Mitől más a GRANTIS, mint a többi pénzügyi tanácsadó?

Sebestyén András és Deák Ferenc István vagyunk, az a két lelkes szakmabeli,

akiknek 2013-ban elegük lett abból, amit itthon pénzügyi tanácsadás címén művelnek.

Ekkor született meg a fejünkben a GRANTIS, egy becsületes és valóban az ügyfeleket

szolgáló tanácsadó cég gondolata.

Ma már 53 kollégánkkal havi 600-800 embernek

segítünk eligazodni a pénzügyeikben.

Ezen az oldalon 7-8 percben szeretnénk elmesélni

neked a történetünket.

Kezdhetjük?

Érdekel a sztoritok!

Így kezdődött: csalódtunk a pénzügyi tanácsadásban.

Az egész GRANTIS sztori 4 éve kezdődött Törökországban egy szállodai szobában…

Kis kép

2013-ban, mi, András és Feri ez a két lelkes, pénzügyekbe szerelmes fiatalember még nem ugyanannál a cégnél dolgoztunk. Mindketten azért kezdtük el a pénzügyi tanácsadást több mint 5 éve, mert a segítséget láttuk benne: Azzal keresni a kenyerünket, hogy megtanítsuk az embereket hogyan legyen a jövőben több pénzük?  Ez az ami igazán mozgatott és ma is mozgat minket. Miközben a hitelekkel, kölcsönökkel, hitelkártyákkal mindenki arra játszik, hogy az embereknek kevesebb pénzük legyen, mi ez ellen küzdöttünk és megtakarításra, öngondoskodásra neveltük az embereket. A szívünk égett a vágytól a valóság azonban fokozatosan oltotta ki ezt a tüzet…

Mert dacára annak, hogy 2 különböző cégnél dolgoztunk, pontosan ugyanazt tapasztaltuk: Hiába szeretnénk mi tényleg segíteni, ha a cégek ahol dolgozunk ebben akadályoznak minket.

Büszkén mondtuk, hogy a teljes piacot átvizsgáltuk és a legjobb megoldást szállítjuk az ügyfeleknek, de a vezetők rendszerint letörték a lelkesedésünket. Valahogyan mindig ugyanaz a 3-4 pénzintézet ajánlata került elő, a fejlődést pedig ők nem a szakmai képzésekben, hanem az MLM toborzásban látták:

Ne a termékekkel foglalkozzatok! Építsétek a csapatot, mert ebből lesz pénze mindenkinek!

Tényleg ez ma Magyarországon a pénzügyi tanácsadás? Egy függetlenség álcájába bújtatott MLM értékesítés, ahol minden a jutalékról szól? Hittünk benne, hogy ez nem így van, ezért több céget is körbejártunk, de a helyzet ezután még reménytelenebbnek tűnt. 

Csalódottan, kiégve és megoldást keresve indultunk egymástól függetlenül ugyanarra a Törökországi utazásra, és akkor még nem sejtettük, hogy ez az utazás fogja megváltoztatni az életünket…

Törökországban raktuk le a GRANTIS alapköveit.

Az utazást az egyik pénzintézet szervezte a fő partnereinek és mindketten részt vettünk rajta, ám ekkor még nem ismertük egymást.

Isztambulban így “teljesen véletlenül” egy szobába kerültünk és így szembesülhettünk azzal, hogy mennyire ugyanonnan jövünk sőt, hogy mennyire ugyanabba az irányba is nézünk. Rengeteget beszélgettünk a szakmáról, az ügyfelekről és arról, hogy hogyan dolgoznánk szívesen.

Mind a ketten csalódottak voltunk, és változást szerettünk volna létrehozni, ám ekkor még nem sejtettük, hogy később mennyi minden fog megváltozni azzal, hogy itt összetalálkoztunk.

Utólag visszanézve szinte félelmetesen hamar váltunk barátokká és hoztuk meg a nagy döntést: Ha nincsen egyetlen olyan pénzügyi tanácsadó cég sem, amely valóban az ügyfelekért van, akkor majd mi létrehozunk egyet.

És így született meg Törökországban, tulajdonképpen egy szállodai szobában a közös álmunk a GRANTIS, az a cég amely majd a rengeteg csalódásból megerősödve, megmutatja a szakmának és a magyar embereknek, hogy mit jelent az etikus pénzügyi tanácsadás.

