Életbiztosítás részleges visszavásárlása

Verba György

A megtakarítási céllal indított életbiztosítások esetén van lehetőségünk arra, hogy a futamidő alatt pénzt vegyünk ki a megtakarításból. Ezt hívják hivatalosan részleges visszavásárlásnak, amire más, és más szabályok vonatkoznak a különböző befektetéses életbiztosításoknál. Ismerjük meg ezeket a szabályokat!

 

A megtakarításos életbiztosítások

 

A megtakarításos életbiztosításoknak olyan speciális költségszerkezete van, amit talán a hiteltörlesztő részletekhez lehet hasonlítani. A törlesztő részletek nagy része ugyanis a futamidő elején a kamatköltséget fedezik, és csak kis részben csökken a tőketartozás. Nos, a megtakarításos életbiztosításoknál is az első 2-3 évből kerül elvonásra az ún. kezdeti költség, ez azért fontos, mert eddig az időszakig semmilyen módon nem jutunk hozzá a pénzünkhöz. Utána viszont már van lehetőségünk egy kis pénzt kicsippenteni a megtakarításos életbiztosításból.

 

A részleges visszavásárlás menete

 

Mivel a biztosítóval egy hosszú távú szerződést kötöttünk, ezért ennek a szerződésnek megvannak a maga szabályai, feltételei. Szerződéskötéskor ezt Ön is megkapja, amit úgy hívnak, hogy általános, és különös feltételek. Ezekben a bizonyos különös feltételekben találjuk meg a visszavásárlási táblázatot, amire most szükségünk lesz. Az ebben a táblázatban található értékek alapján tudjuk megállapítani, hogy legfeljebb mekkora összeget tudunk visszavásárolni, a minimális értéket pedig külön megadja a biztosító a különös feltételekben. Részletesen ebben a cikkben mutattuk be a visszavásárlás folyamatát.

 

Az eseti számla előnye

 

Az egyik legjobb megoldás a visszavásárlásra, vagy hétköznapi nevén a pénzkivételre, ha nem a rendszeres befizetéseinket bolygatjuk. Amikor van rá lehetőségünk, például prémiumot kapunk, akkor helyezzünk el eseti díjakat a megtakarításos életbiztosításunk eseti számláján. Így amikor pénzre van szükségünk nem kell a visszavásárlási táblával bíbelődni, esetleges veszteségekbe belemenni, hanem innen „szinte” mint egy folyószámláról visszautaltatni a pénzt, és a nyereséget a számlánkra. Arra figyeljünk, hogy az esetleges nyereség után kamatadó, és EHO fizetési kötelezettség van , 3 évig a nyerség 22%-a, 5 évig a 11%-a, 5 év után pedig a nyereség is adómentes.

 

A kivételek a nyugdíjbiztosítások

 

A fent leírtak szinte minden befektetéses életbiztosításra vonatkoznak, kivéve a nyugdíjbiztosításokra. A nyugdíjbiztosítások ugyanis olyan speciális megtakarítások, amire visszaigényelhetjük a befizetéseink 20%-át, évente akár 130.000 forintot is adókedvezmény formájában. De ennek az adójóváírásnak bizony megvan a maga ára, hiszen ennél a szerződésnél ha csak 5 forintot is ki szeretnénk venni a megtakarítási számláról, akkor az addig igényelt összes adókedvezmény 120%-át vissza kell fizetni az államnak. Azonban tudunk olyan nyugdíjbiztosításról, ahol az adókedvezmény visszafizetése nélkül is lehet pénzt kivenni, ha érdekli ilyen lehetőség vegye fel szakértőnkkel a kapcsolatot!

 

Találjuk meg a legjobb életbiztosítást!

 

Ebben a cikkben egy olyan speciális esetet mutattunk be, amikor pénzt veszünk ki a hosszú távra indított megtakarításos életbiztosításból. Biztos akadnak olyan helyzetek, amikor nincs más megoldás csak a részleges visszavásárlás, de ne felejtsük el, hogy az így kivett pénz, és a nem megtermelt hozamai a lejáratkor hiányozni fognak. Érdemes felkészülni a váratlan eseményekre, amennyire csak lehet, és ebben nagy segítségére lehet egy független szakértő. Igényeljen tőlünk egy személyes konzultációt, és életbiztosítási szakértőnk mindig ott lesz Ön mellett, és segít a nehéz időszakokat is átvészelni!

Ezt a cikket 2398 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555