Életbiztosítás: 2014-től újra jár az adókedvezmény

Verba György

Sok ember felkapta a fejét a hír hallatán, hogy 2014.01.01-től ismét lesz adókedvezmény az életbiztosítások után, konkrétan a nyugdíjbiztosítások után. Ez nem csak egy egyszerű kedvezmény, ez annál sokkal több. Mi megpróbáltunk betekinteni a kulisszák mögé, és átlátni mi is történik a nyugdíjrendszerrel és ez által velünk is. Ezt fogjuk most megosztani Önnel.

Mi a nyugdíjbiztosítás?

A nyugdíjbiztosítás egy olyan megtakarításos életbiztosítás, amely a szerződés megkötésekor hatályos nyugdíjkorhatárig tart. (jelenleg 65 év) Ezen felül még szolgáltat, ha:

    1. meghalunk (a kedvezményezettünk kapja meg a pénzt adó- és illetékmentesen)
    2. megrokkanunk (legalább 40%-os rokkantság esetén a TB szerint)
    3. nyugdíjba vonulunk (akár 40 év munkaviszony után, akár korengedménnyel)

 

Ilyen nyugdíjbiztosítást csak 2014.01.01 után lehet indítani, a korábban megkötött életbiztosításokat nem lehet átdolgozni. A Biztosítók a visszaigényelt adókedvezményeket általában elkülönítve külön eseti számlán kezelik.

Mit kell tudni az adókedvezményről?

 

A legfontosabb, amit tudnunk kell, hogy a mértéke az éves befizetéseink 20%-a, maximum éves 130.000 forint. Rövid számolás után ez azt jelenti, hogy évente 650.000 forintot kell befizetni ahhoz, hogy a maximális adókedvezményt igénybe tudjuk venni. Azonban azt, hogy ezt rendszeres vagy eseti díjakkal teljesítjük, az adókedvezmény szempontjából teljesen mindegy. Részletesebb kimutatást az alábbi oldalon talál.

 

Az adókedvezményt nem a bankszámlánkra utalja az állam, mint korábban, hanem a nyugdíjbiztosítási számlánkra. Nagy előnye ennek, hogy így nem költjük el, hanem még több nyereséget termel számunkra. Informálódjon a részletekről ezen az oldalon!

 

A nyugdíjbiztosításból alaphelyzetben csak a szolgáltatáskor láthatunk pénzt. Ha mégis fel akarnánk törni a nyugdíj megtakarításunkat, akkor az összes addig igénybevett adókedvezményt 20%-os büntető kamattal vissza kell fizetni az államnak.

Mit jelez az adókedvezmény?

 

Mi úgy gondoljuk, hogy az a tény, hogy az állam újra ad adókedvezményt az életbiztosításokra, de kötelezővé teszi, hogy ez nyugdíjbiztosítás legyen, csak egy dolgot jelenthet. Elérkezett az idő, hogy megreformálják a nyugdíjrendszert. Azt a nyugdíjrendszert, ami több mint 100 évet kibírt ugyan, de már most is több sebből vérzik.

 

Biztos Ön is hallott már az öregedő társadalmunkról, és arról, hogy lassan ugyanannyi lesz a dolgozó ember, mint a nyugdíjas. Az állam a befizetett adókból nem tudott tartalékot képezni, így jogos az elnevezés, ez egy felosztó kirovó rendszer. Ami befolyik az államhoz, azt visszaforgatja.

 

Szerintünk ez viszont egy korrekt változata a nyugdíjrendszer átalakításának. A közteherviselés helyett az egyéni felelősségvállaláson lesz a hangsúly. Sok mondás született korábban is erről:

    1. „ Ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát”
    2. „ Ki mint vet, úgy arat”

Jobb lesz az új nyugdíjrendszer?

 

Az, hogy jobb lesz, azt nem tudjuk, de valószínűleg igazságosabb lesz. Az állam mindenkinek a nyugdíjbiztosításához 20%-os adókedvezményt ad támogatásként. Ez a 20% csak a mi befizetésünktől függ.

 

Ha éves 650.000 forintot félreteszünk egy nyugdíjbiztosításba 35 évig, akkor az állam ezt 4.550.000 forinttal toldja meg. Ha a mai átlagnyugdíjat vesszük alapul (98.000 Ft), akkor ez az összeg 46,5 havi nyugdíjnak felel meg…

 

Ezen felül megtakarítottunk még 35*650.000= 22.750.000 Ft-ot is, ami 35 évig nyereséget termel számunkra. Ha saját életére szeretne kalkulációt kérni, keresse fel tanácsadónkat.

 

Száz szónak is egy a vége, rá leszünk kényszerítve, hogy nyugdíj megtakarításunk legyen, de ez azt fogja eredményezni, hogy sokkal jobban fogunk élni, mint a mostani nyugdíjasok.

Legyünk a változás nyertesei!

 

Úgy gondoljuk, a nyugdíjbiztosítás egy vissza nem fordítható folyamat egyik fontos lépcsőfoka. Ahogy itt is megírtuk nyugdíj megtakarítás nélkül elképesztően nehéz idők várhatnak ránk. A változás már folyamatban van, ha mi nem változtatunk, akkor pórul járunk. Csak egyetlen egy mód van rá, hogy nyertesei legyünk a nyugdíjrendszer megreformálásának, ha kihasználjuk a benne rejlő lehetőségeket, és gondoskodunk a saját nyugdíjunkról. Ebben a helyzetben nyugdíjbiztosítási szakértőnk áll az Ön rendelkezésére, kérjen tőle egy személyes konzultációs időpontot, és szakértőnk gondoskodik róla, hogy Ön a változás nyertese legyen.

Ezt a cikket 2554 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555