Olyan szolgáltatást hozunk létre, amelyben mi is szívesen lennénk ügyfelek

Mind a ketten pontosan tudtuk, hogy mi az amit nem szeretnénk: Azt ahogyan mindenki dolgozik ezen a piacon. De mi az a 3 dolog ami ma jellemzi a “pénzügyi tanácsadókat” és ami miatt ennyire rossz az egész szakma hírneve? Mi így látjuk:

1. A pénzügyi tanácsadó nem független

Nem a teljes piacot látja, hanem preferált termékeket közvetít.

2. A pénzügyi tanácsadó nyomul, a jutalék érdekli

Nincsen elég ügyfele, ezért minden mindegy neki, mert el akar adni.

3. A pénzügyi tanácsadó nem ért ahhoz amit csinál

Termékismerete a saját termékeire korlátozódik, piacismerete nincsen.

Amikor a GRANTIS megszületett a fejünkben, a célunk nem mást volt mint, hogy a szolgáltatásunkkal erre a 3 fájdalompontra adjunk választ, mert ha ez sikerül, akkor valóban el tudjuk mondani, hogy a GRANTIS teljesen más mint a többiek! Csak így és csak ebben tudtunk hinni.

Otthagyva a cégünket, Törökországból hazaérkezve, munkanélküliként, a tettvágyon és az öltönyeinken kívül semmi másunk nem volt.

A 2. kerületben egy 60nm-es panellakást béreltünk, ez volt az irodánk:

Kis kép

Én az online jelenlétért feleltem, András pedig az ügyfelekkel tárgyalt és járta az országot. Pizzán éltünk és naponta 10-12x beszéltünk telefonon. Egy vasunk sem volt, én ott laktam ahol dolgoztam (aludni csak átmentem a másik szobába), és András is csak aludni járt haza. Mindenki hülyének nézett minket, hogy a fix állásunkat otthagyva egy közös álomnak mindent alárendelve tulajdonképpen az egészet elölről kezdtük.

“Ezek ketten teljesen megbolondultak.”

 

Mi mégis boldogabbak voltunk mint valaha, mert végre azt csinálhattuk amit mindig is szerettünk volna! A valóságot tudtuk megmutatni az ügyfeleknek!

Hogy miért mondom, hogy az egészet elölről kezdtük? Mert a GRANTIS-nak köszönhetően volt először lehetőségünk arra, hogy mindenféle külső nyomás és kényszer nélkül a valódi függetlenség alapjait tudjuk lerakni.

Mutatom, hogy mire gondolok:

A tudás megszerzése és átadása: Ez az igazi függetlenség!

Az első lépés az volt tehát, hogy nekiálltunk megszerezni azt a tudást, amit a pénzügyi cégek nem hogy nem biztosítanak a kollégák számára, de szabályosan visszatartják azt. És tudod hogy miért? Mert ha a tanácsadó “túlképzett”, akkor már nem akarja eladni azt a terméket ami a cég üzletpolitikája szerint a legnagyobb bevételt biztosítja. Ha a tanácsadó ért, akkor az ügyfél is érteni fog, innentől pedig a helyzet megfordul. A tanácsadó nem elad, hanem lehetőségeket mutat be, az ügyfél pedig nem érzi úgy, hogy vennie kell, hanem szabadon tud választani. Hoppá! De hiszen mi pont ezt akarjuk! 

A tudás megszerzése és átadása: Ez az igazi függetlenség!

A GRANTIS ezért úgy indult, hogy a 2. kerületi panelben ülve, az összes létező információt begyűjtöttük a megtakarításokról! Nyugdíjbiztosítások, nyesz, önkéntes pénztárak, lakáskasszák, megtakarításos életbiztosítások, babakötvény, értékpapírszámlák, állampapírok, minden ami szóba jöhet, ha valaki megtakarítana! Te jó ég, ennyi megtakarítás létezik?

Kis kép

Heteken át dolgozva gyűjtöttük össze apránként a feltételeket és ezeket bogarászva elkezdtük feltérképezni valóban a teljes piacot. És nem csak bogarásztunk, de szelektáltunk is: kiszórtuk a feleslegesen drága vagy kockázatos ajánlatokat, vagy azokat amelyek például abszolút szabályozatlanul működnek.

A következő lépésben pedig elhatároztuk, hogy jó ötlet lenne publikálni is a tapasztalatainkat. Nekiláttunk hát úgy és arról írni, ahogyan és amiről sehol nem találtunk a neten anyagokat. Cikkeket, összehasonlításokat közöltünk és igyekeztünk minden olyan információt ingyenesen odaadni mindenkinek, amit a magyar “pénzügyi tanácsadók” inkább elhallgatnak az ügyfelek elől.

