Gyermek előtakarékosság hozamai

Verba György

Családunkban a gyermek megszületése utána átrendeződik az értékrend, és a gyermek kerül a középpontba mind érzelmileg, mind anyagilag. A gyermek megtakarítások 2014-ben is nagyon népszerűek, ezért készítettünk egy érdekes kalkulációt a gyermek előtakarékossághoz. Ezúttal a középpontba a gyermek megtakarítások hozamait helyeztük.

 

Milyen gyermek előtakarékosságot választhatunk?

 

Alapvetően a banki, az állami és a biztosítói megoldást érdemes összehasonlítanunk, hogy megtaláljuk a számunkra ideális gyermek megtakarítást. A gyermek megtakarítási számla, a Start számla, és a gyermek megtakarítási program sok mindenben különbözik egymástól, mi most hozamok szerint hasonlítottuk össze őket. Bővebben itt olvashat a gyermek előtakarékosságokról.

 

Mekkora hozamok várhatunk?

 

A gyermek megtakarítási számla esetén jelenleg a kamatok alacsonyak, így hiába nincs költsége a számlának. Az egyik legnépszerűbb gyermek megtakarítási számla a CIB malacpersely, aminek a kamata 2,65%. Ez pedig nem elegendő ahhoz, hogy tőkét gyarapítsunk.

 

A Start számla az inflációhoz van kötve, és az infláció felett plusz 3%-os hozamot garantál számunkra, ami azt jelenti, hogy jelenleg nagyjából 5% körüli a hozam évente. Ez már alkalmas arra, hogy folyamatosan gyarapodjon a pénzünk.

 

A gyermek megtakarítási programoknál mi állítjuk össze a portfóliót, de egy pár befektetési alap teljesítményét érdemes megtekinteni, az eredmények az elmúlt 5 év alapján az éves átlaghozamokat mutatja:

  1. Uniqa Kredit 27,56 %
  2. Signal Concorde 21,59 %
  3. Generali DeLuxe 17,50 %

 

Végezzünk egy számítást!

 

Tegyük fel, hogy van egy 1 éves gyermekünk, így 18 évünk van megtakarítani számára. A gyermek megtakarítási számlánál 2,65%-os éves kamattal számolunk (és csak a kamatadót és EHO-t vonjuk le), a Start számlánál pedig 5%-kal, költségek nélkül. A konkrét gyermek megtakarítási programban pedig 8%-os hozammal számoltunk, és az összes költséget levontuk (alapkezelés,admin díj,vétel-adási árrés, kezdeti költségek), nézzük:

 

Gyermek előtakarékosság hozamai

Gyermek előtakarékosság hozamai

A táblázatban a nominális lejárati összegek szerepelnek, de így is látszik, hogy elég jelentős eltérések vannak.

 

Senki nem garantálja, hogy 18 év alatt a kamatok, és hozamok nem fognak változni, azon viszont érdemes megemlíteni, hogy egy 20.000 forintos megtakarítás esetén már majdnem 4.000.000 forint a különbség.

 

Hozzunk megfontolt, komplex döntést!

 

Ebben a cikkben a hozamok szempontjából hasonlítottuk össze a gyermek előtakarékosságokat, és az eredmények önmagukért beszélnek. Ez azonban csak az egyik szempont, amit figyelembe kell vennünk, mielőtt elindítunk egy gyerek előtakarékosságot. Ha komplex összehasonlítást, egyéni kalkulációk alapján szeretne választani, igényeljen tőlünk egy személye konzultációt! Gyermek megtakarítási szakértőnk elvégzi szükséges háttérmunkát, és megtalálja a gyermeke számára leghasznosabb gyermek előtakarékosságot.

Ezt a cikket 2417 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555