Életbiztosítások jellemzői: A megtakarításos életbiztosítások

Verba György

Sorozatunk előző részében bemutattuk az életbiztosítások általános jellemzőit. Ezúttal a megtakarításos életbiztosításokon a sor. Nézzük meg, hogy mik a legfőbb tulajdonságaik, és azt, hogy mikor tudjuk ezeknek a pénzügyi konstrukcióknak az előnyeit a saját javunkra fordítani.

 

Ilyen típusú megtakarításos életbiztosítások vannak

 

Alapvetően úgy, mint az életbiztosításokat, a befektetéses életbiztosításokat is két nagy csoportra oszthatjuk. Itt azonban nem a szolgáltatásban keresendő a különbség, hanem a befektetés mikéntjében. A két nagy csoport a klasszikus vegyes életbiztosítások, és a befektetési egységekhez kötött életbiztosítások (unit linked). Mi a kettő között a különbség?

 

Először vegyes életbiztosításokat lehetett választani

 

Régen forradalmi újításnak számított, hogy egy biztosítónál nem csak vagyon, és kockázati biztosításokat lehet választani, hanem alternatívát kínáltak a megtakarítani szándékozó ügyfeleknek. Ennek a konstrukciónak az a lényege, hogyha a választott futamidő alatt nem haláloznánk el, akkor visszakapjuk az addig befizetett pénzt, vagy egy kicsit talán többet. Sokan azért választották (és választják ma is) ezt a fajta megtakarításos életbiztosítást, mert itt van egy garantált éves kamat, általában 2%. Itt viszont nehéz elkülöníteni, hogy az általunk befizetett díj mekkora része megy a kockázati díjakra, és mekkora befektetésre. Ráadásul a garancia miatt jellemzően pénzpiaci alapokba, és állampapírokba fektetik a pénzt (nekünk ebbe nincs beleszólásunk), így a hozamok sem lesznek olyan magasak, mint amilyenek lehetnének. A biztosítók az ügyféligényeknek eleget téve nekiláttak, hogy kifejlesszenek egy ennél hatékonyabb kimondottan megtakarításra való életbiztosítást.

 

A modernebb megtakarítás, a unit linked

 

Ez egy kimondottan megtakarítási célra kifejlesztett életbiztosítás típus. Természetesen itt is elérhető valamekkora haláleseti védelem, de ennél a konstrukciónál a befektetés dominál. Jelentős különbség, hogy amíg a vegyes életbiztosításnál a várható lejárati összeghez kalkulálják ki a megfelelő rendszeres díjat, addig itt mi határozzuk meg, hogy mekkora havi díjat szeretnénk. Ennek egy tört része (konkrétan kiszámolható) megy el a kockázati díjakra, a többi pedig az eszközalapokba. A következő lényeges eltérés, hogy itt mi határozzuk meg, hogy melyik eszközalapokba fektessék be a pénzünket, ezért egy jól összeállított portfólióval szinte biztosan magasabb hozamot érünk el, mint egy vegyes életbiztosítás esetén. Arról már nem is beszélve, hogy itt minden nyereség a miénk. Összehasonlításképpen egy nem túl kockázatosan összeállított portfólió (beleértve a válság alatti időszakot is) évente átlagosan 7-8% körüli nyereséget termel évente.

 

Biztonságos megoldások közép-, és hosszú távon

 

A megtakarításos életbiztosításokkal általában a 10 év, és 10 év feletti céljainkat tudjuk elérni. Jellemzően ilyen a gyermek életkezdésének a támogatása, a nyugdíj-kiegészítés, vagy adott esetben egy lakásvásárlás. Így a végére tehát egyetlen fontos jellemzőt érdemes megemlíteni, hogy rövidtávon az egyedi költségelése miatt nem a legjobb megoldás. Kérjen tőlünk egy személyes találkozót, és életbiztosítási szakértőnk megismeri az Ön lehetőségeit, céljait, és ehhez meg is találja a megfelelő életbiztosítást!

Ezt a cikket 2142 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555