A célunk az volt, hogy annyira őszintén és transzparensen adjunk, hogy az emberek rájöjjenek: A GRANTIS-nak tényleg az az érdeke, hogy én mindent megtudjak. Imádtam ezt az időszakot! Rövidnadrágban ültem a gép előtt és reggeltől estig a netet böngésztem gyűjtöttem az anyagokat és csak írtam, írtam és írtam. Mindent meg akartam mutatni a megtakarításokról!

Aztán egy idő után annyi anyagunk lett, hogy elhatároztuk: ezeket jó lenne egy rendszeren belül valahogyan úgy összefoglalni, hogy az embereknek ne kelljen 400 cikket elolvasniuk ahhoz, hogy képben legyen a nyugdíj megtakarításokkal. És akkor jött az ötlet:

Termékösszehasonlító kalkulátorok!

Elkezdtük összerakni excelben saját független összehasonlító kalkulátorainkat, amelyeket a pénzintézetekkel is folyamatosan egyeztettünk.

Ezáltal az ügyfeleinknek most már tényleg a teljes piacot meg tudtuk mutatni! Innentől kezdve pedig élesen elváltunk a teljes piactól! Nálunk ugyanis a kalkulátorok nem azt a célt szolgálták, hogy a saját termékünket eladják. Nem is volt és nem is lesz soha saját termékünk. A kalkulátor valós összehasonlításra szolgált. Megmutatta a teljes elérhető termékpalettát egy képernyőn, anélkül hogy ehhez bármilyen pénzintézettel fel kellett volna venni a kapcsolatot. És az emberek szerették!

Termékösszehasonlító kalkulátorok!

De hogyan tudnánk még többet adni? Mindig ez a kérdés motoszkált a fejünkben. Megvan! Tegyük ezeket a kalkulátorokat nyilvánosan elérhetővé, hogy mindenki használhassa! És ezen a ponton következett be a drasztikus változás, mert rájöttünk egy nagyon fontos dologra:

Soha nem kell nyomulnunk, mert egyre többen keresnek meg minket!

Az emberek egyre nagyobb számban kezdtek el hozzánk fordulni a megtakarítási igényeikkel. Megkerestek minket mert látták a neten a cikkeinket, a kalkulátorainkat és tetszett nekik az, hogy mindent őszintén megmutatunk. És ez merőben új érzés volt, mert:

Soha nem az volt a kiindulópont, hogy nekünk bárkit győzködni kellene. Az érdeklődés felkeltését elvégezték a cikkeink. Mi már a konkrét kérdésekről és megoldásokról tudtunk beszélgetni! Végleg eltűnt a nyomulás, és az az értékesítési kényszer, amibe folyamatosan beleerőltettek minket az előző munkahelyeinken. És mivel nem volt megkötve a kezünk valóban ki tudtuk tenni az asztalra a teljes piacot. A kalkulátorokkal pedig a számokat tudtuk megmutatni Nem értékesítők voltunk többé, hanem a piacot elemző valódi tanácsadók. Onnantól kezdve pedig, hogy mi csak infót szolgáltattunk, a döntést pedig az ügyfelek hozták meg, fel sem merült a magasabb jutalék miatti részrehajlás félelme. Elértük a célunkat.

Soha nem kell nyomulnunk, mert egyre többen keresnek meg minket!

Egyre több megkeresést kaptunk és egyszer csak azt vettük észre, hogy amíg én egész nap az ajánlatokat bogarászom, cikkeket írok és kalkulátorokat fejlesztek, addig András reggeltől estig az ezek miatt beérkező ügyféligényeket szolgálja ki. Napi 10-14 órát dolgoztunk és és csak nap végén tudtunk találkozni, hogy megbeszéljük, hogy mi történt aznap.

Nem volt ritka, hogy egy 14 órás munkanapon csak 3×10 percre álltam fel a géptől, azt is csak az étkezések miatt, András pedig egy 950 km-t levezetett 6 ügyféltalálkozós nap után egyszerűen elaludt a széken az irodában :

Kis kép

Hétvégén amikor pihentünk vagy elmentünk szórakozni, akkor is csak a GRANTIS-ról beszéltünk. A barátaink már elkezdtek aggódni értünk, hogy mennyi mindenről lemondunk önként, mi pedig az ellenkezőjét éreztük: Visszakaptuk azt a reményt, amit a kezdetektől fogva hittünk a szakmáról. Megteremtettük azt, amit éveken keresztül hiába kerestünk máshol: Végre igaz ügyet szolgálhattunk a munkánkkal!

