Gyermek megtakarítási számlák összehasonlítása

Verba György

Sok-sok dolgot kell figyelembe vennünk, amikor gyermekünknek megtakarítást választunk. Mi most a TOP 4 szempont szerint összevetjük a 3 legnépszerűbb gyermek megtakarítást. Nézzük, hogy ki ér be a célba elsőként ebben a speciális versenyben!

 

 

Melyik gyermek megtakarításokat érdemes választani?

 

Alapvetően a 3 legnépszerűbb gyermek megtakarítási számlát az államnál (Start számla), a bankoknál (gyermek megtakarítási számla), és a biztosítónál (gyermek megtakarítási program) találjuk. Mi most ezeket fogjuk több szempont szerint összehasonlítani, amiről már korábban is cikkeztünk.

 

A likviditás

 

A hozzáférhetőség szempontjából egyértelműen a banki konstrukció viszi a pálmát, hiszen bármikor hozzáférhető a számlán gyűjtött pénzösszeg. A biztosítói megoldások 2-3 év után hozzáférhetők, de a futamidő elején veszteséges lehet. Az állami Start számlához pedig csak a gyermek juthat hozzá, hogyha elmúlt 18 éves.

 

A felhasználás

 

A banki megtakarítási számláknál, és a biztosítói gyermek megtakarítási programoknál semmilyen jellegű megkötés sincsen, míg a Start számlánál egy jogszabály rendelkezik a tőke felhasználásáról. Elsősorban az iskolázás, és lakhatással kapcsolatosan, de mivel még nem járt le ilyen megtakarítás, ezért ez még nem kiforrott, és a jogszabály is évente változik.

 

A hozamok

 

Egy átlagos banki kamat jelenleg éves 2-3% körül mozog, ami nem kimondottan magas. A Start számla infláció feletti plusz 3%-os hozamot vállal, ami jelenleg éves 5% körüli hozamot jelent. A gyermek megtakarítási programnál nehezebb helyzetben vagyunk, hiszen több száz befektetési alap hozamait nehéz egységesíteni, de ügyfeleink portfóliója éves szinten 6-8%-os hozamot ér el átlagosan.

 

A díjak, díjfizetés

 

A banki megtakarítási számlánál, és a Start számlánál nincs minimális rendszeres díj, sőt rendszeres díjfizetés sem szükséges. Ezzel szemben a biztosítóknál a minimális díjak 5.000-8.000 forint körülire tehetőek, és a biztosító elvárja a rendszeres díjfizetést, de természetesen lehet a díjfizetést szüneteltetni.

 

Az Ön igényei, az Ön nyertese

 

Ezt a cikket azért írtuk, hogy az Ön nyertese a gyermeke legyen, hiszen a TOP 4 szempont alapján nagyjából ki lehet következtetni, hogy melyik felel meg legjobban az igényeinek. A konkrét választáshoz azonban több száz gyermek megtakarítást kell összehasonlítani a magyar pénzpiacról, amiben szívesen segítünk. Kérjen egy személyes konzultációt, és gyermek megtakarítási szakemberünk felkeresi Önt, hogy az ideális gyermek megtakarítás dolgozzon gyermekéért!

Ezt a cikket 2422 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555