Évek óta álmod egy saját autó? Egy jó megtakarítással megvalósíthatod

Gyimesi Henriett

Lehet, hogy te is azok közé tartozol, akik évek óta tervezgetik, milyen jól jönne egy saját autó, aztán mindig arra jutsz, hogy ezt nem engedheted meg magadnak. Felmérések szerint nagyjából 2 millió magyar van abban a helyzetben, hogy nem tudná ezt megfizetni. Ha viszont komolyan fontolgatod egy kocsi megvásárlását, adunk néhány tanácsot, hogyan jöhet össze.

Az Eurostat adatai szerint a magyarok 20%-a nem tudná megfizetni az autóval járó költségeket, tehát minden 5. emberre igaz ez az állítás. Az Európai Unión belül hozzánk képest csak Romániában és Bulgáriában rosszabb a helyzet, de ebben a két országban sem sokkal. Az uniós átlag egyébként 7%, az ezen a téren legjobban teljesítő országok esetében, mint Ciprus vagy Málta, 100-ból nagyjából 2 ember jár ebben a cipőben.

Persze ehhez, hogy az ország ötöde nem engedheti meg magának azt, hogy autóval járhasson, az is hozzátartozik, hogy legtöbben nem is tudnák zsebből kifizetni sok esetben még egy alacsonyabb árkategóriájú kocsi vételárát sem. Ennek kiküszöbölésére ugyanakkor két megoldás is létezik. A teljesség kedvéért mind a kettőt bemutatjuk, de már itt fontos leszögezni: nem mind a kettőt tartjuk egyformán jó megoldásnak.

Gyorsabb megoldás: hitelfelvétel

Ha nem akarod évekig halogatni az autóvásárlást, egy hitelfelvétellel feloldhatod azt a problémát, hogy nincs meg hozzá a kellő tőkéd. Ehhez kétféle megoldás áll rendelkezésedre: a lízing hitel és a személyi kölcsön.

A lízing hitel lényege gyakorlatilag az, hogy egy lízingcég fizeti ki a kocsidat, te pedig utána nekik törleszted az árát a kamatokkal együtt. Ez tehát azt jelenti, hogy bár te használod, a tulajdonodba hivatalosan csak a futamidő végén kerül.

Ebben az esetben sem tudod ugyanakkor anélkül megvenni az autódat, hogy lenne valamekkora tartalékod, ugyanis 20% önerőt kell felmutatnod ahhoz, hogy megkaphasd ezt a kölcsönt.

Vegyünk egy példát egy átlagos autó árával kalkulálva: ha 2 millió Ft-ba kerül, amit kinéztél, legalább 400 ezer Ft-todnak meg kell lennie. Nagyjából 8-18%-os THM-mel, azaz hiteldíjmutatóval kell számolnod, ami azt mutatja meg, hogy adott összeg felvétele után egy év alatt az általad felhasznált pénzen felül mennyit kell majd visszafizetned. A futamidő hossza nagyjából 5 év körül mozog, persze a felvett összeg befolyásolhatja.

Önerő nélkül személyi kölcsön felvételével tudod megvásárolni a vágyott kocsit.

Ebben az esetben szabad felhasználásra kapod meg a kért összeget, legtöbbször akár 3-4 munkanapon belül, és főként a jövedelmed határozza meg a kereteket. Ha például itt is 2 millió Ft-tal számolunk, a futamidő esetében szintén 5 évvel érdemes kalkulálni. Személyi kölcsön esetében a THM 10-25% körül alakulhat, tehát érdemes nagyon utánajárni, mielőtt ilyen célra vennénk fel kölcsönt.

Könnyű megoldásnak tűnhet, de érdemes alaposan megfontolni

Ha akár a lízing hitellel, akár személyi kölcsönnel számolunk, például 15%-os THM-mel, az 5 éves futamidő végén havi 45 ezer forintos törlesztővel közel 2 millió 800 ezer Ft-ot fizetsz majd vissza: majdnem 1 millióval többet, mint amennyiért vetted az autódat, és ne feledkezz meg arról sem, az évek alatt mennyit csökken majd az értéke.

Ráadásul ebben az esetben minden hónapban a fizetésed jelentős részét nélkülöznöd is kell majd, aminek hatására bizonyos váratlan vagy nagyobb kiadás esetén újabb kölcsön felvétele válhat szükségessé.

Így viszont nagyon könnyen sodorhatod magadat adósságspirálba, amit érdemes elkerülni. Továbbá arról se feledkezz meg, hogy a kölcsönnel megvett kocsidat fenn is kell majd tartanod: tankolnod kell majd bele, ha valami meghibásodik benne, el kell majd vinned szerelőhöz, biztosítást kell utána fizetned, és így tovább. Biztos vagy benne, hogy a 45 ezer forintos hiteltörlesztő mellett erre is jutni fog még 20-30 ezer forintod minden hónapban?

Biztosabb megoldás: megtakarítás

Mi azon a véleményen vagyunk, hogy ahelyett, hogy ekkora kockázatot vállalnál egy ilyen hitelfelvétellel, érdemes megtakarításból finanszírozni az autóvásárlást. Persze ezzel a módszerrel várnod kell még arra, hogy a saját kocsidat vezethesd, de

nem teszed ki magad annak, hogy 5 évig egy akár 50 ezer forintos hiteltörlesztő miatt attól kelljen félned, mikor merül fel olyan váratlan esemény, ami miatt problémát jelentene fizetned ezt a korántsem alacsony összeget, valamint az autód fenntartási költségeit.

Ráadásul a kamatok megspórolásával még olcsóbban is juthatsz hozzá az autódhoz.

Ha hiteltörlesztő helyett akár ezt az 50 ezer forintot megtakarításba fektetnéd, néhány év alatt milliós nagyságrendű megtakarításod jöhet össze. Persze lehet kisebb havi befizetésekkel is indítani, és az se mindegy, milyen befektetési lehetőséget választasz a pénzed gyarapítására.

Ha eddig semmilyen módon nem tettél félre, kezdheted akár havi 5-10 ezer forinttal is, amit később, ha már hozzászoktál, növelhetsz is. Első körben ehhez akár egy megtakarítási számlát is elindíthatsz, később azonban jövedelmezőbb hosszabb távú lehetőségek után nézned, hogy a banki kamatoknál magasabb hozamot érhess el.

Fontold meg a lehetőségeket

Ilyen megoldás lehet például egy életbiztosítás. Ez az eszköz hosszú távon éri meg igazán, ugyanakkor az éves átlaghozam reálisan 7-8% körül is alakulhat, tehát akár annak a pénznek egy jelentős részét, amit a kölcsönfelvételt követően a hitelintézetnek fizettél volna a felvett összegen felül, akár saját magadnak is összehozhatod a befizetéseid mellé.

Mielőtt döntesz, azt javasoljuk, járj utána jobban a témának: további hasznos tartalmakat találhatsz ehhez a honlapunkon is. Emellett pedig egy ingyenes tanácsadás keretében szakértőink egyike is szívesen segít neked a lehetőségek sorravételében és a döntésben.

Ezt a cikket 806 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555