Ezért ne felejts el utasbiztosítást kötni, mielőtt nyaralni mész

Gyimesi Henriett

Lassan itt a nyár, ami azt jelenti, hogy sokan már a nyaralásukat is elkezdték tervezgetni, megszervezni. Mindenkinek eszébe jut ilyenkor, hogy szükség lesz például repülőjegyre, szállásfoglalásra, és akár egy szép új ruhára is, amiben jól mutat majd a fényképeken. Az utasbiztosítás viszont még mindig nem mindenki számára evidens ilyenkor: pedig a nyugodt pihenés érdekében fontos lenne, hogy erre is gondoljunk, különösen ha külföld az úti cél.

Amikor közeledik a nyári szezon, sokan igyekeznek akár néhány hónappal a tervezett időpont előtt  megszervezni a nyaralásukat, és ezt nagyon jól teszik. Így elkerülhető ugyanis, hogy az utolsó pillanatban kelljen kapkodni, amikor annak a veszélye is fennáll, hogy elfelejtünk valami fontosat. Sőt, ha már hónapokkal a tervezett dátum előtt lefoglaljuk az utat, akár spórolhatunk is, ráadásul nagyobb az esélye annak is, hogy sokkal több szabad hely közül választhatunk.

Amikor a nyaralásodat tervezgeted, biztosan te sem szeretsz arra gondolni, hogy bármi beárnyékolhatja a tökéletes pihenésedet, ami teljesen érthető. Mindenki azt szeretné ilyenkor, hogy valódi kikapcsolódást jelenthessen majd az utazás. Ehhez azonban a szervezés során számos dologra gondolni kell: nem csak a megfelelő szállást kell megtalálni és a legjobb utazási lehetőséget, de arról sem érdemes megfeledkezni, hogy esetleg baj is történhet, így ilyen esetekre is fel kell készülni. 

Ezekre a váratlan helyzetekre készülhetsz fel egy utasbiztosítással

Ha tényleg a lehető legnagyobb nyugalomban szeretnél útnak indulni, akkor nem elég csak az oda- és visszautat, a szállást, és esetleg a programokat megszervezni, illetve minden fontosat elpakolni a bőröndbe: jobb felkészülni a kellemetlen helyzetekre is. Erre pedig többféle utasbiztosítás is rendelkezésre áll, attól függően, milyen káreseményekre szeretnéd bebiztosítani magad. Ha ezt elfelejted, vagy nem foglalkozol vele komoly terhet jelent majd, ha mégis bekövetkezik a baj.

Vegyük sorba, milyen váratlan helyzetek állhatnak elő egy nyaralás során, amikor elengedhetetlenné válik egy utasbiztosítás. Elsőre mindenkinek az jut eszébe, hogy egy esetleges balesetre vagy megbetegedésre készülhet fel ezzel, pedig valójában számos más problémára is megoldást jelenthet. De térjünk rá először arra, ha kórházi ellátásra lenne szükséged.

Miután a legtöbb biztosító a választott csomagtól függően teljes körű, 0-24 órás, magyar nyelvű asszisztencia-szolgáltatást is nyújt, így ennek keretében megszervezik a bajba jutott személy mentését is, ha szükséges, emellett az orvosi ellátást is, tartják a kapcsolatot a kórházzal és az orvosokkal, értesítik a hozzátartozókat, ha kell, pénzsegélyt is továbbíthatnak, sőt, akár tartós kórházban fekvő sérült esetén a rokoni látogatást is lehetővé teszik. Ezeken kívül pedig természetesen a teljes kórházi ellátást is téríthetik – akár magánkórházban is.

Nézzük, még milyen esetben jöhet jól egy utasbiztosítás. Például ha elveszik a poggyászod vagy kár keletkezik benne, esetleg törlik a járatodat, akkor is téríthet. Ugyanakkor arra is bebiztosíthatod magad, ha valamilyen okból kifolyólag az egy utazási iroda által szervezett teljes nyaralásod meghiúsulna – például mert csődbe megy a cég, így ezzel a te pénzed legalább nem veszik oda.

Ahogyan pedig azt már a kórházi ellátás kapcsán írtuk, teljeskörű, 0-24 órás, magyar nyelvű asszisztencia-szolgáltatás is nyújtanak általában: így bármilyen probléma merülne fel, telefonon kaphatsz eligazítást. Ráadásul létezik külön autó asszisztencia is, ami akkor nélkülözhetetlen, ha a saját személyi gépjárműveddel indulsz útnak, mert baleset vagy meghibásodás esetén téríthetik a javítást, az átmeneti szállást, ha szükséges, és így tovább.

Miért nem elég az európai egészségbiztosítási kártya?

Egyre többen váltják ki az európai egészségbiztosítási kártyájukat, ami bár hasznos, ha van, sokszor abba az illúzióba ringatja a tulajdonosát, hogy ezzel le is van tudva az, hogy felkészüljön a nem várt eseményekre egy nyaralás során. De nem árt tudni, hogy ez a kártya sajnos közel sem ér fel egy utasbiztosítással.

Egyrészt azért, mert csak európai országokban érvényes, ha tehát Európán kívül utazol, semmire nem mész ezzel. Másrészt pedig csak egészségügyi probléma esetén segít, ráadásul csak az állami kórházak alapellátására tesz jogosulttá – vagyis az ellátások töredékére –, így például sürgősségi ellátásra sem terjed ki a szolgáltatások köre. Ha pedig olyan beavatkozásra lenne szükséged, amire nem terjed ki az európai egészségbiztosítási kártya, ugyan ellátnak, viszont utána a kórház benyújtja majd a számlát, ami miatt valószínűleg elég mélyen a zsebedbe kell majd nyúlnod. Éppen ezért nem ajánljuk, hogy csupán ezzel készülj fel egy külföldi utazásra.

Ezekre figyelj, amikor utasbiztosítást kötsz

Először is, érdemes tisztában lenned azzal, hogy a biztosítók csak az előre nem látható eseményekre nyújtanak fedezetet. Ez azt jelenti, hogy az utasbiztosítás megkötésekor már ismert betegségek (mint például cukorbetegség), vagy terhesség miatt fellépő problémákra nem terjed ki a védelem. Ide tartozik az is továbbá, ha ittasan vagy kábítószer hatása alatt történne baleset.

Mielőtt megkötnéd a szerződést, mindig olvasd el a biztosító részletes tájékoztatóját arról, pontosan mire terjed ki majd a biztosításod, illetve mi az, amire viszont nem. Ha szükségesnek érzed, köss kiegészítést is, mert vannak bizonyos dolgok, amiket egy általános utasbiztosítás nem tartalmaz: ilyen lehet például, ha extrém sport következtében történik baj. Arról is jó, ha már a szerződéskötéskor tájékozódsz, hogy ha felmerülne a probléma, milyen papírokra lesz szüksége a biztosítónak ahhoz, hogy kártérítést fizessen.

Az árak több tényezőtől függnek: mikor, hova és mivel mész nyaralni, mire terjed ki a védelem, sokszor pedig a kor is számít. Például 1 főnek egy általános utasbiztosítás július közepén 1 hétre, amennyiben az úti cél európai ország, valamint repülővel történik az utazás 1500 forinttól nagyjából 8500 forintig terjedhet. Amennyiben extrém sportokra is tartalmaz kiegészítést, úgy már 5 ezer forinttól indul körülbelül 16 ezer forintig az utasbiztosítás költsége.

Kérd szakértő segítségét!

Ha további kérdésed merült fel az utasbiztosításokkal kapcsolatban, a lenti adatlap kitöltésével felteheted nekünk!

Ezt a cikket 658 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555