De egy ennél izgalmasabb dolog is történt:

A sajtó is elkezdett felfigyelni ránk.

Az újságírók és a TV műsorok szerkesztői is rátaláltak a cikkeinkre és számukra is egyértelművé vált, hogy itt valóban objektív információkról van szó. 2014 májusában hívták meg Andrást először az RTL Klub reggeli műsorába, hogy beszéljen a nyugdíj megtakarításokra igényelhető évi 280.000 Ft-os adóvisszatérítésről. A videót egyébként ide kattintva éred el.

Kis kép

2015-ben pedig amikor az országban elsőként készítettük el a nyugdíjbiztosításokat összehasonlító termékkalkulátorunkat, akkor az ORIGO írt erről először.

Kis kép

A sajtóvisszhangnak köszönhetően így még több emberhez jutott el a hír, hogy létezik ma Magyarországon egy olyan pénzügyi tanácsadói csapat akik a tudás megszerzésére és átadására fordítják minden erőforrásukat.

A megkeresések pedig csak jöttek és jöttek, így hamar eljutottunk oda, hogy ketten már kevesek vagyunk ehhez. Elkezdtük bővíteni a csapatot, cikkíróval, asszisztensekkel és ami a legkomolyabb feladat volt tanácsadókkal. Itt váltunk valójában vállalkozásból vállalattá, miközben nagyon figyelnünk kellett arra, hogy csakis olyan kollégákat vegyünk fel, akik ugyanúgy gondolkodnak mint mi. Az átlagos pénzügyi tanácsadó a piacon viszont nem így működik, ezért tisztában voltunk azzal, hogy toborzásnál a felső 10%-hoz szeretnénk szólni.

Ha elolvasod a toborzó oldalunkat, akkor láthatod, hogy ezt mennyire komolyan vesszük:

http://www.penzugyi-tanacsado.hu

A pénzügyi tanácsadó nem ért ahhoz, amit csinál

És itt el is érkeztünk ahhoz, hogy a Magyarországon dolgozó pénzügyi tanácsadók 90%-ában miért nem bízol. Azért mert a hozzáértés egyik cégnél sem követelmény. “Tök mindegy, hogy hogyan dolgozik, amíg az én földemet szántja”. Hidd el, mi belülről láttuk, hogy ez hogyan működik. A legjobb esetben azt a 3 terméket ismeri majd amit el akar neked adni, de valós piac- és gazdasági ismeretei nincsenek. És ebben a szabályozói környezet is hibás. 2 hetes képzésekkel ma bárki elmehet 20-25 évre szóló tanácsokat adni embereknek. Gondolod, hogy az a cég ahol egy 10 milliós piacon több száz vagy több ezer tanácsadó dolgozik valóban a minőségre megy rá? Persze ha szerencséd van, akkor kerülhetsz olyan tanácsadóhoz, aki tovább lát a saját termékpalettáján, de nem gondolom, hogy ezt a szerencsére szeretnéd bízni.

A pénzügyi tanácsadó nem ért ahhoz, amit csinál

Ráadásul az az érdeklődő aki hozzánk, a GRANTIS-hoz fordul már a weben találkozik egy olyan minőséggel és függetlenséggel, amelynél csak többet kaphat személyesen. Kevesebbet soha.

Egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak, hogy bárkivel dolgozzunk.

Többkörös interjún, grafológiai és viselkedéselemzési vizsgálaton és 3 hónapos tesztidőszakon megy keresztül az a tanácsadó aki a mi ügyfeleinket szeretné kiszolgálni. Nálunk egy átlagos tanácsadónak 7,5 év tapasztalata van, és mindent megkap ami ahhoz kell, hogy a teljes piacot átlátó független tanácsadó legyen, ezt viszont nem szeretnénk és nem is tudjuk biztosítani mindenki számára.

Az első 3 tanácsadónk (Timi, Zoli és Csaba) így azok a volt kollégáink közül kerültek ki, akik a kiválásunk óta folyamatosan nyomon követték a munkánkat és akikben mi is 100%-ban megbíztunk, mert ismertük a munkájukat.

