Életbiztosítás lakáshitelhez

Verba György

A felvett hitelünket érdemes egy életbiztosítással összekapcsolni? Amennyiben kockázati életbiztosításról van szó, akkor mindenképpen. A megtakarításos életbiztosítások esetén több lehetőségünk is van, most megmutatjuk, hogy milyen esetben érheti meg ez Önnek!

A kockázati életbiztosítás szinte „kötelező”

 

Az ilyen életbiztosítások elsődleges feladata, hogy egy esetleges tragédia esetén anyagi kárpótlást és segítséget nyújtson a családtagok részére.

 

Gondoljon bele, hogy párjával együtt keresnek 250 ezer forintot, és felvesznek egy 20 éves jelzáloghitelt havi 100 ezer forintos törlesztéssel. A balesetekről nem tehetünk, és bármikor megtörténhetnek, és véletlenül életét veszti egy autóbalesetben. Ez a tragédia nemcsak emberileg rázza meg családját, hanem anyagilag is, mert ha „csak” 100 ezer forint esik ki a családi bevételekből, akkor sem lehet fenntartani. Havi 100 ezer forint törlesztés mellett mindössze 50 ezer forint marad meg a rezsire, étkezésre, és egyéb kiadásokra, ami nem kivitelezhető.

 

Épp ezért mindenkinek, akinek van hitele, legalább a felvett hitel összegéig rendelkeznie kell egy haláleseti életbiztosítással. Optimális esetben még növeljük az életbiztosítás összegét 1 millió forinttal (temetési költség), és olyan 2-3 éves jövedelmünkkel, hogy legyen idő átállni egy szerényebb költségvetésű életre.

 

Megtakarításos életbiztosítás, és hitel

 

A kombinált hitel már egy kevésbé egyértelmű, és izgalmasabb kérdés. A megtakarítással kombinált hitel ötlete nem az ördögtől való, aminek az alapelve nem más, minthogy a hitel futamidejének az elején semmi tőkét nem fizetünk vissza a banknak, ami az elején úgyis minimális részt tesz ki a törlesztő részletből. Ezzel alapból kevesebb lesz a törlesztő részletünk, és az így „megspórolt” pénzt, jó esetben ennél többet pedig egy megtakarításba forgatunk. Majd amikor lejár a megtakarításunk, akkor ezt betörlesztjük a hitelünkbe, ami ezáltal sokkal olcsóbb lesz.

 

Ez így együtt akkor lehet működőképes, ha a megtakarításunknak a nyeresége magasabb, mint a hitelünk kamata, mivel amíg csak kamatot fizetünk, addig a bank felé fennálló tartozásunk egy forinttal sem csökken.

 

Mivel a jelenlegi megtakarításos életbiztosítások nem tudnak magasabb hozamot garantálni, mint a hitel kamata, ezért ezt nem biztos, hogy érdemes választani, vagy mégis?

 

Amikor jó együtt a hitel és a megtakarításos életbiztosítás

 

Van egy olyan jó megoldás, amikor ez a két pénzügyi konstrukció biztosan jó megoldást nyújt. Vegyünk fel egy sima annuitásos hitelt (egyszerre fizetjük vissza a tőkét, és a kamatokat), és mellette fizessünk egy rendszeres megtakarításos életbiztosítást. Így egyszerre csökken a tőketartozásunk, és gyarapszik a megtakarításunk, amivel jelentősen le tudjuk rövidíteni a hitel törlesztési időt, és sokkal olcsóbban megússzuk a lakáshitelt.

 

Szakértői segítséggel könnyebb ideális megoldást találni

 

Már a megfelelő hitel felvétele sem egy egyszerű eset, ehhez megtalálni azt a biztosítót, ahol a legkedvezőbb haláleseti szolgáltatást kapjuk még nehezebb, és akkor még nem is beszéltünk az esetleges hitel melletti megtakarításról. Egyszerre 2-3 olyan pénzügyi megoldást kell megtalálni a több ezer közül, amely együtt jól muzsikál. Igényeljen tőlünk egy személyes konzultációt, és szakértőnk időt, energiát, és pénzt spórol meg Önnek azzal, hogy csak a legjobb 2-3 ajánlatból kell kiválasztania, amelyet szeretne!

Ezt a cikket 2069 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555