Életbiztosítás felmondása

Verba György

Sokan mondják, hogy jelenleg csak az a biztos, ami már elmúlt, és ezzel nagyjából mi is egyet tudunk érteni. Olykor-olykor előfordulhat, hogy megváltozik az élethelyzetünk, átmenetileg rosszabb anyagi helyzetbe kerülünk, ilyenkor pedig az első dolgunk, hogy a kiadásainkat csökkentjük. Ezt szokták általában a megtakarításaink, és a befektetéses életbiztosításaink megszenvedni. Nézzük meg, hogy milyen esetben hogyan tudjuk felmondani az életbiztosításunkat, és mikor van rá más módszer!

Az életbiztosítások fajtái

Az életbiztosításokat két nagy csoportra oszthatjuk, a kockázati életbiztosításokra (haláleseti, egészség, baleset…), és a megtakarításos életbiztosításokra. Az első csoportban a lejáratkor sem várunk el kifizetést, hiszen ez csak akkor térít, ha valamilyen egészségügyi problémánk adódik. A megtakarításos életbiztosításoknál azonban ennél bonyolultabb és árnyaltabb a helyzet. Ne is húzzuk az időt, vágjunk bele a közepébe!

A kockázati életbiztosítások felmondása

A kockázati életbiztosítások felmondása egyszerű történet, hiszen egy sima formanyomtatványon bejelentjük, hogy nem fizetjük tovább a díjakat, és a két félnek békésen elválnak az útjai. Azt azonban érdemes tudni, hogy a felmondást követő 30 napban még él a biztosítás.

Bármilyen életbiztosítást is kötünk, a kötvény kézhezvételétől számított 30 napon belül elállhatunk a szerződéskötéstől.

A biztosító is felmondhatja a szerződést, ami általában akkor történik, ha több mint 90 napos elmaradásunk halmozódik fel a biztosítási díjakkal. Ez amúgy nem csak a kockázati életbiztosításoknál van így, hanem a megtakarításos életbiztosításoknál is. Ha már így szóbahoztuk vizsgáljuk meg a megtakarításos életbiztosítások felmondását is.

A megtakarításos életbiztosítás felmondása

Ezt a folyamatot két részre kell bontanunk. Minden egyes befektetéses életbiztosításnak (unit linked) van egy kezdeti időszaka (2-3 év), amíg ha felmondjuk a szerződést, akkor egy árva forintot sem kapunk vissza. Mivel ezek az életbiztosítások hosszú távú konstrukciók, ezért a biztosító az elején vonják el a költségeik nagy részét, ugyanúgy ahogy a bankok a hiteleknél teszik. Ha túl vagyunk ezen a bizonyos 2-3 éven, akkor találkozunk a visszavásárlási érték fogalmával, ami függ attól, hogy hány évre kötöttük a szerződést, és hány év telt el azóta. Figyelem általános tévhit, hogy ez a visszavásárlási százalék az összes befizetésünkre vonatkozik, ez nem igaz. Tegyük fel, hogy 5 éve indítottuk a szerződést, és 39% a visszavásárlási érték, ezt azt jelenti a gyakorlatban, hogy az első 2-3 év befizetéseinek 39%-át kapjuk vissza, a további befizetéseinket, és az 5 év hozamát.

Megéri felmondani az életbiztosítást?

Ez abszolút a helyzettől függ, hogy megéri-e felmondani a szerződést, de általában inkább érdemes a díjfizetést csökkenteni, szüneteltetni, vagy díjmentesíteni a megtakarítást. Mindenesetre ebben a cikkben megmutattuk, hogy milyen esetekkel találkozhatunk, ha nem látunk más megoldást, mint a szerződés felmondását. De érdemes ezt a problémát megelőzni, és olyan életbiztosítást kötni, ami rugalmas, és tud igazodni az esetleges átmeneti pénzügyi zavarainkhoz. Igényeljen tőlünk egy személyes tanácsadást, és életbiztosítási szakértőnk a teljes pénzpiacról olyan megoldást fog ajánlani Önnek, amivel át tudja hidalni az esetleges problémás időszakokat számottevő veszteség nélkül!

Ezt a cikket 2409 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555