Hogyan érinti az EHO teher az életbiztosításokat?

Verba György

Augusztustól nő a kamatadó mértéke, csak annyi a különbség, hogy új nevet adtak neki. A törvénymódosítás értelmében 6%-os EHO-t, azaz egészségügyi hozzájárulást kell fizetni a kamatjövedelem után. Így a gyakorlatban már a kamat egynegyede az állam zsebébe vándorol.  Ezen felül a banki költségek jelentős megugrásával is számolhatunk, hiszen nő a tranzakciós illeték is, amit az utalások és készpénzfelvétel után fizetünk.

Pontosan tehát mi változik 2013 augusztusában?

A banki tranzakciókat terhelő tranzakciós adó 0,2%-ról 0,3%-ra nő, nem számítva a készpénzfelvételt és a pénzváltást.

A készpénzfelvételt és pénzváltást is érintő tranzakciós illeték 0,6%-ra nő, ami az eddig megszokott teher háromszorosát jelenti.

Ezzel együtt eltörlésre kerül a 6 ezer forintos plafon, így efelett is adófizetéssel szükséges kalkulálni.
A kamatadó, a várható EHO terheléssel együtt, 16%-ról, 22%-ra nő.

Az életbiztosítás és az EHO

Az adózási változások értelmében tehát minden kamatjövedelem után 6%-os EHO-t kell fizetni. Magát az életbiztosítási szerződést ez abban az esetben érintheti, ha egyébként is kamatadóköteles lenne. Az új szabály szerint a kamatadó 16-ről 22%-ra nő, csak ezt ezentúl kétfelé fizethetjük.

Ez úgy néz ki, hogy azon szerződések, amelyek az 50 vagy 100%-os kamatadókedvezményes időszakot már elérték, egészségügyi hozzájárulással sem terhelhetőek.

Azt jó tudni, hogy a módosítás viszont a már meglévő szerződésekre is vonatkozik. A megkötés viszont az, hogy az EHO terhet csak a bevezetéstől számítva kell kalkulálni, azaz 2013. augusztus 1-től. Ennek pontos mértékét a biztosítótársaságok így időarányosan fogják meghatározni.

Ezt a cikket 2749 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555