Életbiztosítás, és a garantált hozamok

Verba György

Kétfajta befektető létezik. Az első, aki nagy nyereséget szeretne elérni és ezért magasabb kockázatot vállal, a másik, pedig aki inkább a veszteséget szeretné elkerülni, és ezért lemond a nagyobb nyereség lehetőségéről. Most azokhoz szólunk, akik megelégszenek a kisebb nyereséggel, sőt megpróbáljuk őket nagyobb nyereségek felé terelni, egy-két jó tippel.

Mi is az a garancia?

 

A pénzügyi válság nem múlt el utóhatások nélkül, amikor valamilyen tőzsdei zuhanás, vagy mélypont van, akkor a befektetők előszeretettel keresik a valamilyen védettséggel rendelkező befektetési lehetőségeket.

 

A garancia a befektetéseknél 3 fajta lehet:

  1. árfolyam garancia
  2. tőkegarancia
  3. hozamgarancia

 

A legfontosabb, amit a garanciákról tudni kell, hogy nincsenek, garantálni csak alacsonyabb nyereséget tudnak a pénzintézetek. Egy szép álom teljesülne be egy tőke és hozamvédett befektetési alappal, ami éves szinten 9-10%-ot garantálna. A hozamgaranciák általában a kötvények hozamai alatt vannak.

 

Az árfolyam garanciát felfoghatjuk egy speciális hozam garanciának is. Általában ha ilyen befektetési alapot választunk, akkor a kifizetésnél a futamidő alatti legmagasabb árfolyamon váltják pénzre a befektetési alapjainkat.

Milyen életbiztosításban van garancia?

 

A klasszikus vegyes életbiztosítások rendelkeznek egyfajta hozamgaranciával. Ezt a hozamot nevezzük technikai kamatnak. Mértéke általában 1,5% – 3 % közt van, amit ha jól megnézünk, akkor láthatjuk, hogy az infláció alatt van.

 

A különböző unit linked típusú életbiztosításoknál megtalálhatóak mind árfolyamgarantált, mind hozamgarantált eszközalapok.

 

Javaslat: Ha garanciával rendelkező megtakarítást szeretnénk, akkor a portfóliónk egy részét érdemes ilyen befektetési alapokba tenni, a többit pedig olyan eszközalapokba, ami várhatóan ennél magasabb nyereséget termel.

Melyik biztosítónál, milyen garantált alapok vannak?

 

Az itt látható felsorolás nem teljes körű, csak szemléltetésként gyűjtöttünk össze pár garantált befektetési alapot.

  1. Aegon: Ózon éves tőkevédett eszközalap
  2. Allianz: Árfolyam Garantált Állampapír eszközalap
  3. Generali: TrendMax Árfolyamvédett eszközalap
  4. K&H: K&H tőkevédett pénzpiaci eszközalap
  5. Signal: Raiffeisen Tőke- és Hozamvédett eszközalap
  6. Union: Garantált kötvény eszközalap
  7. Uniqa: DWS II eszközalapok

Életbiztosítás garanciával

 

A garancia egy jó dolog, ha megfelelő mértékben használjuk ki. A cikk alapján kiderül, hogy szinte minden biztosító rendelkezik ilyen befektetési alapokkal, mert a befektetőknek szükségük van ilyen jellegű befektetésekre. Túlzásokba esni azonban nem szabad, mert a befektetésünk nyereségére is gondolnunk kell. Ha szeretné, hogy egy szakértő megmutassa Önnek az általános befektetési portfólióinkat, akkor kérjen tőlünk egy személyes konzultációt. Kollégánk felkeresi Önt, és minden tudását az Ön céljainak rendeli alá.

Ezt a cikket 2538 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555