Életbiztosítás költségének elszámolása

Verba György

Az életbiztosítások nemcsak hasznos szolgáltatások lehetnek, hanem a cég/munkáltató számára egy ideális adóoptimalizáló eszközök is. Ha a cafeteria kereten belül adunk/kapunk béren kívüli juttatást, azután a cég 35,7%-ot még adózik, szemben az életbiztosításokkal, amelyek után a munkáltatónak nincsen semmilyen adózási kötelezettsége. Ismerjük meg ezeket a hasznos szolgáltatásokat nyújtó életbiztosításokat!

 

Elköltségelhető életbiztosítások

 

Ide tartoznak a különböző kockázati életbiztosítások, amelyek közül jelen esetben kiemelkedik a cégtársbiztosítás. Költségként írhatjuk le a baleset-, és egészségbiztosítások díjait is, sőt van egy olyan típusa a megtakarításos életbiztosításoknak, amelyeket szintén el lehet költségelni, ezek az ún. whole life befektetéses életbiztosítások. Korábban ebben a cikkben értekeztünk ebben a témában! Nézzük a részleteket!

 

Fizesse a cég a kockázati védelmet?

 

A különböző kockázati életbiztosítások akkor térítenek, ha valamilyen okból egészségügyi problémánk adódik, vagy esetleg meghalunk. A cégtársbiztosítás itt jön a képbe, hiszen egy esetleges halál esetén a cégtársunk megkapja a biztosítási díjat, és így ki tudja vásárolni az elhunyt családjának a tulajdonrészét, ezzel is biztosítva a cég további gördülékeny ügymenetét.

 

A balesetbiztosítások hasonló megoldást nyújtanak, mint a kockázati életbiztosítások, de csak akkor szolgáltat, ha az egészségügyi probléma baleseti eredetű, cserébe viszont a kockázati életbiztosítások árának töredékéért elérhető. Milyen költségként leírható életbiztosítás van még?

 

VIP szolgáltatás a cégünk jóvoltából?

 

Az egészségbiztosítás egy speciális életbiztosítás, hiszen itt nem egy fájdalomdíj jellegű szolgáltatást kapunk, hanem egy kiemelt egészségügyi ellátásszervezés és sorban állás, és hálapénz mentes szolgáltatásban részesülünk a befizetett díjakért cserébe. Az egészségbiztosítások jóvoltából tervezhetően, és időben tudunk orvosi ellátást igénybe venni, csak a legjobb (és folyamatosan felügyelt) orvosok kezelnek bennünket, ami elősegíti a gyors és hatékony gyógyulást, ráadásul olyan extra szolgáltatásokat tudunk igénybe venni, mint az őssejtlevétel. Arról nem is beszélve, hogy ezeket a szolgáltatásokat minden háztartás számára elérhető áron kaphatjuk meg, bővebben itt tud megismerkedni az egészségbiztosításokkal!

 

A munkáltató finanszírozza a megtakarítást?

 

A whole life befektetéses életbiztosítás hivatalosan életünk végéig szól, és a halálunk esetén fizeti ki az összegyűlt tőkét, de a trükk az egészben az, hogy hamarabb is van lehetőség a biztosításban összegyűlt pénzt visszavásárolni. Ha a cég fizeti a díjakat, akkor a visszavásárlás előtt  nekünk kell a szerződőnek lenni (egy egyszerű szerződőcserével megoldható), és ilyenkor a cég által fizetett díjak 43%-át (SZJA, és EHO) adóként be kell fizetni. Ha a cég vásárolja vissza a tőkét, akkor az a cég számára egyéb jövedelemnek számít, tehát ideálisan lehet egy projektet finanszírozni belőle, vagy egy irodát vásárolni.

 

Adózzunk kevesebbet, legálisan!

 

Magyarországon 10-ből 6-7 cégnél van különböző béren kívüli juttatás, amelyek után a legtöbb esetben még adóznia kell a munkáltatónak. Az életbiztosítások után viszont nem kell, és ebben a cikkben több olyan lehetőséget is mutattunk, amit egyszerűbb, ha a munkáltatónk finanszíroz, mint mi a leadózott pénzünkből. Igényeljen egy személyes konzultációt, ahol életbiztosítási szakértőnk megtalálja Önnek, és cégének/munkáltatójának is egyformán kifizetődő lehetőségeket!

Ezt a cikket 2364 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555