Ezt várják a befektetők 2020-tól

Zubor Zalán

Bár az elemzők 2020-ra várják a következő gazdasági visszaesést, valószínűleg ezt csak az év végére érezhetik majd azok, akik valamilyen tőzsdei eszközökbe fektetnek. Magyarországon továbbra is a kötvény lehet a sláger, a szuperállampapírok mellé idén érkezhet a nyugdíjkötvény is.

2019-ben az amerikai tőzsde (és ezt követve még sok ország tőzsdeindexe) a várakozásokon felül teljesített. A Világbank előrejelzése szerint, bár az amerikai növekedés idén várhatóan lassulni fog, ha nem történik semmi rendkívüli, 2020-at is pluszban zárja az USA gazdasága és a tőzsdék értéke. Összességében a Világbank szerint gyorsulhat is a globális GDP növekedési üteme, különösen a feltörekvő piacoknak köszönhetően.

Magyarországra nézve ugyanakkor a Világbank is a növekedés jelentős lassulását jósolja, idén éves szinten 2,8 százalékos GDP-növekedésre számít, szemben az előző évek 4-5 százalék közötti növekedésével.

Az állampapír marad az élen

A tavalyi évet a magyar tőzsde jelentős, 15 százalékos pluszban zárta, azonban már tavaly is jelentősen ingadozott, nyáron például 2 százalékos mínuszról jött vissza. Ez várhatóan idén sem lesz másként, emiatt komoly kockázatot vállalnak azok, akik a magyar tőzsdét lekövető indexalapba fektetik a megtakarításukat. A Porftolio szerint az egyes részvények közül különösen a kisebb értékű cégek papírjai lehetnek kockázatosak, míg a nagy értékpapírokkal (OTP, Richter) valószínűleg idén sem lehet nagyot tévedni (tavaly az indexet ez a két papír húzta fel).

A magyar értékpapírok közül ugyanakkor valószínűleg idén is az állampapír lesz a legbiztosabb befektetés. A két új állampapír, a MÁP Plusz és az inflációkövető PMÁP hozama a céges és állami kötvények piacán továbbra is kimagasló. Előbbi a fél év után 3,5, egy év után 4 százalék kamatot fizet, majd évente 0,5 százalékponttal növekszik még a kamat, így a futamidő lejártakor, az ötödik évben már 6 százalék az egyéves hozam. Az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír új sorozatának sajnos idén csökkentették a kamatprémiumát, így az infláción felül a 3 és 5 éves sorozat 1, illetve 1,4 százalékot fizetnek (szemben a tavalyi, 1,4 és 1,7 százalékos prémiumokkal). Tavaly az infláció 3,4 százalékos volt, és ha idén is hasonló szinten gyengül a forint (és feltételezve, hogy a következő 3-5 évben sem lesz igazán súlyos infláció), akkor valamivel jövedelmezőbb lesz a nem inflációkövető állampapírt vásárolni.

Az összes magyar államkötvény közül mégsem ennek a kettőnek a legjobb a kamatozása, hanem a babakötvénynek, ami azonban csak szülők számára jegyezhető. A babakötvény inflációkövető, prémiuma pedig 3 százalék, vagyis 3,5 százalékos inflációval számolva 6,5 százalékos éves hozam is elérhető vele.  Emellett várhatóan idén bevezetnek egy újabb állampapírt, a nyugdíjkötvényt, ami kizárólag a nyugdíjcélú megtakarítás eszköze lesz, vagyis a befizetett összeget és a hozamot csak a nyugdíjba vonuláskor vehetjük majd át.

Brexit: legalább tisztázódott a helyzet

Az elmúlt egy évben több, a piacokat stabilizáló világpolitikai esemény is történt. A brexit ügye például a népszavazás óta bizonytalanságot okozó tényező volt, azonban a kérdés – az egyértelműen kilépéspárti Boris Johnson győzelme után – most már rendeződni látszik. Egyre elkerülhetetlenebbnek tűnik a megállapodás nélküli kilépés, ami ugyan a brit gazdaságnak szomorú hír, azonban a befektetők már annak is örülnek, hogy tudják, mire számítsanak. Ez az idén várhatóan az európai részvényindexek növekedését eredményezi majd (már csak azért is, mert a kilépés nyomán várhatóan jelentős tőke fog Nagy-Britanniából az EU-ba vándorolni).

Szintén jó hatással volt a tőzsdékre a kínai-amerikai kereskedelmi konfliktus enyhülése, a világ két legnagyobb gazdasága az év végén már egy kereskedelmi megállapodáshoz is közel került, amit elvileg az idei év elején írnak alá. További érdekesség, hogy láthatóan növekszik a befektetők „környezettudatossága”: gyorsan növekszik a különböző zöld befektetések értéke (a jelenség egy részéről, az ún. impact investmentről itt írtunk), és a nagybefektetők inkább büntetik a szennyezőbb cégeket. Ez ellensúlyozhatja az államok környezetvédelmi intézkedéseinek (kibocsátási kvóták szigorítása, szén-dioxid-adó) gazdasági hatásait.

Mindent boríthat egy rendkívüli esemény

A fentiek persze mind az optimista forgatókönyv részei. Minden évben bekövetkezhet olyan váratlan esemény, ami ismét elbizonytalanítja a tőzsdéket. Ezekből az egyik nagy befektetési alap, a Seabreeze Partners Management elnöke, Doug Kass 15-öt is összeírt. Nagy bizonytalansági tényező például az idei amerikai választások kimenetele: a befektetők Donald Trump ismételt győzelmével számolna, ezért egy meglepetésszerű demokrata győzelem világszerte felforgathatja a tőzsdéket. Persze Trump maga is bizonyította korábban, hogy a személye nem garancia a gazdasági stabilitásra, és most is kockázatot jelent például, hogy a választási kampány hevében az utolsó pillanatban felrúgja az amerikai-kínai kereskedelmi megállapodást. De a javuló viszonynak az is véget vethet, ha Kína durván lép fel a hongkongi tüntetésekkel szemben. Szintén nagy kockázatot jelenthet az iráni helyzet eszkalálódása.

Kass szerint a politikai események mellett nem árt figyelni a céges világban zajló változásokra sem. A piacokat felboríthatja például, ha folytatódik az autóipar gyengélkedése (az ágazat már tavaly is megszenvedte a csökkenő keresletet), csakúgy, mint az amerikai és európai központi bankok kamatdöntései, vagy egyes nagybefektetők egymás közti üzletei, különösen a vezető tech-cégek részvényeit illetően.

Ezt a cikket 891 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

+36 1 585 8555