Életbiztosítás adózása

Befektetéseknél általában kamatadót és/vagy egészségügyi hozzájárulást (eho) kell fizetni a tőkén felül keresett kamatok/hozamok után, amiket akkor vonnak le, amikor felveszed a pénzt. Az életbiztosítások egyik nagy előnye, hogy bár befektetésre is alkalmasak, nem kell utánuk eho-t fizetni, sőt a kamatadót is megúszhatod bizonyos esetekben. Adómentes a kifizetés például akkor, ha a biztosító betegség, baleset vagy halál esetén fizet (de a kórházi napidíj már adóköteles).

Ha megtakarításos életbiztosításról van szó, akkor a kamatjövedelem után 15% szja-t kell fizetni (ez a kamatadó), ám ezeknél sem minden esetben.

A megtakarításos életbiztosításoknál 50%-kal csökken a kamatadó:

  • egyszeri díjas szerződésnél a kötés utáni 3. évtől,
  • rendszeres díjas szerződésnél a kötés utáni 6. évtől.

Ezeknél az életbiztosításoknál a kamatadó 0%-ra csökken:

  • egyszeri díjas szerződésnél a kötés utáni 5. évtől,
  • rendszeres díjas szerződésnél a kötés utáni 10. évtől.

Nyugdíjbiztosítások esetén ugyanezek a kamatadó-kedvezmények élnek, ezen kívül a kifizetés akkor is adómentes, ha

  • a szerződő meghal vagy 40%-ot meghaladó egészségügyi károsodás éri,
  • a szerződő eléri a nyugdíjkorhatárt.

A nyugdíjbiztosítások esetén azzal is számolni kell, hogy az adójóváírások 20%-kal megnövelt összegét is vissza kell fizetni abban az esetben, ha a szerződés nyugdíjszolgáltatás nélkül megszűnik, vagyis a lejárat előtt felmondják a szerződést.

Ezt a cikket 1776 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

+36 1 585 8555