Életbiztosítás után járó adókedvezmény

Verba György

Biztos Önnek is felcsillant a szeme, amikor meghallotta, hogy újra lehet az életbiztosítások után adókedvezményt igénybe venni. Kicsit máshogy, mint korábban, kicsit más összeget, mint korábban. De ez ne vegye kedvünket, mert a plusz pénz az plusz pénz, mi pedig itt mindent leírunk, ami erről az adókedvezményről tudni lehet.

Milyen életbiztosítás után jár adókedvezmény?

Örüljünk, hogy újra lehet az államtól adókedvezményt visszaigényelni az életbiztosítások után. Igaz a korábbi adókedvezményekkel szemben jelentős eltérés, hogy nem lehet minden életbiztosításra igénybe venni, csak a nyugdíjbiztosításra. A nyugdíjbiztosítást itt részleteztük.

Mi az a nyugdíjbiztosítás?

 

A nyugdíjbiztosítás egy speciális megtakarításos életbiztosítás, amelyet csak 2014.01.01-től lehet megkötni. Több mint egy egyszerű befektetéses életbiztosítás, mivel törvényileg szabályozva van, hogy 4 különböző életszituációban is szolgáltatást kell, hogy nyújtson. Ez a 4 szituáció pedig:

  1. ha elérjük a megkötéskor hatályos nyugdíj korhatárt, ez a lejárat
  2. ha korengedménnyel nyugdíjba megyünk, ez a nyugdíjba vonulás
  3. ha megrokkanunk legalább 40%-osan (TB szerint), ez a rokkantság
  4. ha meghalunk, ez a haláleset

A nyugdíjbiztosításban ugyanúgy gyarapodik a tőkénk, mint egy átlagos befektetéses életbiztosításban, és ugyanazok az általános feltételek vonatkoznak rá, egy kivétellel. Az egy kivétel az, hogyha a szolgáltatás előtt hozzá akarunk férni az itt gyűjtött tőkéhez, akkor az összes adókedvezményt büntető kamattal együtt vissza kell fizetni az államnak.

Mit kell tudni az adókedvezményről?

 

Az adókedvezmény mértéke az adott naptári évben befizetett díjak 20%-a, maximum éves 130.000 forint. Ez azt jelenti, hogy egy éves 650.000 forint befizetésénél tudjuk kihasználni a maximális adókedvezményt.

 

tipp: Ha nem tudunk magas összegű rendszeres megtakarítást vállalni, akkor használjuk az eseti számlát, ugyanis erre ugyanúgy vonatkozik az adókedvezmény.

 

Az adókedvezményt ezen túl nem a folyószámlánkra fogja utalni az állam (mint korábban), hanem a nyugdíjbiztosításunk egyenlegét fogja növelni. Ez azt jelenti, hogy nem tudjuk szabadon elkölteni, csak akkor, ha szolgáltat a nyugdíjbiztosítás.

 

megjegyzés: Ez egy nagyon jó dolog, mert olyan mintha 20%-kal több pénzt takarítanánk meg. 20%-kal több pénz termeli a hozamot számunkra.

Mire figyeljünk az adókedvezménnyel kapcsolatban?

 

2 fontos dolog van, amire nem árt odafigyelni:

  1. az adóbevallásunkban jelezni, hogy igényeljük az adókedvezményt
  2. ha korábban hozzá nyúlunk a nyugdíjbiztosításhoz, akkor büntetést kell fizetni

Az adókedvezmény az nem jár alanyi jogon, az adókedvezmény az egy rendelkezési jog. Minden egyes évben jeleznünk kell az adóbevallásunkban, hogy mekkora összeget fizettük be a nyugdíjbiztosításunkba, és igényelni kell az adókedvezményt. Ha egy évben ezt elfelejtjük, akkor utólag nem lesz lehetőség pótolni.

 

A nyugdíjbiztosítás szolgáltatása előtt ne nyúljunk hozzá a szerződésünkhöz, mert ha mégis, akkor az összes addig igénybe vett adókedvezményt vissza kell fizetnünk az államnak, egy alacsonynak nem nevezhető 20%-os büntetéssel sújtva.

Az állam visszaveheti az adókedvezményt?

 

Részben az előbb válaszoltuk meg a kérdést, ha visszavásároljuk, vagy pénzt veszünk ki a nyugdíjbiztosításból, akkor törvényileg szabályozva vissza kell fizetni az adókedvezményt a fentiek szerint.

 

Ezen túl, az adókedvezményt a befizetett SZJA-nkból igényeljük vissza. Biztos Ön is szokott nyilatkozni az adója 1%-áról (ez az SZJA 1%-t jelenti). Sokan beteg gyermekeknek, állat menhelyeknek, különböző jótékony szervezeteknek ajánlják ezt a bizonyos 1%-t. Elképzelhetőnek tartja, hogy az állam bekopogtat hozzájuk, hogy az elmúlt 4-5 évben kaptak x millió forintot, és most fizessék vissza? Ugye, hogy nem? Ily módon a nyugdíjbiztosításnál sem kell ettől tartanunk.

Az adókedvezmény arra van, hogy visszaigényeljük

 

Végigolvasva a cikket arra jutottunk, hogy két legyet ütöttünk egy csapásra. Nyugdíjra úgyis pénzt kell félretenni, milyen jó, hogy pont a nyugdíjbiztosításra lehet adókedvezményt igénybe venni. Tudjuk, hogy mekkora összegre vagyunk jogosultak, és azt is, hogy nem kell attól tartanunk, hogy az állam visszaveszi az adókedvezményt. Az egyetlen rossz hír csak az, hogyha nem indít nyugdíjbiztosítást, akkor ezt az adókedvezményt nem tudja kihasználni. Kérjen egy szakmai konzultációt nyugdíjbiztosítási szakértőnktől, hogy minél hamarabb rendelkezzen olyan nyugdíjbiztosítással, amely a legmegfelelőbb az Ön igényeihez.

Ezt a cikket 2542 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555