Életbiztosítás hozama

Verba György

Amikor megtakarítást választunk magunknak, akkor kiemelt szerepet játszik a döntésünkben, hogy mennyire tűnik nyereségesnek, vagyis mekkora hozamot várhatunk el. Nos a befektetéses életbiztosítások ebből a szempontból elég jól muzsikálnak, nézzük meg, hogyan!

A megtakarításos életbiztosítások

 

Értelemszerűen a megtakarításos életbiztosításoknál beszélhetünk hozamról. A megtakarításos életbiztosítások 2 csoportra oszthatóak a klasszikus vegyes életbiztosításokra, és az ún. unit linked életbiztosításokra. A vegyes életbiztosításoknál van egy előre leírt 2-2,5%-os garantált technikai kamat, amit megkapunk, és ha esetleg a befektetés eredményes lett volna (nem mi döntjük el, mibe fektet a biztosító), akkor a többlethozamok 80-100%-át kapjunk „extra” hozamként.

 

A unit linked életbiztosításoknál sokkal nagyobb szabadsági fokkal találkozunk, hiszen itt mi magunk állítjuk össze a befektetési portfóliónkat (akár 60-70 befektetési alapból), amit utána szakemberek kezelnek. Ez fontos mert, ahogy kezelik a portfóliónkat, olyan hozamokat fog elérni, és ahogy a bevezetőben is említettük általában magas hozamokat érnek el számunkra. Nézzük meg a konkrétumokat!

 

Hogyan teljesítettek az alapok?

 

Végeztünk egy kis kutatómunkát, és megnéztük, hogy a biztosítóknál milyen eredmény értek el a legsikeresebb befektetési alapok. Az átlaghozamokat (amelyek évesített hozamok) az elmúlt 5 év eredményei alapján vizsgáltuk meg, íme:

Életbiztosítás hozama

Életbiztosítás hozama

 

12 biztosító legjobb befektetési alapjait tartalmazó táblázatban pirossal kiemeltük a 3 legjobb eredményt produkáló eszközalapot, név szerint a Groupama Víz és környzetevédelem, az Uniqa Kredit, és a Metlife Luxus alapokat.

 

Végignézve a számokat megállapíthatjuk, hogy minden biztosító rendelkezik 10%-os éves átlaghozam feletti befektetési alappal, ami a mostani banki kamatokat végignézve (2-3%), illetve az állampapírok (nagyjából 5-6%) hozamait, kimondottan magasnak mondható.

 

A hozam nem minden, de…

 

ha valahol magas hozamra tehetünk szert, akkor érdemes lehet ott megtakarítani. Csak összehasonlításképpen az önkéntes nyugdíjpénztárak portfóliói (kb. 50 db) átlagosan nagyjából 7-7,5%-ot teljesítettek évente az elmúlt 10 évben. Ahogy mindig, most is azt javasoljuk Önnek, hogy komplex döntést hozzon, és minden szempont szerint vizsgálja meg a megtakarításokat. Igényeljen egy személyes konzultációt, ahol megtakarítási szakértőnk segít Önnek összehasonlítani a megtakarításokat, és megtalálni azt, amelyik a legjobban passzol Önhöz!

Ezt a cikket 2386 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555