Ezekre gyűjtenek a gazdagabb magyar megtakarítók

Richter Ádám

A magyarok 60%-a nem tesz félre, de mi van azokkal, akik szorgalmas megtakarítók? Számukra kezd lassan beérni a munka gyümölcse: egyre több megtakarító teheti meg, hogy utazásra, lakásfelújításra és autóvásárlásra költsön.

Az egyik bank nyilvánossá tette, hogy a prémium megtakarító ügyfeleik közül ki milyen céllal gyűjt, és a tavalyi évhez képest érdekes tendenciákat figyelhetünk meg. Eddig az volt a jellemző, hogy a megtakarítók inkább jövőbeli célokat tűztek ki maguk elé, és arra gyűjtöttek pénzt, most azonban egyre többen érzik úgy, hogy közelebbi célokat is finanszírozhatnak, mert már megalapozták az anyagi stabilitásukat.

Mire gyűjtenek a prémium ügyfelek?

A jövőbeli célok ugyanúgy fontosak maradtak, ezeket szinte ugyanolyan arányban jelölték meg prioritásként a tehetősebb megtakarítók, mint tavaly, apró változások azonban mégis vannak. A gyermekcélú megtakarítások még fontosabbá váltak (37%-ra nőtt 33%-ról), a nyugdíj megtakarítás népszerűsége nem változott (36%). Az általános tartalék aránya 77%-ról 72%-ra csökkent, ez a közelebbi célok számlájára írható, illetve az alacsony kamatkörnyezet is indokolhatja ezt a változást (az emberek bátrabban költenek, ha úgysem kamatozik olyan jól a pénz – igaz, erre lenne más megoldás is).

Ilyen közelebbi cél például az utazás (24%-ra emelkedett), a lakásvásárlás és -felújítás (21%-ra nőtt), valamint az autóvásárlás (4%-ról 10%-ra módosult). Ha meg szeretnénk magyarázni a tendenciát, akkor az alacsony kamat okozta magasabb fogyasztást jelölhetjük meg, a válságból is kezd kilábalni a világgazdaság, és emellett a megtakarítások is kezdenek beérni.

Hogy teljesítettek az életbiztosítások?

Ha megnézzük az egyik legnépszerűbb megtakarítási ágazatot, az életbiztosításokat, akkor azt látjuk, hogy már 2,6 millió életbiztosítási szerződés van Magyarországon, ebből 1,1 millióra tehető a befektetési egységekhez kötött életbiztosítások száma. Ezeknek köszönhetően 1900 milliárd forint megtakarítás gyűlt össze, ebből 2,5 milliárdot tesznek ki a nyugdíjbiztosítások. Az ilyen típusú életbiztosítások mögött a befektetési alapok termelik a profitot, amelyekben már 6000 milliárd forintot tart a magyar lakosság.

Honnan tájékozódnak a befektetők?

A példás megtakarítók állítólag 81%-os arányban leginkább banki tanácsadóktól tájékozódnak, de 55%-uk az interneten és szakmai előadásokon is bővíti az ismereteit. A befektetők 27%-a olvas online hírleveleket a témában. Hozzátenném, hogy – bár a felmérésben érthető módon nem említik – a független tanácsadók szerepéről sem szabad megfeledkezni, ha pénzügyekről és befektetésről van szó. Ha valóban függetlenek, annak megvan az az előnye, hogy nem egyetlen pénzintézetet vagy biztosítót képviselnek, hanem lefedik szinte az egész hazai piacot, és nem fűződik érdekük a részrehajló tanácsok átadásában. Ők téged képviselnek. Csak úgy tudnak népszerűvé válni, ha az ügyfeleik elégedettek, ezt pedig csakis objektív tanácsadással lehet elérni.

Távlati célok nélkül nem érdemes

Arra viszont helyesen rámutat ez a felmérés, hogy érdemes célokban, és azokhoz igazított stratégiákban gondolkodni, hiszen így lehet a leghatékonyabban megvalósítani a terveket. Az eszközöket kell a célhoz társítani, és nem fordítva. Így pontosabban fel lehet mérni a kockázati szinteket, a hozampotenciált és a rendelkezésre álló időt. Az egyedi portfóliót leginkább ezen tényezőkből kiindulva célszerű kialakítani, hogy az menet közben valóban a te érdekeidet szolgálja.

Neked mi a távlati célod?

Ha kíváncsi vagy, hogy működik egy független tanácsadás, gyere, és próbáld ki! Írj nekem, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot. Szívesen teszünk azért, hogy biztos anyagi háttér mellett te is utazásra vagy kocsira gyűjthess, és ezért nem is kell nekünk fizetned.

Ezt a cikket 1266 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555