Gyermek megtakarítások 2014-ben

Verba György

A gyermek megtakarításoknál sok fontos tulajdonság mellett a várható nyereségre is nagy hangsúlyt kell fektetni. Jelenleg a gyermek megtakarítások hozamai közt jelentős különbségek vannak, mi pedig eljátszottunk a gondolattal, hogy egy hogyan befolyásolja a gyermek megtakarításaink lejárati összegét. Nézze meg, hogy mire jutottunk!

 

Mekkora gyermek megtakarításra van szükségünk?

 

Egy korábbi cikkben részletesen kiveséztük, hogy gyermekünknek egy felsőfokú tanulmány elvégzéséhez nagyságrendileg 6-8 millió forintra van szüksége, ezt a cikket itt találja. Innentől fogva pedig csak rajtunk múlik, hogy mekkora havi díjból tudjuk ezt az összeget kiépíteni, minél hamarabb reagálunk, annál kisebb díjakból jutunk el kívánt eredményhez. Azonban nemcsak a gyermekünk kora meghatározó a megtakarításnál, hanem a várható hozam is.

 

Mekkora nyereséget termelnek a gyermek megtakarítások?

 

A gyermek megtakarítási számlával most nem számolnánk, hiszen az alacsony banki kamatok miatt tőkefelhalmozásra nem alkalmas. (éves 2-3%-os kamat)

 

A Start számla, amit a Magyar Államkincstárnál lehet vezetni, garantálja az infláció plusz 3%-os hozamot, ami nagyjából jelenleg 5% körüli hozamot jelent.

 

A gyermek megtakarítási programoknál az egyedi portfólió összetétel miatt nehéz egységes hozamot mondani, ezért megnéztük ügyfeleink gyermek megtakarítási programjai hogyan muzsikáltak, és 8,92%-os átlaghozamot értek el.

 

Nézzük meg, hogy mi történik, ha ezek a megtakarítások továbbra is így teljesítenek, mit jelent ez gyermek megtakarításunk egyenlegére nézve.

 

Számoljunk együtt!

 

Készítettünk egy táblázatot, amiben összehasonlítottuk, hogy a fent említett hozamok mellett milyen eredményeket érhetnek el gyermek megtakarításaink. Két különböző megtakarítást választottunk egy havi 12.500 forintos, és egy havi 20.000 forintos Start számlát, és gyermek megtakarítási programot vizsgáltunk. A gyermek megtakarítási programnál minden költséget levontunk, a Start számlánál eltekintettünk az 1% körüli költség számításától. Íme, a táblázat:

Gyermek megtakarítások 2014-ben

Gyermek megtakarítások 2014-ben

A táblázat a nominális lejárati értékeket mutatja, gyermekünk 19. születésnapjánál.

 

Egyértelműen kivehető, hogy milyen sokat számítanak a gyermek megtakarításnál az elérhető hozamok, hiszen 9 éves távon is már 150.000-300-000 forint különbség alakul ki.

 

Ennél azonban sokkal fontosabb mondanivalója a táblázatnak, hogy ne csak a családi pótlék összegét tegyük félre gyermekünknek, hanem egészítsük ki ezt az összeget. 18 éves távon egy gyermek megtakarítási programnál 4,5 millió forinttal, egy Start számla esetén 2,8 millió forinttal járunk jobban.

 

Forduljon hozzánk bizalommal!

 

Jelenleg a gyermek megtakarítások között számos, jelentős különbség van, amiből egyre (a várható nyereség) ebben a cikkben fel is hívtuk a figyelmet. Sem a gyermek megtakarítás hozama, sem a havi megtakarítás nagysága nem mindegy. Pontos kalkulációért, és naprakész információkért igényeljen egy személyes konzultációs időpontot! Gyermek megtakarítási szakértőnk a teljes pénzpiac kínálatából megtalálja Önnek az ideális gyermek megtakarítást.

Ezt a cikket 2288 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

+36 1 585 8555