Életbiztosítás több biztosítónál

Verba György

A mai modern, egyesek által rohanónak nevezett világban elengedhetetlen, hogy az ember rendelkezzen életbiztosítással. A dolgozó emberek nagy többsége kezd pénzügyileg tudatos életmódot folytatni, ami rendkívül pozitív. Ez arra ösztökélt minket, hogy egy cikkel segítsük a megfelelő biztosító kiválasztását.

Milyen célra kössünk életbiztosítást?

Az ún. evolúciós, más néven fejlődési folyamat alól a biztosítók szolgáltatásai sem képeznek kivételt. Az 1990-es évek óta óriási fejlődésen ment keresztül az magyar biztosítási szektor is, így szinte bármely pénzügyi célunkhoz találunk megfelelő életbiztosítást. Mi abban segítünk, hogy általában melyik biztosítónál érdemes nézelődni. Nézzük, milyen anyagi célok jöhetnek szóba:

  1. Haláleseti szolgáltatás
  2. Kieső jövedelem pótlása
  3. Lakásvásárlással kapcsolatos megtakarítás
  4. Gyermek életkezdésének a támogatása
  5. Nyugdíjas korunk finanszírozása
  6. Vállalkozáson keresztüli megtakarítás (pl. későbbi projekthez)

Az első kettőt nevezhetjük kockázati védelemnek, vagy a munkaerő védelmének. Nézzük meg, hogy melyik célhoz általában melyik biztosítónál érdemes keresni a megoldást.

A munkaerő védelme

A biztosítók alapvetően sokáig csak a felmerülő kockázatok utáni anyagi térítések miatt jöttek létre. Ide soroljuk a különböző fájdalomdíj jellegű szolgáltatásokat, vagyis ha valami baleset, vagy betegség történik velünk, akkor a biztosító a szerződésben rögzített feltételek szerint szolgáltat.

A biztosító a haláleseten felül fizet(het), rokkantságra, különböző súlyos betegségekre, műtétekre, csonttörésre,kórházban töltött napok után, és egyéb speciális esetekre is akár (kullancs okozta bénulás). Ezek az összegek segítenek minket abban, hogy rendesen fel tudjunk gyógyulni a betegségünkből, sérülésünkből, és ne kelljen idő előtt betegen vissza menni dolgozni, mert nem tudunk a táppénzből megélni.

 

Javasolt biztosítók: Aegon, Generali, Uniqa

A lakásvásárlással kapcsolatos elképzelések

Szerintünk a rövidebb futamidőkre (4-5-6-8 év) elsősorban a lakáskasszák jelentik az optimális megoldást, ha önerőt szeretnénk kiépíteni. Viszont ha a hitel felvétele mellett van egy befektetéses életbiztosításunk, akkor az egy 10 éves távtól tud olyan nyereséget termelni számunkra, amit ha betörlesztünk a hitelünkbe jelentősen lecsökkenti a fennmaradó tőketartozásunkat.

 

Javasolt biztosítók: Allianz, Metlife, Uniqa

A gyermek életkezdésének a támogatása

Optimális esetben van 18-19 évünk, hogy akkora tőkét gyűjtsünk össze, amely fedezze gyermekünk felsőoktatásának költségeit. Mivel azonban a befektetési egységekhez kötött életbiztosításnak a felhasználása nincs törvényileg szabályozva, ezért olyan célra költheti gyermekünk, amire szeretné. (persze érdemes egyeztetni a szülővel) Ehhez a megtakarítás típushoz is elmondható az a nagy előny, hogyha a megtakarítási időszak alatt váratlanul meghalnánk (vagy megrokkannánk), akkor a biztosító díjátvállalással helyettünk befizeti a hátralévő díjakat, így mindenképp gyermekünk rendelkezésére fog állni a felhalmozott tőke.

 

Javasolt biztosítók: Metlife, Signal, Uniqa

A nyugdíjas korunk finanszírozása

Egyik legfontosabb feladatunk (a gyermek anyagi támogatása mellett), hogy gondoskodjunk a saját nyugdíjas kori megélhetésünkről. Az állam képtelen lesz elegendő tőkét elkülöníteni, hogy nyugdíjasként anyagi gondok nélkül tudjunk megélni. 2014-ben ezért létrejöttek a nyugdíjbiztosítások, melyekre a naptári évben befizetett díjak 20%-át, maximum 130.000 forintot adókedvezmény formájában visszaigényelhetünk. Minél hamarabb elindítjuk a nyugdíjbiztosításunkat, annál kisebb összegből meg tudjuk finanszírozni a nyugodt, anyagi gondoktól mentes időskori megélhetésünket.

 

Javasolt biztosítók: Metlife, Union, Uniqa

A vállalkozások életbiztosításai

A cégek által kötött megtakarításos életbiztosítás egy speciális szegmense a biztosítási szektornak. Szigorú törvényi szabályozás felügyeli ezeknek az életbiztosításoknak az alkalmasságát. A vállalkozások által kötött életbiztosításoknak a lényege nem más, mint hogy a befizetett díjakat költségként leírhatják, azaz adóalapot csökkent. Általában 2 féle életbiztosítás közül lehet választani:

  1. Kockázati életbiztosítás (ez megegyezik a munkaerő védelem pont alatt taglaltakkal)
  2. Megtakarításos életbiztosítás (itt tőkefelhalmozás a cél)

 

Kockázati életbiztosítások esetén a szolgáltatás teljesen adómentes a biztosított részére, ennek a későbbiekben nincs adóvonzata.

 

Javasolt biztosítók: Aegon, Generali, Uniqa

 

A megtakarításos életbiztosításoknál azonban más a helyzet. Itt hogy költségként elszámolható legyen az életbiztosítás ún. whole life típusú életbiztosításnak kell lennie. Ez azt jelenti, hogy a futamideje élethosszig szól, és csak halálesetkor szolgáltat. A gyakorlatban viszont ezt a szerződést vissza lehet vásárolni a hozamokkal együtt. Itt azonban kettéválik a történet. Ha cég veszi vissza és számlákkal igazolja a felhasználást (projekt, extra kifizetések), akkor nincs adóvonzat, viszont ha a szerződést magánemberként vásárolja vissza a cégtulajdonos, akkor (SZJA+EHO) adófizetési kötelezettség van, mégpedig 16%+27%= 43%, a befizetett díjakra vonatkozóan. A nyereséget ez az adó nem érinti. Leegyszerűsítve egy kedvező adó befizetési halasztás történik.

 

Javasolt biztosítók: CIG, Metlife, Uniqa

Az életünk része az életbiztosítás

A pénzügyileg tudatos életmód megkívánja, hogy rendelkezzünk (nem is 1) életbiztosítással. Mindannyiunknak más az élethelyzete, mások a céljai, ezért általánosan nem lehet kijelenteni, hogy melyik célhoz melyik biztosító tud hozzásegíteni. Mi leszűkítettük témakörönként 3 választási lehetőségre, de lehet, hogy pont Önnél egy negyedik biztosító életbiztosítása lesz a befutó. Életbiztosítást az ember nem egy-két hónapra választ, hanem hosszú évekre, épp ezért érdemes szakértő segítségét kérni, nehogy egy rossz választással jelentős pénztől essünk el. Kérjen konzultációs időpontot életbiztosítási szakértőnktől, aki felkeresi Önt, és egy óra alatt megtalálja azokat az életbiztosításokat melyek hozzásegítik a céljai eléréséhez.

Ezt a cikket 2548 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555