Életbiztosítás könyvelése

Verba György

A jelenlegi adó-, és jogszabályok szerint az életbiztosítások nemcsak hasznos szolgáltatások, esetleg kifizetődő befektetések lehetnek, hanem adóoptimalizáló eszközök is. Azonban nemcsak a cégeknek szól ez a cikk, hanem a magánembereknek is, hiszen az ő könyvelésüket is érinthetik bizonyos életbiztosítások. Vágjunk bele a közepébe, és közelítsük meg az életbiztosításokat egy másik szemszögből is!

 

A céges életbiztosítások könyvelése

 

A cégek több olyan életbiztosítást is választhatnak, amellyel megdolgoztatják a könyvelőiket, hiszen mind a cégtárs biztosítások, a kockázati életbiztosítások, balesetbiztosítások, egészségbiztosítások, sőt még a whole life típusú befektetéses életbiztosítások díjai is adóalapot csökkentnek, vagyis költségként leírhatóak.

 

A különböző nem kimondottan életbiztosítások, de a biztosítási szektorhoz tartozó felelősségbiztosítások, vagyonbiztosítások, céges utasbiztosítások, illetve a céges kötelező és CASCO flottabiztosítást is idevéve, nem kevés lehetőséget rejtenek magukban.

 

Ezek közül az egyik legérdekesebb életbiztosítás a cégtársbiztosítás, ami arra az esetre véd minket, és a cégtársunkat, ha egyikünk meghalna. Ebben az esetben ugyanis vagy megkapjuk magunk mellé a cégtársunk örökösét, akivel nem biztos, hogy olyan hatékonyan és eredményesen tudunk együtt dolgozni. A másik lehetőség, hogy kivásároljuk az elhunyt családját a tulajdonrészéből, ez viszont magas, sőt nagyon magas költségeket jelenthet. Ehelyett érdemes kötni egy cégtársbiztosítást, úgy hogy halálunk esetén a cégtársunk kapja meg a biztosítási összeget, ebből pedig kifizeti a családot, és így korrekt módon mindenki mehet tovább a saját útján.

 

Miért jó a céges életbiztosítások könyvelése?

 

Azt érdemes megnézni, hogy az oly népszerű cafeteria elemek után a cégeknek további 35,7%-os adót kell fizetnie. Ide tartozik többek között az Erzsébet utalvány, a SZÉP kártya, a helyközi bérlet, vagy a különböző pénztári szolgáltatások, de csak akkor, ha az előre megadott keretösszegen belül maradunk. Ha túllépjük az előre megadott korlátot, akkor már 51,17% az adóteher. Ezzel szemben a fent felsorolt életbiztosítások után nem kell további adót fizetnie a munkáltatónak.

 

A magán szerződések könyvelése

 

2014-től már a magánszemélyeknek is oda kell figyelnie az életbiztosítások könyvelésére, ugyanis 2014.01.01 óta köthetünk nyugdíjbiztosítást, amire 20%-os, évente legfeljebb 130.000 forintos adóvisszatérítéssel élhetünk. Ezt pedig minden évben igényelnünk kell az adóbevallásunkban, ha ezt elmulasztanánk, akkor abban az évben az állam nem fogja ezt a bizonyos 20%-ot a nyugdíjbiztosítási számlánkra utalni.

 

Használja az életbiztosításokat!

 

Ebből a cikkből egyértelműen kiderül, hogy anyagilag is hatékony megoldást jelent, ha az amúgy is szükséges életbiztosításainkat a cégünk/munkáltatónk fizeti, hiszen anyagilag mindenki jobban jár. A megfelelő életbiztosítások kiválasztása azonban nem egyszerű feladat, és egy esetleges rossz választás jelentős pénzkiesést jelenthet. Igényeljen egy személyes konzultációt, ahol életbiztosítási szakértőnk a teljes pénzpiacról megtalálja a leginkább Önhöz passzoló megoldásokat!

Ezt a cikket 2364 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555