Gyermek előtakarékosság 2014

Verba György

A 3 legjobb gyermek előtakarékosságot az államnál, a banknál, és a biztosítónál érdemes keresni. A gyermek megtakarítási számla (bank), a Start számla (állam), és a gyermek megtakarítási program (biztosító) a maga nemében mind nagyon hasznos lehet, ha gyermekünkről anyagilag is szeretnénk gondoskodni. Nézzük meg, hogy 2014-ben mik az aktualitások!

 

A gyermek megtakarítási számla

 

A gyermek megtakarítási számla 2014-ben sokkal hasznosabb gyermeknevelési eszköz, mint megtakarítási forma. Ez azzal indokolható, hogy a banki kamatok általában nem szoktak infláció feletti hozamot adni. Így az itt elhelyezett pénz jó esetben megtartja az értéket, de nem gyarapszik, arról nem is beszélve, hogy a kamatok után folyamatosan kamatadót (16%), és EHO-t (6%) kell fizetni. Viszont ha különböző kisebb házimunkákért, vagy jó jegyekért a gyermeknek itt pénzt helyezünk el, akkor az olyan mintha „fizetést” kapna, és így hamarabb megtanulja a pénzt értékelni, és kezelni.

 

A Start számla

 

Az állam által támogatott, és az államnál vezetett (MÁK) gyermek megtakarításnál több dolog is említést érdemel. Az első, hogy a támogatás mértéke 10%, de legfeljebb havi 500 forint, amit éves 60.000 forint befizetésével érhetünk el, ebből azonban a gyermekünknek nem jön össze akkora tőke, ami elég lenne egy felsőfokú tanulmány elvégzéséhez. Egy állampapírba fektetik, ami infláció felett plusz 3%-os hozamot garantál, mivel jelenleg az infláció alacsony Magyarországon, ezért számértékileg a hozam sem kiemelkedően magas. A harmadik tényező pedig bizalmi kérdés egyrészt még egyetlen Start számla sem járt le, így nem tudni mi fog történni, a másik pedig, hogy sokan tartanak, hogy az itt gyűjtött tőke a magán nyugdíjpénztári pénz sorsára jut.

 

A gyermek megtakarítási program

 

A biztosítónál vezetett gyermek megtakarítási programoknál jelenleg nincs olyan nagy változás az előző évekhez képest. Ugyanúgy mi állítjuk össze a befektetési portfóliónkat, amit utána szakemberek kezelnek. (5 éves évesített átlaghozamok 6-8% körül mozognak általában) Továbbra is választhatunk olyan konstrukciót, aminél ha a szülő meghalna a futamidő alatt, akkor a biztosító befizeti a díjakat a futamidő végéig. Ha úgy alakul gyermekünk élete van lehetőség a futamidőt meghosszabbítani, illetve a pénzéhez juthat egy összegben, vagy akár járadék formájában is. Nézzük meg, hogyan teljesített pár közepes kockázatú, azaz kötvény alap:

 

Biztosítók kötvényei

Biztosítók kötvényei

 

Legyünk naprakészek!

 

Ebben a rövid cikkben megnéztük, hogy a 3 legnépszerűbb gyermek előtakarékosságnál mire érdemes figyelni 2014-ben. Tisztán látszik, hogy évről-évre változhatnak a körülmények, és a kondíciók, ezeken eligazodni pedig szakemberként sem egyszerű. Igényeljen egy személyes konzultációs időpontot, ahol gyermek előtakarékossági szakértőnk mindig aktuális információk alapján megtalálja Önnek az ideális gyermek előtakarékosságot!

Ezt a cikket 2417 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555