Életbiztosítás adókedvezmény visszafizetése

Verba György

Az idei, vagyis a 2014-es évtől már újra igénybe lehet venni adókedvezményt az életbiztosításokba befizetett pénzek után. Ugyan nem mindegyikre, csak egy speciális életbiztosításra, de ez megint egy olyan lehetőség, amit érdemes kihasználni. Nézzük meg erről mit érdemes tudni!

 

Milyen életbiztosításra jár adókedvezmény?

 

Röviden, és tömören megfogalmazva a nyugdíjbiztosítások után lehet adókedvezményt igényelni. Ez tulajdonképpen egy speciális megtakarításos életbiztosítás, hiszen ugyanúgy működnek, csak a szolgáltatásában van némi különbség, illetve természetesen az adókedvezményben. Nézzük meg, mit kell tudni az adókedvezményről!

 

Az adókedvezmény

 

Az adókedvezmény mértéke az adott évben befizetett díjaink 20%-a, de nem lehet több mint 130.000 forint, ezt a legmagasabb összeget éves 650.000 megtakarítása mellett tudjuk visszaigényelni.

 

Az adókedvezményt az állam a nyugdíjbiztosítási számlára fogja utalni minden évben, így ezt csak majd a nyugdíjbiztosítás szolgáltatása után tudjuk majd felhasználni. Régebben a folyószámlánkra utalta az állam az adókedvezményt, így ez egy jelentős változás.

 

Mikor használhatjuk fel az adókedvezményt?

 

Ahogy az elején is említettük, a nyugdíjbiztosítás egy speciális megtakarításos életbiztosítás, ami leginkább a szolgáltatásában ütközik ki. A nyugdíjbiztosítás ugyanis az alábbi esetekben szolgáltat:

  1. amikor betöltöttük a 65. életévünket (lejárat)
  2. amikor ténylegesen nyugdíjba vonultunk (nyugdíjba vonulás)
  3. ha legalább 40%-os rokkantságot állapítanak meg nálunk (rokkantság)
  4. ha meghalunk (haláleset)

 

Az állam kizárólag ebben az esetben tudja kifizetni a teljes összeget számunkra, az adókedvezményt is beleértve.

 

Mi történik, ha hamarabb van szükség a pénzre?

 

Nos, a nyugdíjbiztosítás az egyik (ha nem a) legrugalmasabb államilag támogatott nyugdíj megtakarítás, de nem javasoljuk, hogy a szolgáltatás előtt pénzt vegyünk ki belőle. Ebben az esetben ugyanis a törvény szerint az összes eddig igénybe vett adókedvezményt vissza kell az államnak fizetni. Sőt még van egy 20%-os büntetés is, tehát összesen az adókedvezmények 120%-át kell az államnak utalni. Itt tehát nem működik a szerződés részleges visszavásárlása. Számokban ez azt jelenti, hogyha egy éves 500.000 forintos nyugdíjbiztosítást indítunk, akkor 10 év alatt 10*100.000=1.000.000 forintot igényelünk vissza, és ha itt megtörjük a nyugdíjbiztosítást, akkor 1.200.000 forintot kell eljuttatni az államhoz. Ez bizony nem éri meg.

 

Tervezzünk előre!

 

A nyugdíjbiztosítás azért van, hogy a nyugdíjunkat finanszírozzuk belőle, ezért ne nyúljunk hozzá hamarabb. Vannak olyan nyugdíjbiztosítások, amiknek van olyan eseti számlája, amihez viszont szabadon hozzáférhetünk, anélkül, hogy a fent említett büntetést ki kellene fizetni. Ezért is érdemes olyan megtakarítást, nyugdíjbiztosítást választani, ami a lehető legjobban passzol az igényeinkhez. Igényeljen tőlünk egy személyes konzultációt, és megtakarítási szakértőnk a teljes pénzpiacról meg fogja találni Önnek az ideális megoldást!

Ezt a cikket 2313 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555