Életbiztosítás adózása 2015

Verba György

A 2014-es évben a nyugdíjbiztosítások hoztak némi változást az életbiztosítások tekintetében, 2015-ben ez máshogy lesz. Elég jelentős módosítást eszközöltek például az ún. whole life életbiztosításokkal kapcsolatban. Menjünk szépen sorban, és nézzük meg, hogy milyen adózási szabályokra számíthatunk az egyes biztosítási szegmensekben!

 

Milyen adók vonatkoznak az életbiztosításokra?

Semmiképpen ne feledjük el a pénzügyi szektor első számú adópárosát a kamatadót, és az EHO-t. Minden egyes pénzügyi megtakarítás esetén a nyereség 16%-át kamatadóként, és további 6%-át EHO-ként kell leadózni. Ez alól csak a hosszabb távú konstrukciók képeznek kivételt (pl. befektetéses életbiztosítások), hiszen itt 6 év után „csak” 8%+3%=11% a két adó összege, míg 10 év után adómentes a nyereségünk. Az egyszeri díjas változatnál 3 év után kell csak fele adót fizetni, és 5 év után semmit, csakúgy, mint a TBSZ számláknál.

 

A másik irányból pedig ne felejtsük el, hogy SZJA-kedvezmény van a nyugdíjbiztosításokra. Az adott naptári évben befizetett díjaink után 100 forintonként 20 forinttal tudjuk csökkenteni az adónkat. Ennek a kompenzálásnak a felső korlátja minden egyes évben 130.000 forintnál van. Azt azonban fontos tudni, hogy ezt az adókedvezményt csak a megtakarítási díjrész után lehet igényelni, a kockázati díjakra nem, így valamivel több, mint 650.000 forintot kell egy évben befizetnünk, hogy ki tudjuk használni a maximális adóvisszatérítést.

 

A céges biztosítások

Bár a cafeteria szabályai is módosultak a 2015-ös évre, továbbra is lehet választani béren felüli juttatásként különböző életbiztosításokat, ami után a munkáltatónak nem kell adót fizetnie. Ilyen lehet egy kockázati életbiztosítás, vagy egy whole life befektetéses életbiztosítás is.

 

A kockázati életbiztosítások tekintetében nem történt lényegi változás, így továbbra is arra kell figyelni, hogy egy dolgozóra adómentesen nem költhet többet a munkáltató, mint 29.400 forint havonta.

 

A whole life életbiztosításoknál viszont komoly újításokra lehetünk figyelmesek. Az új szabályzás szerint 2018-ig továbbra is lehet adómentesen ilyen életbiztosítást kötni, viszont 2018-tól már a befizetett díjak után 51,7% adófizetési kötelezettség lép fel. Ez az 51,17% megegyezik a cafeteria adózásával, ha átlépi a munkáltató az adott limiteket. (limitek alatt 35,7%) Nagy kérdés, hogy így vajon megéri-e a munkáltatóknak, vállalkozóknak egy ilyen legalább 8-10 évre ajánlott befektetéses életbiztosítás elindítása, ezeket csak konkrét számításokkal lehet kideríteni.

 

Kössön életbiztosítást 2015-ben is!

A 2014-es évben 2 életbiztosítási típus is rendkívül népszerű volt az emberek között, a kockázati életbiztosítás, és a nyugdíjbiztosítás. Ez azt jelenti, hogy elkezdtünk felelősen gondolkozni, hiszen nem adóságot hagyunk magunk után (egy tragédia esetén), és készülünk az idős korunkra. 2015-ben ugyanilyen fontos lesz, hogy megfelelő pénzügyi szolgáltatásokat, megfelelő életbiztosításokat válasszunk. Ebben egy független életbiztosítás szakértő tud Önnek a legtöbbet segíteni, ezért igényeljen tőlünk egy személyes konzultációt! Ez alatt a rövid, és ingyenes beszélgetés alatt megtaláljuk azokat a megoldásokat, amelyekre Önnek szüksége van, és lesz!

Ezt a cikket 2262 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555