Életbiztosítás lejárat előtti felvétele

Verba György

Az életbiztosítások alapból hosszú távú konstrukciók, hosszú távú megtakarítási formák. Az ilyen esetekben pedig óhatatlanul előfordulnak olyan életperiódusok, hogy hamarabb hozzá szeretnénk nyúlni, vagy hamarabb szükségünk van a pénzre. Nézzük meg, hogy milyen lehetőségeink vannak erre!

 

A megtakarításos életbiztosítások

 

Ahogy a bevezetőben is írtuk a megtakarításos életbiztosítások nem olyanok, mint a bankban elhelyezett pénzek, vagy a rövidtávú befektetések. Itt alsó hangon egy 10 éves szerződés írunk alá a biztosítóval (a folyamatos díjas megtakarítások esetén), és egyfajta kedvezmény, hogy ez a szerződés felboríthatjuk, és még a pénzünk bizonyos részéhez is hozzáférünk.

 

A megtakarításos életbiztosítások költségszerkezete hasonlít a hitelek felépítéséhez, hiszen itt is a biztosítók az elején vonják el a költségeket, ezt hívjuk kezdeti költségnek, aminek az alapja általában az első 2-3 év befizetése. Eddig a 2-3 évig nincs is lehetőség pénzt visszakérni a biztosítótól, de utána már van rá mód. Hogyan?

 

A visszavásárlási érték

 

Ha pénzt szeretnénk visszakapni a megtakarításos életbiztosításunkból, azt úgy hívják, hogy visszavásárlás. Amikor elindítunk egy befektetéses életbiztosítást, akkor a különös feltételekben, vagy a függelékben találunk egy bizonyos visszavásárlási táblázatot. Ebben a táblázatban különböző százalékokat találunk, amik attól függenek, hogy mennyi évre kötöttük a szerződést, és hogy mennyi idő telt el a biztosítás indulása óta.

 

Fontos: Ezek a számok nem az egész szerződésre vonatkoznak, hanem a fent is említett első 2-3 év befizetéseire.

 

Konkrétan, ha vissza akarunk vásárolni egy szerződés 8 év után, aminek a visszavásárlási értéke 67%, akkor az első 2-3 év 67%-át kapjuk vissza, illetve a további 5-6 éve befizetését a hozamokkal növelten.

 

Megéri visszavásárolni egy életbiztosítást?

 

Alap esetben azt kell válaszolnunk, hogy attól függ. Általában valamilyen veszteséget elszenvedünk ilyenkor, tehát ebből a szemszögből nem. Viszont ha ezt a pénzt nem azért vásároljuk vissza, mert „már nincs kedvünk megtakarítani”, vagy „már nem tetszik ez a biztosítás”, akkor lehet, hogy megérheti. Ha a visszavásárolt pénzt újra befekteti, amely valósan vissza tudja hozni az elbukott pénzt, akkor megéri. Ehhez azonban komoly számításokra, és teljes pénzpiaci ismeretre van szükség.

Ennél célra vezetőbb megoldás, ha eseti díjakat helyez el a megtakarítási számláján, így ha pénzre van szüksége ezekhez fordulhat, ha meg nem tudja per pillanat fizetni a díjakat, akkor érdemes díjszüneteltetni, vagy díjmentesíteni a szerződést, amiről itt írtunk bővebben.

 

Passzoljon hozzánk az életbiztosítás!

 

Az életbiztosítás idő előtti visszavásárlása csak a legritkább esetben lehet nem veszteséges, ezért ameddig lehet ezt érdemes elkerülni. Ebben a cikkben megmutattuk, hogy ha erre kerül a sor, akkor hogyan tudja ezt véghezvinni. Az ilyen ügyek intézésében, vagy elkerülésében nagy segítségére lehet egy független tanácsadó. Igényeljen tőlünk egy személyes találkozót, ahol életbiztosítási szakértőnk megismerve Önt olyan, amivel fel tud készülni a váratlan eseményekre is!

Ezt a cikket 2361 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555