Életbiztosítások jellemzői: A kockázati életbiztosítások

Verba György

Milyen szolgáltatásai vannak egy kockázati életbiztosításnak? Folytatódik sorozatunk, amelyben az életbiztosítások tulajdonságait mutatjuk be, és most a kockázati életbiztosítások kerülnek terítékre. Korábban már esett szó az életbiztosításokról általánosan, majd a megtakarításos életbiztosításokról is, így most a haláleseti-, és kiegészítő biztosításokkal zárjuk a sort.

 

A kockázati életbiztosítás fogalma

 

Ennek az életbiztosításnak az elsődleges funkciója, hogy esetleges halálunk esetén se hagyjuk anyagilag magára a családunkat. Egyesek szerint a kockázati életbiztosítás a legszebben megfogalmazott szerelmes levél.

 

A kockázati életbiztosítás fő szolgáltatása a haláleseti térítés. Ennek összegét mi magunk választjuk meg. Ehhez jönnek a különböző ún. kiegészítő biztosítások, amelyek akkor szolgáltatnak, ha életben maradunk, de valamilyen egészségügyi probléma lép fel. Hogy milyen jellegű a szolgáltatás?

 

Ezt tudni kell a kiegészítő biztosításokról!

 

Minden egyes kiegészítő biztosítás külön cikket érdemelne, de most megpróbáljuk röviden összefoglalni. Dióhéjban ezek a kockázati elemek találhatóak meg szinte mindegyik kockázati életbiztosításban:

  1. Rokkantság, és baleseti rokkantság
  2. Műtéti térítés, és baleseti műtéti térítés
  3. Kórházi napi térítés, és baleseti kórházi napi térítés
  4. Csonttörés
  5. Kritikus betegség, rákos megbetegedés
  6. Égési sérülések

 

A baleseti szolgáltatásokra külön felhívnánk a figyelmet. Amennyiben ugyanis balesetből eredendően kerülünk kórházba (és van baleseti-, és sima kórházi napi térítés a biztosításunkban), akkor nem csak a sima, hanem a baleseti szolgáltatás is fog téríteni, a kettő összeadódik. Ráadásul a baleseti térítésnek a díja töredéke a sima szolgáltatásnak. Akad azonban egy-két dolog, amivel tisztában kell lennünk, mielőtt kötünk egy ilyen kockázati életbiztosítást.

 

A kockázati életbiztosítás egyedi tulajdonságai

 

Mindenképpen fontos tudni, hogy a biztosító nem a Máltai Szeretszolgálat, ezért ha már van egy diagnosztizált betegségünk, akkor az ebből fakadó betegségekre a biztosító nem fog szolgáltatni.

 

A baleseti szolgáltatásokat kivéve mindig számolni kell bizonyos idejű kivárási idővel. Ez azt jelenti, hogy általában a biztosító a szerződés megkötésétől számítva, fél év, vagy 1 év után szolgáltat először, ezzel igyekszik a csalásoknak az elejét venni.

 

Biztosítója válogatja, hogy milyen biztosítási összegeknél, de általában szokott lenni orvosi vizsgálat, ami alap esetben tartalmaz egy szárazvérvételt, egy testsúly-, és magasság mérést, illetve egy vérnyomásmérést. Minél komolyabb, és magasabb védelmet szeretnénk, annál komolyabb vizsgálatokra számíthatunk.

 

Mindenkinek legyen egy kockázati életbiztosítása

 

Egy olyan szolgáltatásról beszélünk, amely anyagilag fontos segítséget nyújthat nekünk életünkben, életünk után pedig a szeretteinknek adhat biztonságot. A kockázati életbiztosításokat is érdemes minél előbb elindítani, hiszen egyrészt fiatalon jelentősen olcsóbb, másrészt az idő előrehaladtával kialakulhat egy-két olyan betegség, ami miatt akár el is utasíthatja a biztosító a szerződést. Kérjen tőlünk egy személyes konzultációt, és életbiztosítási szakértünk megtalálja a legjobb megoldást az Ön számára!

Ezt a cikket 2704 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

+36 1 585 8555