Életbiztosítás a munkáltató számára

Verba György

A munkáltatóknak Magyarországon a dolgozók nettó fizetése után kb. még egyszer ennyi adót fizet be az államnak. Tudta, hogy létezik egy olyan megoldás a munkáltatók részére, amivel az alkalmazottja és a cég is jól jár? Olvassa el a cikket és megtalálja benne a megoldást.

 

Milyen életbiztosítások jöhetnek szóba?

A vállalkozások tulajdonképpen minden típusú életbiztosítást köthetnek, kivéve azokat, amelyekre SZJA (személyi jövedelemadó) kedvezmény van, ilyenek például a nyugdíjbiztosítások. Persze a munkáltató számára az egyik legfontosabb szempont a biztosítási díjak elszámolása költségként. Ennek az alábbi életbiztosítások felelnek meg:

  1. kockázati életbiztosítások
  2. szolgáltatás alapú egészségbiztosítások
  3. balesetbiztosítások
  4. whole life befektetéses életbiztosítások

Mennyibe kerül a bér a cégnek?

Elvégeztünk egy kalkulációt, amelyben megnéztük, hogy a munkáltatónak mennyibe kerül egy alkalmazott bérének a kifizetése, íme az eredmény két fizetésre:

  1. nettó 131.000 forint, akkor a bruttó 200.000 forint, a cég összes költsége 257.000 forint
  2. nettó 144.000 forint, akkor a bruttó 220.000 forint, a cég összes költsége 283.000 forint

Ez azt jelenti, hogy egy alkalmazott 13.000 forintos nettó béremelése a munkáltatónak nagyjából 26.000 forintjába kerül. Szerintünk ez sem a cégnek, sem a dolgozónak nem jó megoldás. Mi most javaslunk egy klasszikus win-win megoldást, vagyis egy olyan opciót mutatunk most be, amivel mindkét fél nyertesnek érezheti magát.

A hatékony megoldás

Mi lenne, ha nem a bejelentett bérünket emelné meg a cég, magas költségekkel, hanem helyettünk fizetne be olyan életbiztosításokat, amit mi amúgy is megtennénk a nettó bérünkből. Az előző példánál maradva, nem nettó 13.000 forint béremelést kapnánk, hanem 17.000 forint értékben különböző életbiztosítás(oka)t. Mi magasabb szolgáltatást kapunk, a cégünk pedig egy dolgozón spórolt 9.000 forintot havonta, az éves szinten 108.000 forint, ami egy 10-15 dolgozónál már jelentős tétel.

Hová kerüljön a havi 17.000 forint?

Mi most az alábbi felosztást választjuk: egy balesetbiztosítás, egy kockázati biztosítás, és egy whole life befektetéses életbiztosítás.

  1. Balesetbiztosítás: Több biztosított esetén egy alapcsomag akár 1.150 forint / hó
  2. Kockázati biztosítás: 5 millió Ft halálra, 200.000 Ft műtétre, és 7.500 Ft kórházi napi térítésre havi 6.250 Ft
  3. Whole life befektetéses életbiztosítás: havi 10.000 forint, ennek a szerződésnek mi vagyunk a biztosítottja, ha elhagyjuk a céget, akkor is van lehetőség magunkkal vinni a megtakarítást, és így nem veszítjük el a benne gyarapodó pénzt.

Mindenhol konkrét biztosítási ajánlattal kalkuláltunk.

A jó munkaviszony

Természetesen egy jó munkahelyet, a profi szemlélet és a szaktudás mellett a jó hangulat és jó emberi kapcsolatok repítenek céljaik felé. Ha a munkáltató életbiztosításokkal is gondoskodik az alkalmazottjáról, akkor kicsi az esély, hogy egy konkurens cég elcsábítsa legjobb munkatársait. Egy ilyen munkahelyen viszont mindenki szívesen dolgozna, tehát Ön válogathat a jobbnál jobb szakemberek között. Kérjen egy személyes konzultációs időpontot életbiztosítási szakértőnktől, aki kiszámolja az Ön cégére is a különböző költséghatékony megoldásokat.

Ezt a cikket 2531 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555