Gyermek megtakarítás kalkulátor

Verba György

A legtöbb szülő átérzi a felelősségét, hogy gyermek életkezdését anyagilag meg kell támogatnia. Ez egy nagyon fontos lépés, viszont akkor is érezni kell ezt a felelősséget, amikor kiválasztjuk a gyermek megtakarítási programot számára. Ezért található meg nálunk is a gyermek megtakarítás kalkulátor, hogy konkrét számítások, pontos és precíz tervezés után a legjobb lehetőséget válasszuk. Szerintünk nem mindegy, hogy havi 75.000 forintból, vagy havi 25.000 forintból érjük-e el ugyanazt a célt.

Mekkora összegre lesz szüksége gyermekünknek?

Egy rövid piackutatás után arra jutottunk, hogy azok a szülők, akik gyermek megtakarítási programot szeretnénk indítani, azok elsősorban oktatásra szánják ezt az összeget. Megnéztük hát, hogy egy jó oktatáshoz mennyi pénzre lesz szükség?

  1. Tandíj, évenként 400.000 forint, összesen 3.200.000 forint (4 éves képzés)
  2. Lakhatás, havonta 40.000 forint, összesen 1.920.000 forint
  3. Taneszközök, jegyzetek, félévente 30.000 forint, összesen 480.000 forint
  4. Megélhetés, havonta 50.000 forint, összesen 2.400.000 forint

Ha ezt összeadjuk, akkor mai vásárlói értéken pontosan 8.000.000 forintot kell összeszednünk ahhoz, hogy gyermekünknek ne az anyagiakon múljon a továbbtanulása.

Hogyan segít a gyermek megtakarítás kalkulátor?

A gyermek megtakarítás kalkulátor segít kiszámolni, hogy ha egy JÓ MEGOLDÁST választunk, akkor mekkora nominális lejárati összeghez jutunk. Az éves 8%-os hozamot sok gyermekcélú megtakarítás típusnál nem fogjuk tudni elérni. Viszont még annál a típusnál is ahol van rá lehetőség, ott sem mindegy, hogy melyik pénzügyi szolgáltató, melyik konstrukcióját választjuk. A gyermek megtakarítás kalkulátornál még azt is meg kell nézni, hogy az eredményként kapott összeg akkori vásárlói értéken mennyit fog érni.

Mennyit veszíthetünk, ha nem kalkulálunk, vagy nem jól választunk?

Azért, hogy szemléltetni tudjuk, hogy milyen különbség van a gyermek megtakarítási kalkulátor által számolt, ideális megtakarítási program és egy esetleges másik lehetőség között készítettünk Önnek egy táblázatot. A táblázat négy hozammal fog számolni 3%, 5%, 8% és 9%. Azért ezeket a hozamokat választottuk, mert a választásnak tétje van. A pénzpiacon szereplő gyermek megtakarítások 90% a 3-5% hozamú sávba esik. Ha sikerül leszűkíteni a kört a legjobb 10%-ra, akkor ott egy szakértő tud segíteni, hogy a jók közül is a legjobbat válassza (8% és 9%). A célösszeg mindenhol a fent említett 8 millió forint a mai vásárlói értéken. Nézzük meg, hogy mit mutat a táblázat:

 

Gyermek megtakarítási kalkulátor

Gyermek megtakarítási kalkulátor

 

Óriási különbségeknek lehetünk szemtanúi, melyből kiderül, hogy mind a futamidő, mind a hozam is rendkívül fontos tényező egy gyermek megtakarításnál. Ha időben elindítjuk a gyermek megtakarítást, és 18 évig takarítunk meg, akkor is láthatjuk nem mindegy, hogy havi 25.211 forintból oldjuk meg, vagy 47.061 forintból. A táblázatot átlósan nézni még érdekesebb a legjobb eshetőség (18év, 9%) és a legrosszabb eshetőség (10év, 3%) nem kisebb, mint havi 50.666 forint a különbség.

Miben segít a gyermek megtakarítás kalkulátor?

Két dolgot egyértelműen megmutat nekünk a gyermek megtakarítás kalkulátor táblázat eredménye, ez a kettő pedig nem más, mint:

  1. Minél hamarabb indítsuk el a gyermek megtakarítási programot, még a jobb hozamok mellett is havi 7-30.000 forint múlik rajta
  2. Olyan megtakarítási lehetőséget válasszunk, ahol a pénzünk érdemben tud gyarapodni

Mit tegyünk a kalkuláció után?

Most, hogy megnéztük, hogy gyermekünknek milyen lehetőségünk van felépíteni azt a 8 millió forintos tőkét, amivel nyugodtan válogathat, hogy hol szeretne tanulni, egy dolgunk van: Cselekedni! A gyermek megtakarítási programok csak az elhatározáson múlnak. Ön nagyon jó úton halad, mivel már szeretne kalkulálni és érdeklik a lehetőségek. A mi feladatunk az, hogy megspóroljuk Önnek azt a veszteséget, amit egy rossz választás generálhat. Igényeljen személyes konzultációt szakértőnktől, és ő kikalkulálja Önnek az ideális megoldást.

Ezt a cikket 2573 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555