Gyermek megtakarítási programok

Verba György

Ha keressük a legjobb gyermek megtakarítási lehetőséget, okvetlenül meg kell vizsgálni a biztosítók által kínált megoldásokat is. A biztosítók ráadásul több különböző típusú megoldásokkal rendelkeznek, amik viszont nagymértékben eltérnek egymástól. Olyan jelentős különbségekre lettünk figyelmesek (Önnek számít 4 millió forint?), amit most megosztunk Önnel is.

 

Mi is az a gyermek megtakarítási program?

 

A gyermek megtakarítási programok a biztosítóknál vezethető gyermek előtakarékossági szerződés. Ami az államnál a Start számla, a bankoknál a gyermek megtakarítási számla, az a biztosítóknál ez a konstrukció. Általában két fajta gyermek megtakarítási program létezik, a vegyes életbiztosítás alapú, és a unit linked életbiztosítás alapú. Nézzük meg, mit tud ez a két megtakarítás! A gyermek megtakarításokról, itt is írtunk már részletesen.

 

Vegyes életbiztosítás alapú megtakarítás

 

Ez a régebbi verziója a megtakarításos életbiztosításoknak. Leegyszerűsítve itt leszerződünk egy bizonyos összegre, amit vagy halálesetkor, vagy lejáratkor megkapunk. A befektetési folyamatba nincs beleszólásunk, a biztosító dönti el, hogy milyen befektetéseket eszközöl, és az így keletkezett többlethozam 80-100%-át jóváírja az ügyfélnek. (az eddigi tapasztalat alapján 2% körüli a hozam évente.) Ennek egy speciális típusa a term fix biztosítás, ahol ha meghal a biztosított személy (jelen esetben a szülő), akkor a biztosító magára vállalja, hogy a futamidő végéig befizeti a díjakat az elhunyt helyett. Ez azért jó mert a gyermekünk garantáltan megkapja a neki szánt összeget. Vajon mit tud a unit linked alapó gyermek megtakarítási program?

 

Unit linked alapú megtakarítás

 

A unit linked típusú életbiztosítások jóval korszerűbb és modernebb megtakarítási lehetőséget nyújtanak számunkra, mint a vegyes életbiztosítások. Itt ugyanis a szabályzat szerinti költségek elvonása mellett mi magunk határozunk arról, hogy mibe fektessék a pénzünket, amit szakemberek kezelnek utána. Leegyszerűsítve, míg a vegyes életbiztosításnál az összes díj költség, hogy elérjünk egy fix lejárati összeget, addig a unit linked életbiztosításoknál levonják a költségeket, és a többi pénzt pedig általunk is láthatóan termeli a nyereséget. Nehéz döntés, hogy melyiket válasszuk? Nézzük meg, mire jutottunk egy összehasonlítás után!

 

Melyik gyermek megtakarítási programot válasszuk?

 

Alap esetben csak a maximális kockázat kerülő szülőknek javasoljuk a vegyes életbiztosításokat. „A” biztosítónál kalkuláltunk egy ilyen vegyes életbiztosítás, ahol havi 21.244 forintból 19 év múlva garantáltan megkapunk 4.000.000 forintot, egy esetleges 2%-os többlethozam esetén pedig 5.905.908 forintot, 4%-os többlethozam esetén pedig 6.910.684 forintot.

 

Ezzel szemben „B” biztosító unit linked életbiztosításánál ezzel a havi 21.244 forintos megtakarítással a 19. évben 11.021.286 forintos egyenleget tudunk elérni, mindössze 6%-os (!!!) hozam mellett, és ez a biztosítás ugyanúgy tartalmazza a haláleseti díjátvállalást.  Egyébként egy reálisan elvárható 8%-os hozam mellett 13.262.007 forint lesz a várható lejárati összeg. Önnek is feltűnő a különbség a két egyenleg között?

 

A hatékony gyermek megtakarítási program

 

A legjobb gyermek megtakarítás alkalmazkodik a mi igényeinkhez, és a lehető legjobb eredményt produkálja. Rugalmasságában, és szolgáltatásában nincs is jelentős eltérés a 2 gyermek megtakarítási program között, de a hatékonyságában annál inkább. Mi azt szeretnénk, ha gyermek a lehető legjobban járna, ahogy Ön is, ezért kérjen egy személyes szakmai konzultációt, ahol gyermek megtakarítási szakértőnk megtalálja az Ön és gyermek számára leghatékonyabb gyermek megtakarítást az egész pénzpiacról!

Ezt a cikket 2492 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555