Életbiztosítás 60 év felett

Verba György

60 éves kortól már előszeretettel foglalkozunk többet a múlttal, a szép emlékekkel, mint a jelennel és a jövővel. Sok olyan ügyfelünk van, aki még 60 évesen is keres különböző megtakarítási és életbiztosítási megoldásokat. Ez a cikk elsősorban nekik segít, hogy merre érdemes keresgélni.

 

Mi, a 60 év feletti emberek

 

Amikor betöltjük a 60 évet, úgy érezzük magunkat, mint amikor egy maratoni futásnál meglátjuk a táblát, hogy már csak 1  km van hátra. Nagyon fáradtak vagyunk, de ezt a kicsit már kibírjuk valahogy a nyugdíjig. Egyre gyakrabban gondolunk a nyugdíjas korunkra, amiről már jó esetben korábban elkezdtünk gondoskodni. Szeretnénk a pihenésünket (nyugdíjas létünket) egy nyaralással indítani, és több időt szeretnénk tölteni az unokánkkal.

 

Melyik életbiztosítást érdemes választanunk?

 

Ebbe a korban már valószínűleg rendelkezünk 1 (jó esetben több) életbiztosítással. Nézzük először, hogy melyik életbiztosításoknak kéne már egy ideje futnia:

  1. nyugdíjbiztosítás, vagy befektetéses életbiztosítás
  2. kockázati életbiztosítás

 

A nyugdíjbiztosítás igazi ereje a hozamokon, és az adókedvezményen felül a hosszú futamidőben rejlik. 15-40 évig kiemelkedő eredményeket várhatunk egy nyugdíjbiztosítástól. 5 éves távon viszont nagyon meg kell nézni, hogy alkalmas-e a nyugdíjbiztosítás számunkra, és ha igen, akkor melyik. Ehhez mindenképp kérjen szakértői segítséget, mert a rövid idő sürget.

 

A kockázati életbiztosításokat pedig 2 szempont miatt érdemes már fiatal(abb) korban elindítani. Az első természetesen a díj, fiatal korunkban (25 év) 10 millió forint haláleseti biztosítás összege X forint havonta, míg 60 évesen Y forint. Ez semmiképp nem egy elhanyagolható szempont. A másik jelentős hátrány, hogy idősebb korunkra több olyan betegségünk is kialakulhat, ami miatt nem köthetünk életbiztosítást, vagy jó esetben nagyon súlyos felárral.

 

Milyen életbiztosítást köthetünk ebben a korban?

 

Természetesen a fent említett 2 konstrukciót is van lehetőség elindítani, de nem biztos, hogy megéri. Az alábbi életbiztosítások viszont hasznosak lehetnek a számunkra:

  1. egyszeri díjas befektetéses életbiztosítás
  2. balesetbiztosítás
  3. utasbiztosítás
  4. temetésbiztosítás

A felsorolásból is kiderül, hogy úgy tudunk (jó áron) biztosítási védelmet szerezni, mint megtakarítani.

 

Az egyszeri díjas befektetéses életbiztosítás

 

Ez az életbiztosítás azért nagyon jó lehetőség, mert lényegesen alacsonyabb költségekkel dolgozik, mint a folyamatos díjas kollegája, és a belépési és lejárati korok is lényegesen magasabbak. Eredményes befektetési alapokból válogathatunk egyéni befektetési portfóliót. Részletesen az egyszeri díjas befektetéses életbiztosításokról itt olvashat.

Az utas- és balesetbiztosítás

 

Kezdjük a balesetbiztosítással. Ez egy olyan életbiztosítás, amellyel biztosítási védelemre tehetünk szert, úgy, hogy a korunk nem befolyásolja a díjat. Teljesen logikus, hiszen annak az esélye, hogy balesetet szenvedünk, nem függ nagymértékben a korunktól. A balesetbiztosítást már havi 2-3.000 forinttól van lehetőség választani, amely széleskörű védelmet nyújt számunkra.

 

Az utasbiztosításnál (úgyis nyaralással tervezzük elkezdeni nyugdíjas éveinket) pedig általában csak 80 év felett kell pótdíjat fizetnünk. Sokan nem tudják, de belföldi utazásra is lehet utasbiztosítást kötni, nem csak külföldi út esetén. Van egy napi díj, amit fel kell szorozni az utazással töltött napok számával, és így kapjuk meg a biztosítás díját.

A temetésbiztosítás

 

Ahogy közeledünk földi pályafutásunk végéhez, egyre inkább foglalkozunk egy természetes dologgal, az emberi halállal. Egy jó gondolkodásra vall, ha erre előre felkészülünk. Manapság egy temetés költsége széles skálán mozog, de minimum 200.000 forinttal érdemes kalkulálni. Konkrétan erre a célra is léteznek folyamatos és egyszeri díjas életbiztosítások. Képzelje el, még olyan temetésbiztosítás is létezik, ahol kedvezményezettnek adhatjuk meg a temetkezési vállalkozást, így tulajdonképpen előre ki tudjuk fizetni a várható költségeket.

Életbiztosítás idős korban

 

60 évesen már az idősebb korosztályba tartozunk, bár életünk harmada is akár előttünk állhat. Ezt a biztosítók is jól tudják, és nem fordulnak el tőlünk, mert számos eltérő élethelyzetre és megtakarítási célra kínál számunkra megoldást. Ezek azonban általában rövid futamidejű életbiztosítások, így az idő rövidsége miatt egy esetleges rossz választást sokkal jobban megérezhet, mint hosszabb távon. Kérjen életbiztosítási szakértőnktől egy személyes konzultációt, aki rövidtávra hatékony megoldásokat fog Önnek találni.

Ezt a cikket 2523 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555