Életbiztosítás nem fizetése

Verba György

Hiába tervezzük meg pontról-pontra az életünk hátralévő részét, előbb-utóbb biztos, hogy módosítanunk, vagy korrigálnunk kell rajta. Sajnos ez a tervezés a pénzügyeinket is érinteni szokta, amit leginkább az életbiztosításaink, és a megtakarításaink szoktak bánni. Nézzük meg, hogy mi történik, ha nem fizetünk tovább egy életbiztosítást!

 

A kockázati életbiztosítások

 

A kockázati életbiztosításoknál alapjaiba véve egyszerű a történet, mert amíg nincs elmaradásunk a díjakkal addig, ha egészségügyi probléma, vagy halál következik be, akkor fizet a biztosító. Ha nem fizetjük tovább a díjakat, akkor megszűnik a kockázati védelem, és így a biztosító sem fog téríteni. Ez 2 esetben érinthet minket rosszul, az első, ha történik velünk valamilyen egészségügyi probléma, a másik pedig, hogyha újra kötünk egy ilyen életbiztosítást drágább lesz, mivel idősebbek lettünk. Kattintson ide, és nézze meg ebben a cikkben, hogy ez milyen sokat számít! Folytassuk a megtakarításokkal!

 

A megtakarításos életbiztosítások

 

A megtakarításos életbiztosításoknál több lehetőség áll előttünk, ha nem tudjuk tovább fizetni a díjakat. Név szerint a visszavásárlás, a díjszüneteltetés, és a díjmentesítés. Egyik sem a legjobb megoldás, de hát alapból nem lehetünk jó helyzetben, ha nem tudjuk fizetni a megtakarításunkat.

 

A visszavásárlást a szerződésünk különös feltételeiben található visszavásárlási táblázat alapján tudjuk végrehajtani, ennek a menetét ebben a cikkben mutattuk be. A lényeg az, hogy ez a visszavásárlási százalék csak az első 2-3 éves befizetéseinkre vonatkozik, és ha kellő mennyiségű idő telt el a szerződés indulása óta, akkor még nyereséges is lehet egy-egy visszavásárlás.

 

Ha úgy érezzük, hogy átmeneti a pénzügyi zavar, és van esély arra, hogy tudjuk folytatni a szerződést, akkor először érdemes szüneteltetni a megtakarítást. Ennek hossza függ az adott életbiztosítástól, de általában ez akár 1 évig is tarthat, és mindenképpen jobb megoldás, mint a visszavásárlás.

 

A harmadik lehetőség a díjmentes leszállítás, vagyis az, hogy benn tartjuk a pénzünket a megtakarításban, és mint egy egyszeri díjas megtakarítás üzemel tovább. Természetesen a biztosító ilyenkor is von költségeket, de a szerződés lejártakor megkapjuk a minket megillető tőkét.

 

Készülj fel minden eshetőségre!

 

Ha már rendelkezik valamilyen életbiztosítással, akkor nyílván gondol a jövőjére. Ahogy a bevezetőben is írtuk, olykor-olykor azonban előfordul, hogy ezt a tervezést módosítani kell, és az a cél, hogy ez a módosítás a lehető legkisebb anyagi veszteséget okozza. Ezt úgy tudja a legkönnyebben elérni, ha egy független szakember menedzseli a pénzügyeit. Igényeljen tőlünk egy személyes konzultációt, és életbiztosítási szakértőnk segít önnek a komplex tervezésben, a megfelelő életbiztosítások kiválasztásában, és az esetleges vészhelyzetek intézésében!

Ezt a cikket 2398 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555