Életbiztosítás a cégeknek

Verba György

Magyarországon egyelőre nem terjedtek el olyan mértékben a céges életbiztosítások, mint Európa más országaiban. Az Ön cégének van életbiztosítása? Számos olyan életbiztosítási módozat létezik, amit sokkal inkább megéri egy cégen keresztül finanszírozni, mintsem a magánemberként már leadózott jövedelmünkből. Ezeket mutatjuk most be.

Milyen életbiztosítás lehet hasznos egy cégnek?

 

Ha a hasznosság alatt azt értjük, hogy a cég le tudja írni költségként az életbiztosítások díjait, akkor az alábbi életbiztosításokban érdemes gondolkodni:

    1. egyéni vagy csoportos balesetbiztosítás
    2. egyéni vagy csoportos kockázati életbiztosítás
    3. egyéni vagy csoportos egészségbiztosítás
    4. élethosszig tartó (whole life) befektetéses életbiztosítás

Ezek az életbiztosítások magánemberként is fontos funkciót tölthetnek be az életünkben, ha van lehetőség, akkor érdemes a céggel fizettetni a díjakat.

A céges balesetbiztosítás

 

Tételezzük fel, hogyha egészségesek vagyunk, akkor dolgozunk. Viszont ha egy balesetből fakadóan, egészségügyi okokból nem tudunk dolgozni, akkor a táppénz csak a bejelentett bérünk 60%-a. Ezt a keletkezett anyagi űrt hivatott kompenzálni a balesetbiztosítás.

 

Egy 5 fős cégnél, egy közepes szolgáltatású csomagnál ennek az éves díja 69.000 Ft.

A céges kockázati életbiztosítás

 

A céges kockázati életbiztosítások szintén az esetleges egészségügyi problémák után kieső jövedelem pótlására alkalmas megoldások, illetve egy esetleges haláleset után a dolgozó családját tudjuk anyagilag támogatni.

 

Egyedi kalkulációért vegye fel a kapcsolatot életbiztosítási szakértőnkkel.

 

Cégek esetében kiemelt fontosságú a cégtársak keresztbe biztosítása. Tapasztalatunk szerint, amikor cégvezetőkkel tárgyalunk (legyen akár egy kis családi vállalkozás, vagy egy nagyobb volumenű vállalkozás) ez a témakör mindenkit gondolkodóba ejt, és megoldást keres rá. Gondoljunk bele, ha ketten vezetünk egy céget, és a cégtársunk váratlanul meghal. Vagy ki kell vásárolni a családját a cégből, vagy valaki (aki általában nem ért a cégvezetéshez) átveszi a helyét a cégben, ami nem szokott sikerre vezetni. Mindenkinek az a legegyszerűbb, ha egy ilyen szituációban az elhunyt családja pénzt kap, és a cég is mehet a maga útján tovább.

A céges egészségbiztosítás

 

Szolgáltatásában jelentősen eltér az előző módozatoktól, mivel itt nem anyagi szolgáltatást vállal a biztosító, ha történik velünk valamilyen egészségügyi probléma, hanem szolgáltatást. Az egészségbiztosítás lényege ugyanis egy nagyon magas színvonalú (VIP) egészségügyi ellátás megszervezése és lebonyolítása. Munkáltatóként nekünk fontos, hogy a dolgozó munkatársaink soron kívül tudjanak orvosi vizsgálatra menni, és minél kisebb idő kieséssel tudjanak újra munkába állni.

A whole life életbiztosítás

 

Ez a befektetéses életbiztosítás hivatalosan életünk végéig szól, és csak halálesetkor szolgáltat. A trükk az, hogy hamarabb is van lehetőségünk a szerződésben összegyűlt tőkét visszavásárolni. Ezt megtehetjük cégként, ilyenkor semmilyen adóvonzata nincs, viszont ha szerződőt cserélünk, akkor magánemberként is visszavásárolhatjuk a pénzünket. Ebben az esetben a cég által befizetett díjak után 27% EHO és 16% SZJA fizetési kötelezettségünk lép fel jelenleg. De ki tudja mi lesz 5-10 év múlva?

 

A lényeg, hogy a cég folyamatosan elköltségeli a díjakat, és majd csak akkor kell adózni, amikor visszavásároljuk a tőkét, és ekkor is csak a (cég által) befizetett díjak után.

Éljünk a cégünk adta lehetőségekkel

 

Ebben a cikkben bemutattuk, hogy milyen életbiztosításokat tudunk kötni úgy, hogy mind a cég, mind a biztosítottak jól járjanak. Legyen szó akár megtakarításról, akár kockázati életbiztosításokról, a lehetőség adott csak élni kell vele. Kérjen Ön is életbiztosítási szakértőnktől szakmai konzultációt, aki megtalálja Önnek azokat az adóoptimalizáló megoldásokat, és életbiztosításokat, amellyel a legjobban jár.

Ezt a cikket 2533 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555