Ezektől a váratlan eseményektől félnek leginkább az emberek

Richter Ádám

Az egyik legnagyobb hazai biztosító friss felméréséből kiderült, hogy milyen váratlan eseményektől tartanak legjobban a magyar emberek. Annak ellenére, hogy többségük aggódik valamilyen előre nem látható baj miatt, csak egyharmaduknak van életbiztosítása, és ez az arány a kor előrehaladtával sem lesz sokkal jobb.

A felmérésben 18-59 éves embereket kérdeztek meg arról, tartanak-e valamilyen váratlan esemény bekövetkeztétől, ami negatívan befolyásolná a további életüket. A válaszadók 75%-a mondta azt, hogy igen, vannak ilyen jellegű félelmeik. Az emberek problématudata tehát adott, vagyis felismerték, hogy számos váratlan negatív hatás érheti őket életük során. Logikus lépés lenne a probléma felismerése után, hogy ezek az emberek érdemben felkészüljenek az előre nem látható veszélyekre.

Ezzel szemben a megkérdezettek 30%-ának van csak kockázati életbiztosítása. A válaszadók közel fele tudja tehát, hogy baj történhet, de semmilyen óvintézkedést nem tesz erre az esetre. Miért lehet ez? Kiderült, hogy

a megkérdezettek 57%-a inkább a szeretteit félti, mint saját magát.

Erről a jelenségről én is írtam már korábban. Furcsa módon az emberek hajlamosak azt gondolni, hogy a baj mindig csak mással eshet meg. Maguk miatt nem aggódnak, de féltik a gyereküket, az unokáikat vagy a házastársukat. Az igazság viszont az, hogy a baj nem mindig más családtagokkal történik. Érhet téged is bármi rossz, és ha nem készülsz fel kellően, az pont a szeretteidre fog hatalmas terheket helyezni.

A betegségek a fiatalok számára is veszélyesek lehetnek

A kor előrehaladtával megnő a felelősségtudat, legalábbis a felmérés szerint az 50-59 évesek 38%-ának van kockázati életbiztosítása. Látni kell azonban azt is, hogy ez nem jelentős növekedés a teljes népesség életbiztosításaihoz képest (8%-kal több mindössze). A kritikus betegségben szenvedők 25%-a 45 évnél fiatalabb. Sok esetben késő, ha 50 éves kor felett kezdi el valaki bebiztosítani magát, másrészt sokkal drágább ilyenkor már életbiztosítást kötni (itt írtam arról, hogy huszonévesen mennyivel olcsóbban köthető).

A kritikus betegségek kialakulásától egyébként a megkérdezettek fele fél, emellett szintén a felük aggódik az életvitelüket felborító baj miatt (mint például munkahelyvesztés). Szerintük a kockázati életbiztosítás főként a családfenntartóknak, a gyermeket nevelő szülőknek, a hosszabb gyógyulás előtt álló betegeknek és a nagyobb hitelt felvevőknek való.

Sok tévhit él a köztudatban

Azt már sokan nem tudták (a válaszadók 43%-a!), hogy mire is való egy kockázati életbiztosítás. Az emberek nem mindig ismerik a pontos rendeltetését egy ilyen szolgáltatásnak, és nem tudják, hogy mi ellen véd, és mi ellen nem. A kockázati életbiztosításról azt kell tudni elsősorban, hogy baleset, súlyos betegség vagy halál esetén térít. Hitelfedezeti védelmet általában kifejezetten jelzáloghitelek mellé lehet kötni, tehát egy sima kockázati életbiztosítás nem biztos, hogy megvéd minden olyantól, ami ellen védelmet szeretnél. Biztosra kell menned, hogy az adott életbiztosítás fedezi-e a rokkantságot, a keresőképtelenséget vagy a munkanélküliséget, ha nálad ezek a szempontok fontosak.

Befektetéssel is kombinálható

Arra már nem tért ki a felmérés, hogy mennyien ismerik a befektetéssel kombinált életbiztosításokat, de nem árt tudnod, hogy ilyenek is léteznek. Ezek is fizetnek a káresemény bekövetkeztekor, de közben megtakarításként is funkcionálnak, így (a banki kamatnál magasabb) hozamot is termelhetnek neked. Eseti számlán is gyűjthetsz pénzt a rendszeres díj mellett, amihez bármikor, 100%-ban hozzáférhetsz, vagyis a vagyonod egy része likvid marad.

Kérdésed van? Írj nekünk!

Ha bármilyen kérdés felmerült benned a kockázati vagy a befektetéses életbiztosításokkal kapcsolatban, amikre esetleg nem tértem ki a cikkemben, akkor írj nekem bátran, és szívesen válaszolok.

Ezt a cikket 1360 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555