Életbiztosítás lejárati összege

Verba György

HA Önön múlna, ugyanolyan feltételek mellett a 9 millió forintot, vagy a 6,3 millió forintot választja? Ugyanarról a megtakarításos életbiztosításról beszélünk, mindössze a mi megtakarítói viselkedésünk tudja ilyen mértékben befolyásolni. Olvassa végig a cikket, és meg fogja látni, hogy milyen apróságokkal el tudja érni, hogy az Ön megtakarításának a lejárati összege is a lehető legmagasabb legyen!

 

Mi befolyásolja a lejárati összeget?

 

Az életbiztosítás lejárati összege számos összetevőn múlik. Természetesen most nem az adott havi-, vagy éves díjra kell gondolni, hanem az általunk összeállítható portfólióra, arra, hogy indexálunk-e, vagy sem, és hogy alkalmanként helyezünk-e el plusz pénzt a megtakarításunkban. Kattintson ide, és számoljon a megtakarítás kalkulátorral! Ezeknek a hatását mind egy példán keresztül szeretnénk bemutatni. Vegyünk alap esetben egy havi 15 ezer forintos 20 éves befektetéses életbiztosítást, ami évente 6%-os hozamot termel, és 3%-os értékkövetést alkalmazunk, és nem fizetünk be eseti díjakat. Így a várható lejárati összegünk 8.326.771 forint, nézzük meg, hogy mi történik, ha más portfóliót teszünk össze!

 

Mi választjuk a portfóliót

 

A portfólió összeállítása nehéz feladat is lehet, de a biztosítók erre mindig felajánlanak ún. mintaportfóliókat, illetve közlik, hogy az adott eszközalapok hogyan teljesítettek. Egy átlagos portfólióval reálisan elérhető hosszú távon is egy éves 6-8%-os hozam. Abban az esetben, ha mi ennél kockázatkerülőbb összeállítást választunk, akkor kisebb hozamot érünk el (legyen 4% évente), így a lejárati összegünk 6.809.792 forint lesz. Abban az esetben, ha máshogy válogatjuk össze az eszközalapokat, és évente 8% hozamot tudunk realizálni, akkor már 10.260.389 forint üti a markunkat 20 év múlva. Mi történik, ha nem használunk értékkövetést?

 

Érdemes használni az értékkövetést

 

Bármennyire is zavaró lehet, az értékkövetés értünk van. Ha évente nem növeljük 3-5%-kal a havi rendszeres megtakarításainkat, akkor becsapjuk magunkat. Erre azért van szükség, mert a pénz vásárlói értéke gyengül, vagyis a ma befizetett 15 ezer forint nem annyit ér, mint 10 éve. Tegyük fel, hogy a fent bemutatott megtakarításunknál nem használunk indexálást, ebben az esetben elesünk majdnem 2 millió forinttól, így a lejárati összegünk „csak” 6.367.615 forint lesz. Ebből is látszik, hogy ez egy fontos része a megtakarításnak, az éves 3%-os indexálás nem egy olyan nagy extra kiadás, amit megéreznénk. Viszont érdemes abba belegondolni, hogy mi történik, ha időnként nagyobb összegeket csoportosítunk a megtakarításunkhoz.

 

Bármikor fizethetünk eseti díjakat

 

A megtakarításos életbiztosítások egyik nagy előnye, hogy bármikor, amikor úgy adódik, akkor eseti befizetéseket teljesíthetünk a vállalt rendszeres megtakarításon felül. Bele sem tudunk gondolni, hogy milyen pozitív hatással tud ez lenni a lejjárati összegre nézve. Tegyük fel, hogy az eddig is számolt megtakarításunkhoz az első, és a harmadik évben befizetünk plusz 100-100 ezer forintot. A lejárati összegünk rögtön 8.926.857 forintra ugrik, a 6,8 millió forintról.

 

A lejárati összeg tőlünk függ a leginkább

 

Ebben a cikkben megvizsgáltunk 3 olyan fontos lehetőséget, ami döntően befolyásolja a várható lejárati összegünket. Mindez arra enged következtetni, hogy egy jól megválasztott megtakarításos életbiztosítás esetén nagyrészt a mi döntéseinktől függ a lejárati összeg. Igényeljen tőlünk egy személyes konzultációt, és életbiztosítási szakértőnk segít Önnek, hogy helyesen válassza meg a megfelelő megtakarítást, és folyamatosan olyan információkkal látja el, amelynek segítségével nagyobb lejárati összeg ütheti a markát!

Ezt a cikket 2115 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555