Életbiztosítás feltételei

Verba György

Mint minden egyes üzleti alapon megkötött szerződésnek, úgy az életbiztosításoknak is vannak feltételei. Mivel a magyar jogrendszer meglehetősen bonyolult, ezért általában, amikor kitölti az ajánlatot, akkor kap egy „kisebb könyvet” az ajánlat mellé, ami tartalmazza az általános feltételeket, a különös feltételeket, és esetenként egy függeléket is. Nézzük meg, hogy ezek mit tartalmaznak!

 

Az életbiztosítások általános feltételei

 

Az általános feltétel tulajdonképpen nem más, mint egy keretszerződés. Ebben a szabályzatban rögzítik a biztosító kötelezettségeit, mentesüléseit, és az ügyfelek kötelezettségeit. Mindegyikre mondunk is egy példát!

 

Biztosító kötelezettsége: A biztosítónak térítenie kell a kedvezményezett részéra, ha a biztosított megrokkan, és a biztosítás tartalmazott rokkantsági kiegészítő biztosítást.

 

Biztosító mentesülése: Egy esetleges halál esetén a biztosító mentesül a térítés alól, ha önkezűség általi halál történt.

 

Ügyfél kötelezettsége: Az ügyfélnek 30 napon belül jeleznie kell a biztosító felé, ha bármilyen személyi okmányában változás történt. Ez a bejelentési kötelezettség.

 

Az általános szerződési feltételek tartalmazzák a különböző ún. maradékjogokat, ezek a díjmentesítés, díjszüneteltetés, részleges-, és teljes visszavásárlás, és a kötvénykölcsön. Ezek olyan rugalmassági tényezők, amelyeket alkalmazhatunk, ha esetleges anyagi zavarok keletkeznek nálunk. Nézzük a különös feltételeket!

 

Az életbiztosítás különleges feltételei

 

Míg az általános feltételeket egyfajta biztosítási szótárnak is nevezhetjük, hiszen ebben tételesen szerepelnek a különböző fogalmak, és a magyarázataik, addig a különös feltételekben az adott biztosításra vonatkozó speciális szabályokat ismerhetjük meg.

 

A különleges feltételek, és a néhány biztosítónál előforduló függelékek egyfajta díjszabász mutatnak meg.

 

Itt találhatjuk meg az adott életbiztosításra vonatkozó költségeket tételesen, az ide vonatkozó visszavásárlási táblázatot, sőt az egyedi bónuszok mértékét is, valamint az értékkövetésre vonatkozó adatokat.

 

Mindig ismerje meg a feltételeket

 

Mivel ezek a cikkben is bemutatott feltételek adják meg az alapját a biztosítóval létrejövő üzleti szerződésünknek, ezért nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a paraméterekkel. Ennek két lehetséges módja van, az első, hogy otthon vacsora után leül és végigolvassa ezt a nagyjából 50 oldalt, de vigyázat a nyelvezete nem egyszerű, könnyű félreérteni. A másik, hogy egy független szakértő segítségét kéri, aki elmagyarázza az esetleges kérdéses pontokat, és ismerteti Önnel a szabályokat. Igényeljen egy személyes konzultációt, ahol életbiztosítás szakértőnk minden fontos információval ellátja, hogy az Ön számára legkedvezőbb életbiztosítást válassza!

Ezt a cikket 2368 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555