Kis kép

A 2. kerületi panelből így először egy Andrássy úti 130 nm-es irodába, majd 2016-tól egy Liszt Ferenc téri 550 nm-es irodába tudtunk költözni. Jelenleg 28 tapasztalt és gondosan kiválasztott profi tanácsadóval dolgozunk, akik közül egytől egyig mindenki a lelkiismerete szerint dolgozik. Ez a legfontosabb alapkövetelmény és kiválasztási szempont nálunk. Soha nem fogunk 50-70 kollégánál többel együtt dolgozni, mert azt az értéket amit a GRANTIS-szal létrehoztunk, a mennyiség csak felhígítaná.

Kis kép

Mára eljutottunk oda, hogy ki merjük jelenteni:

Aki megtakarítási döntés előtt áll, csak rosszabbul járhat, ha nem egy GRANTIS tanácsadóval ül le. Hogy miért?

  1. Függetlenség: A GRANTIS tanácsadói valóban a teljes megtakarítási kínálatot ismerik, hiszen használják a kalkulátorainkat és birtokolják azt a független tudást is, ami alapján a cikkeinket írjuk, és ami miatt a sajtó is minket kérdez nyugdíj témában.
  2. Nyomulásmentesség: Nincs szükségünk nyomulásra mert havonta 600-800 érdeklődő fordul hozzánk az interneten keresztül. Senkit nem zaklatunk, nem indítunk hideghívásokat, nem kérünk 10 nevet ügyfeleinktől. Ezt meghagyjuk a többi “tanácsadónak”. Nem is tudnánk nyomulni, hiszen nincsen saját termékünk. Tulajdonképpen a pénzügyek árukeresője vagyunk. A piacon bárki által elérhető megtakarításokat szedjük darabokra és a kalkulátorunk segítségével segítünk eligazodni ezek között. A mi feladatunk, hogy információt adjunk, a végső döntést minden esetben az ügyfél hozza meg.
  3. Szaktudás: Tanácsadóinkat grafológiai- és viselkedéselemző tesztekkel, 3 hónapos próbaidőszak alapján, kőkemény szűrőfeltételekkel választjuk ki. Mi nem dolgozunk zöldfülű diákokkal, ezért átlagban 7,5 éves tapasztalata van nálunk egy kollégának. Ezen kívül folyamatosan invesztálunk a képzésükbe azért, hogy a teljeskörű termékismereten túl, mindenkor naprakészen lássák át a gazdasági összefüggéseket is.

A segítségünkkel kiválasztott megtakarítási szerződések 99,4%-a a mai napig él, amellyel a piaci 80-85%os átlag felett magasan végzünk. Szigorú etikai kódex szerint dolgozunk és a teljes GRANTIS-t úgy építettük fel, hogy a szerződéskötés után is teljeskörűen tudjuk képviselni azt, aki minket bíz meg.

Nekünk nem az a siker, ha valaki elkezd megtakarítani, hanem ha végig is viszi a szerződését és eléri vele a célját. Mindent ennek rendelünk alá!

A GRANTIS ma egyet jelent a szakmailag korrekt és etikus pénzügyi tanácsadással.

4 év alatt elértük azt, hogy a GRANTIS-t, elkezdték megismerni az emberek. Kéthavonta megkérdeznek minket valamelyik nagyobb online lapban, illetve a TV-ben is gyakran találkozhatsz a szakértőinkkel.

Örülünk az ismertségnek, de soha nem ez volt a célunk, hanem, hogy korlátok nélkül tudjunk segíteni mindenkit az öngondoskodásban.

Ügyfeleink elégedettsége nálunk nem csak duma, hiszen csak a Google rendszerében több mint 142, a Facebook rendszerében további 51, a Bizalmi Kör rendszerében pedig több mint 191 elégedett ügyfélvéleményt olvashatsz.

Hiszünk abban, hogy ha a magyar családokban már több lesz a megtakarítási számla mint a hitel, akkor elértük azt, hogy a pénzügyi tanácsadásunkkal tényleg élhető és jobb hellyé tettük Magyarországot.

Ezért dolgozunk minden nap és még hosszú út áll előttünk, sok feladat vár ránk.

Végezetül pedig köszönjük, hogy elolvastad a GRANTIS sztorit és bízunk benne, hogy ezáltal egy picit jobban megismertél minket emberi oldalról is.

Baráti üdvözlettel, az alapítók:

Sebestyén András és Deák Ferenc István