Életbiztosítás visszavásárlása 10 éven belül

Verba György

Amikor megtakarítási céllal köt egy életbiztosítást, akkor a minimális javasolt időtartam 10 év. Azonban mind emberek vagyunk, és adódhat úgy, hogy hamarabb szükségünk van azt itt felhalmozott pénzre. Ilyenkor csak a visszavásárlás az egyetlen lehetőség, ami maradt nekünk, de sokan nem tudják az ide vonatkozó szabályokat. Ismerjük hát meg ezeket a szabályokat!

 

Milyen a megtakarítási céllal kötött életbiztosítás?

 

Jelenleg a megtakarításos életbiztosítások túlnyomó többsége ún. unit linked típusú életbiztosítás, vagyis befektetési egységekhez kötött. Ez azt jelenti, hogy a biztosítóhoz befolyó pénzt a biztosító egységekre váltja át, és így fekteti be. Két fajta egység van, kezdeti egység (ebből vonják a kezdeti költséget), és felhalmozási egység. A speciális költségszerkezet miatt szoktuk 10 éves futamidő felett ajánlani a befektetéses életbiztosítást.

 

Miért nem kapjuk vissza az összes befektetett pénzt?

 

Lényegében azért, mert ezeknek az életbiztosításoknak a felépítése hasonlít a banki hitelekéhez. Mivel itt egy hosszú távú rendszeres fizetési kötelezettséget vállalunk, ezért a velünk kapcsolatba kerülő pénzintézet számára fellép némi kockázat. A kockázat az, hogy megváltozik a financiális helyzetünk, és nem tudjuk tartani a vállalásunkat, vagyis a folyamatos díjfizetést. Ezért a pénzintézetek a befizetések elején vonják el a maguk költségeit, ami azt jelenti, hogy az elején nem éri meg kiszállni a megtakarításból, viszont minél hosszabb ideig takarítunk meg, annál nyereségesebb lesz.

 

A visszavásárlási érték

 

Minden megtakarítási céllal kötött életbiztosítás mellé kapunk egy csomó nyomtatványt, melyek közül az egyik a különös feltételek nevet viseli. Ebben találjuk meg az adott életbiztosításra vonatkozó visszavásárlási táblázatot. Ez egy olyan táblázat, ami a futamidő függvényében mutatja meg, hogy a szerződés indítása óta eltelt évben hány százalékát kapjuk vissza a pénzünknek. De egy tévhitet eloszlatva, ez csak a kezdeti egységekre vonatkozik, hogy érthetőbb legyen, mutatunk egy példát:

 

Példa: A kezdeti egységek értéke 300.000 forint, a felhalmozási egységek értéke 700.000 forint, vagyis összesen elvileg 1 millió forintunk van (ebben már benne vannak a hozamok is). A visszavásárlási tábla szerint a visszavásárlási érték 75%. Ez azt jelenti, hogy 700.000 + 300.000 * 0,75 = 700.000 + 225.000 = 925.000 forint, amit visszakapunk.

 

Jól gondoljunk át egy ilyen lehetőséget!

 

Ebben a cikkben megmutattuk, hogy milyen kondíciókkal, milyen feltételekkel tud visszavásárolni egy befektetéses életbiztosítást. Arra jöttünk rá, hogy minél több idő telt el a szerződés indulása óta annál jobban járunk, sőt, ha magas hozamokat értünk el, akkor lehet, hogy nem is lesz veszteséges, ha hamarabb a pénzünkhöz nyúlunk. Érdemes azonban szakember segítségét kérni, aki kiszámolja Önnek hogyan jár jobban, hiszen számos más lehetőség is van egy ilyen életbiztosítás esetén, elég csak a kövénykölcsönre, vagy a díjszüneteltetésre gondolni. Igényeljen tőlünk egy személyes konzultációt, és életbiztosítási szakértőnk megtalálja Önnek azt a megoldást, amivel anyagilag a legjobban jár!

Ezt a cikket 2287 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555