Életbiztosítás módozatai

Verba György

Ha a mai Magyarországon található életbiztosításokról beszélünk, akkor a legegyszerűbben a gyümölcskosárral tudnánk szemléltetni. Rengeteg különböző gyümölcs van, és mindig választhatunk egyet, amit szeretnénk, amire szükségünk van. Nézzük is meg, milyen gyümölcsök vannak az életbiztosítási kosarunkban.

Milyen életbiztosítások vannak?

Az életbiztosításoknak sok fajtája kialakult a XXI. századra, és várhatóan még sok fajtája lesz is. Nézzük, hogy jelenleg milyen típusú életbiztosítások találhatók a magyar pénzpiacon:

    1. Klasszikus vegyes életbiztosítás
    2. Unit linked életbiztosítás
    3. Kockázati életbiztosítás, kiegészítőkkel
    4. Szolgáltatás alapú egészségbiztosítás
    5. Balesetbiztosítás

Az életbiztosítások közül az első kettőnél van lehetőség befektetést eszközölni, míg az utóbbi 3 az egészségi állapotunkkal kapcsolatosan szolgáltat.

Klasszikus vegyes életbiztosítás

Ez a típus a megtakarításos életbiztosítások alfája. Általában garantált technikai kamattal dolgozik, a mértéke 1,5 % – 3 %. Az ezen felül elért többlethozamot 80 % – 100 %-ban jóváírják az ügyfél számláján. A díjak önmagukba foglalják a megtakarítási díjrészt, és a kockázati díjakat is.

Unit linked életbiztosítás

Ez az életbiztosítás kimondottan befektetési célra van kitalálva. Minimális életbiztosítási összeg mellett, a befizetéseink jelentős része befektetési alapokba kerül. Ami nagy előnye, hogy mi magunk állíthatjuk össze a befektetési portfóliónkat, vagyis mi választjuk meg, hogy milyen régióba szeretnénk fektetni, és milyen kockázatot vállalunk.

Kockázati életbiztosítás

Az életbiztosítás ún. alaptípusa a kockázati életbiztosítás. Legfőbb szolgáltatása, hogy halál esetén szolgáltat egy bizonyos biztosítási összeget. Ennek a lényege, hogy halálunk esetén pénzt hagyjunk magunk után, és ne adósságot. Különböző kiegészítő biztosításokkal „turbózhatjuk” fel az életbiztosításunkat. Ilyen például a rokkantság, a kritikus betegségek, a műtéti térítés, vagy a kórházi napit térítés.

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítás

Ez az életbiztosítás merőben eltér az előző életbiztosításoktól. Itt ugyanis nem a „csak” pénzt kapunk lejáratkor, vagy valamilyen betegség, sérülés esetén. Itt ténylegesen VIP kórházi ellátást, prevenciós szűréseket, várólista mentes egészségügyi szolgáltatást kaphatunk, ha rendelkezünk egy ilyen egészségbiztosítással.

Balesetbiztosítás

A balesetbiztosításoknak a legnagyobb előnye, hogy már akár havi 1.000 forintért, olyan védelmi csomagunk lehet, amely tudja biztosítani számunkra az esetleges kieső jövedelmünket. Hasonlít a kockázati életbiztosításokhoz, viszont itt csak (ahogy a nevéből is adódik) a balesetből fakadó sérülésekre térít a biztosító.

Az életbiztosítás értünk van

Miután megnéztük, hogy milyen ízletes gyümölcsöket találhatunk az életbiztosítási gyümölcskosarunkban, csak azt kell eldöntenünk, hogy mikor melyik gyümölcsöt fogyasszuk el. A nagy kosár gyümölcsből érdemes mindegyiket elfogyasztani, a kérdés csak a megfelelő sorrend. Válasszon jól, nehogy az egyik gyümölcs megromoljon, mielőtt még kivenné a kosárból. Kérjen egy személyes szakmai konzultációt tanácsadónktól, aki megkeresi Önt, és együtt megtalálják a nagy kosárból azokat a gyümölcsöket, amire szüksége van.

Ezt a cikket 2534 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555