Ezekre figyelj, ha a gyereked kerékpározik

Zubor Zalán

A tanév kezdetével a városi utakon egyre több kerékpáros iskolással találkozhatunk, és sajnos nő a balesetek száma. A biztonságos biciklis közlekedés volt a kiemelt témája a MABISZ és az ORFK Biztonság Hete nevű országos tematikus programjának is. Az alábbiakban bemutatunk néhány fontos tudnivalót, amelyek segítségével nagyobb biztonságban tudhatja gyermekét, ha ő is kerékpárral jár iskolába.

Bár a biciklizés a statisztikák szerint egyre népszerűbb Magyarországon, a közlekedési kultúra és a kerékpárutak száma nem javul különösebben. A biciklisek panaszait a statisztikák is alátámasztják, hiszen hazánkban az egyik legmagasabb az egymillió lakosra jutó halálos kerékpáros balesetek száma, az EU-n belül Magyarországot csak Románia és Litvánia előzi meg. Tavaly például az összesen 16.757 személyi sérüléses közúti biciklis balesetet regisztráltak.

Kevésbé ismert a biciklis KRESZ

A statisztikák szerint a biciklis baleseteket hasonló arányban okozzák autósok vagy gyalogosok, mint maguk a biciklisták. A sérülések leggyakoribb oka az elsőbbség meg nem adása, az irányváltoztatás, illetve a keresztező irányú járművek ütközése.

A szeptember 23. és 28. között a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) és az ORF közös szervezésében zajló Biztonság Hetén kiemelt téma volt a biztonságos biciklis közlekedés. A MABISZ tapasztalatai szerint a probléma egyik fő oka, hogy a közlekedők jelentős része nem ismeri a biciklistákra vonatkozó szabályokat; ebből szempontból egyaránt sárosak az autósok és a bringások is.

Kevesen tudják például, hogy járdán tilos kerékpározni, kivéve a 12 évnél fiatalabb gyerekeknek. A buszsávban nekik is tilos, és a zebrán is csak akkor haladhatnak át a biciklisek, ha leszállnak és tolják a járművüket. Kevesen tudják azt is, hogy egyirányú utcába tilos a forgalommal ellenkező irányból behajtani kerékpárral is, kivéve, ha kiegészítő tábla ezt megengedi.

Érdemes balesetbiztosítást kötni. De milyet?

A Biztonság Hetén részben a fentihez hasonló szabályokra, részben pedig a kerékpáros családok számára ajánlott biztosításokra hívták fel a figyelmet.

Ha egy gyermek biciklivel jár iskolába, a szülők elsősorban két dolog miatt aggódhatnak: hogy a gyerek balesetben megsérül, vagy amiatt, hogy balesetet okoz valakinek. A piacon mindkét esetre több biztosítás is elérhető.

Az első esetre a gyermek balesetbiztosítások ideálisak. Ezek közül talán a legismertebb az állami tanulóbiztosítás, amit a tanév kezdetén ingyen köthetnek meg a szülők az iskolaév hátralevő részére. Az ingyenes, államilag finanszírozott szolgáltatás csak minimális összegeket fizet balesetek után: egy csonttörés esetén például mindig csak 3 ezer forint a kártérítés, függetlenül attól, milyen súlyos a sérülés. Sőt, maradandó, de 10 százalék alatti egészségkárosodás esetén is csak 3 ezer forintot fizet a biztosító.

Nagyobb biztonságot nyújtó biztosításokért érdemes a piaci alapú szolgáltatások között szétnézni. Ezek is kínálnak például csoportos tanulóbiztosítást, amelyeket iskolákon keresztül köthetnek meg a szülők. A legismertebbek a Generali Szimba, a Signal Plusz Diákbiztosítása és a Groupama Greeman csomagjai, amelyek akár százezer forintos kártérítést is fizethetnek baleset esetén, néhány ezres éves díj ellenében (az éves díj persze attól függ, milyen csomagot választ az ügyfél: minél drágább a biztosítás, annál magasabb a térítési összeg is). Léteznek ezen kívül egyéni, életkor szerint csoportosított gyermek-balesetbiztosítások, valamint családi biztosítás-csomagok. Ezek csomagtól és szolgáltatótól függően téríthetik kórházi ápolás költségeit is, valamint fizethetnek napidíjat a lábadozás idejére.

Kinek a felelőssége?

A biciklizésben a legnagyobb veszélyt az autókkal való ütközés jelenti. Ennek kapcsán nem árt tudni, hogy az autósok kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása jellemzően megtéríti a sérült biciklis kárát. Bonyolultabb kérdés, mi történik akkor, ha egy figyelmetlen gyalogos miatt sérül meg a biciklis, vagy a kerékpárja. Ha a kárt okozó gyalogos rendelkezik olyan lakásbiztosítással, ami tartalmaz általános felelősségbiztosítást, akkor a biztosító megtéríti a harmadik fél, a biciklis kárait. Ha nincs, akkor kártérítést legfeljebb peres eljárásban kaphat a kárvallott.

Amennyiben a biciklis figyelmetlensége okoz balesetet, az esetleges kárt neki vagy családjának kell megtéríteni. Így az említett, lakásbiztosításhoz kapcsolódó általános felelősségbiztosítás azoknak a családoknak is jól jöhet, akiknek egy vagy több gyermek biciklivel jár iskolába, mert ezek sokszor tartalmaznak biztosítást járműnek nem minősülő közlekedési eszközzel (a bicikli ilyen) történő károkozásra is. (Megjegyzendő, hogy számos lakásbiztosítás tartalmaz baleset-biztosítást is, azonban ezek az alacsony térítési összegek miatt nem nyújtanak olyan védelmet, mint a magán tanulóbiztosítások vagy önálló balesetbiztosítások.)

A lakásbiztosítások kiterjedhetnek a kerékpár ellopása esetén is, igaz csak a zárt helyiségből ellopott biciklik miatt fizetnek – ráadásul a folyosó nem minősül lezárt helyiségnek, így, ha onnan lopják el a kerékpárt, azt nem téríti meg a biztosító. Ha valaki értékes biciklit vásárolt, érdemes lehet speciális kerékpárbiztosítást választania. Ezek vagyonbiztosítási fedezetet is tartalmaznak, így akár az utcáról ellopott biciklik után is fizetnek biztosítási összeget. Emellett a szolgáltatások tartalmaznak baleset- és felelősségbiztosítást is, akár az EU teljes területére biztosítást nyújtva. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a kerékpárbiztosítások többségét 10 évnél fiatalabb biciklire lehet csak megkötni.

Ezt a cikket 998 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

+36 1 585 8555