Figyelem: nem csak a bankoknál kell egyeztetnünk az adatainkat

Zubor Zalán

A pénzmosás elleni törvény miatti adategyeztetésre nemcsak banki ügyfélként lehet szükség, hanem akkor is, ha biztosítótársasággal kötöttünk szerződést. Az adategyeztetés eredeti, júniusra tervezett határidejét októberig tolták ki – szerencsére, mert sem a biztosítók, sem a bankok nem állnak jól az ügyfelek átvilágításával, és sok ügyfél értesítést sem kapott, hogy meg kell erősítenie adatait.

A pénzmosás és terrorizmus-finanszírozás elleni törvény 2017 júniusában lépett hatályba. A jogszabály egyebek mellett előírja, hogy a banki szolgáltatást nyújtó intézmények rendszeres időközönként teljes körű átvilágítást tartsanak valamennyi ügyfelüknél. A törvény alapján a következő átvilágítás határideje június 26. lett volna.

A legtöbb lakossági ügyfél ellenőrzését a bankok az illető segítsége nélkül is el tudták végezni a törvény bevezetése óta eltelt két év alatt. Azonban egyes banki ügyfelek esetén különböző okokból nem volt lehetőség a teljes körű ellenőrzésre (ennek oka lehetett például az, hogy az ügyfél nem adott be friss okmánymásolatokat a bankban, vagy a bankszámlája hosszú ideje inaktív volt). Nekik személyesen a bankfiókban, vagy levélben kellett nyilatkozniuk a személyes adataikról.

Annak ellenére, hogy ilyen egyedi adategyeztetésre csak az ügyfelek egy részénél volt szükség, a határidő közeledtével olyan hírek jelentek meg, hogy még mindig több százezer banki ügyfél adatai hiányoznak – az adategyeztetési határidő elmulasztása pedig a bankszámlák zárolásával jár. A késlekedő ügyfelek szerencsére az utolsó pillanatban mentőövet kaptak, június 25-én a parlament október 31-ig hosszabbította meg a határidőt.

Az élet- és nyugdíjbiztosításokra is vonatkozik

Bár kevés publicitást kapott, a törvény szövegéből kiderült, hogy az adategyeztetés nemcsak a banki folyószámlákra terjed ki, hanem minden pénzügyi szolgáltatóra, például biztosítókra, többes biztosításközvetítőkre és alkuszokra is. Vagyis az életbiztosítást fizető ügyfeleket is át kell, hogy világítsák a biztosítók, illetve a biztosítást közvetítő cégek, és ahogy a bankok esetén, úgy itt is előfordul, hogy az ügyfélnek személyesen kell nyilatkozniuk az adatairól.

Az adategyeztetés ugyan csak az életbiztosításokra vonatkozik, annak azonban minden fajtájára, érintettek tehát a befektetési célú életbiztosítások és nyugdíjbiztosítások is. A határidő elmulasztása ahhoz vezethet, hogy a társaság zárolja az életbiztosításunkat. Szerencsére ez nem jelenti a biztosítás megszűnését, azonban az azzal összefüggő ügyletek, például a hozam vagy a biztosítási összeg kifizetése nem hajthatók végre addig, amíg az ügyfél (vagy az ügyfél halála esetén a kedvezményezett) nem pótolja az adategyeztetést.

Nehézségek a biztosítóknál

A Pénzcentrum cikkeiből kiderül, hogy a biztosítótársaságoknak legalább akkora nehézséget okozott az adatellenőrzés, mint a bankoknak. A pénzintézetekhez képest a biztosítók számára kevésbé friss adatok állnak rendelkezésre az ügyfelekről, ráadásul a kisebb médiavisszhang miatt sok ügyfél nem erősítette meg adatait. Nehéz megbecsülni, hogy a biztosított ügyfelek mekkora része végezhette el az adategyeztetést: a Pénzcentrum nem tudta például rávenni a biztosítókat, hogy árulják el, milyen arányban sikerült megerősíteniük az ügyfelek adatait.

Ugyanis az adatfeldolgozás során számtalan nehézség áll a biztosítók előtt, például rengeteg hibás adat is beérkezik az egyeztetés idején. Sok ügyfélnél, akik elvégezték az adategyeztetést, szükség van további adminisztrációra, javításra vagy hiánypótlásra, erről azonban ők maguk nem mindig értesülnek.

A biztosítók válaszai alapján rengeteg ügyfél bajba került volna, ha nem hosszabbítják meg októberig az adategyeztetés határidejét. Napokkal a határidők előtt a társaságok még abban sem lehettek biztosak, hogy ügyfélkörük mekkora részénél tekinthetik már sikeresnek és lezártnak az azonosítást.

Hozzá kell tenni, hogy nem minden biztosító értesítette az összes életbiztosítással rendelkező ügyfelét. Volt olyan biztosító, ami levélben, mások SMS-ben értesítették az ügyfeleket, de olyan is, amely egyáltalán nem küldött előzetes tájékoztatást, mondván, a médiában elég sok szó esett már az adategyeztetésről, így az ügyfeleik tudják majd a dolgukat. Sokatmondó a Pénzcentrum oldalán található online szavazás. Bár a biztosítók és a bankok többsége állítja, tájékoztatták az ügyfeleket a kötelező adategyeztetésről, a szavazás jelenlegi állása alapján a többséghez (57 százalék) sem SMS, sem email vagy postai levél nem jutott el a banktól vagy a biztosítótól.

Érdemes rákérdezni

Mit tegyen tehát az az ügyfél, aki még nem kapott értesítést az adategyeztetésről? És az, aki már megerősítette az adatait, és tudni szeretné, szüksége van-e hiánypótlásra? Az általános válasz az, hogy kérdezzünk rá a biztosítónál, frissek-e az adataink, és szükség lehet-e hiánypótlásra. A Groupama biztosító ügyfelei például az ügyfélszolgálati irodákban vagy call centeren kérhetnek tájékoztatást arról, hogy elvégezték-e már a teljes körű adategyeztetést. Az NN szerint azok az ügyfelek, akik már kiküldték az értesítőjükben kért dokumentumok másolatait, mindenképpen eleget tettek a kötelezettségüknek, így nem kell tartaniuk a biztosításuk befagyasztásától.

A UNIQA azt mondja, saját adatbázisuk alapján képesek ellenőrizni a legtöbb ügyfelet, így az adategyeztetés csak azok számára kötelező, akinek valóban van hiányzó adata. A hiányzó adatokról az ügyfelek telefonon, személyesen és az ügynöki hálózaton keresztül érdeklődhetnek.

Ha életbiztosítással, megtakarítással kapcsolatos kérdésed van, fordulj hozzánk bátran a lenti űrlap segítségével!

Ezt a cikket 1075 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

+36 1 585 8555