Hol kössek életbiztosítást?

Verba György

De melyik Biztosító a legjobb? Ezt a kérdést rengetegszer felteszik nekünk, de ez egy olyan kérdés, mint: Melyik a legjobb autó? Ez nyílván attól függ, hogy mire szeretnénk felhasználni. Gyakori használtra nyílván egy alacsony fogyasztású autó, míg ha a hölgyeknek szeretnénk imponálni, akkor egy sportkocsi lesz a kifizetődő. Tehát mielőtt erre válaszolnánk van még pár kérdés, amit fel kell tennünk magunknak. Milyen biztosítást szeretnénk? Érdemes online szerződést indítani? Ebben a bejegyzésben ezeket a kérdéseket járjuk körül.

Milyen kérdések merülnek fel?

Ahhoz, hogy a „hol kössünk  életbiztosítási szerződést” kérdést felelősen meg tudjuk válaszolni, ahhoz az alábbi kérdéseket kell tisztázni:

  1. Milyen célra szeretnénk életbiztosítást kötni?
  2. Kockázati életbiztosítást válasszunk?
  3. Legyen befektetéses életbiztosítás?
  4. Kombinálva vagy külön-külön külön oldjuk meg a biztosításokat?
  5. Érdemes online szerződést indítani?

Ha ezeket a kérdéseket megbeszéltük, akkor jó eséllyel megtaláljuk a hozzánk passzoló pénzintézetet.

Javaslat: Nem mindegy, hogy ki ajánl nekünk pénzintézetet. A szomszéd és ismerős ajánlata is lehet jó, de a pénzügy ennél egy kicsit komolyabb hozzáértést igényel. A függő ügynökök csak a saját pénzintézetüket tudják javasolni, ami szintén nem előnyös. Az MLM cégek üzletkötőinek többsége, pedig nem ismeri igazán a pénzpiacot. Válasszon olyan független szakértőt, akinek van megfelelő tapasztalata és hiteles az Ön szemében.

Milyen célra szeretnénk életbiztosítást kötni?

Alapvetően minden Biztosítónak meg van az a szegmense, ahol teret szeretne nyerni magának, vagy kiemelkedik a többi Biztosító közül. Így a célunk már rögtön nagymértékben befolyásolja, hogy melyik pénzintézetet válasszuk. Biztosítási szempontból alapvetően 2 fél célt fogalmazhatunk meg:

  1. Kockázati védelem
  2. Megtakarítás

A megtakarításon belül is lehetnek különböző célok. Ez elsősorban a futamidőt befolyásolja, de módosíthat a konkrét életbiztosításon is. Az általános megtakarítási célok az alábbiak:

  • Gyermekcél (életkezdés, oktatás)
  • Nyugdíjcél
  • Vállalkozásból csúsztatott adózással pénzhez jutni
  • Lakáscél
  • „csak, hogy legyen”

Melyik Biztosítót válasszam, ha kockázati életbiztosítást szeretnék?

A kockázati életbiztosítások díját sok minden befolyásolja, ami az elsődleges szempont egy kockázati életbiztosításnál. Ilyen befolyásoló tényező az életkor, a dohányzás, a sportolás. A kockázati életbiztosításokra az jellemző, hogy a befizetett díjak után nem kapunk vissza semmi pénzt, kivéve, ha valamilyen egészségügyi problémánk lép fel. Mi azonban ismerünk egy olyan lehetőséget, ahol a lejáratkor is fizet nekünk a Biztosító, ha nem haltunk meg a futamidő alatt. Ha Önt érdekli ez a megoldás, kattintson ide és szakértőnk készséggel bemutatja Önnek ezt a lehetőséget egy személyes találkozó keretein belül. A lent található javaslataink az emberek túlnyomó többségének jó megoldást nyújt, de mint tudjuk ahány ember annyi igény, lehetőség, megoldás létezi.

Javasolt Biztosítók: Aegon, Generali, Union

Melyik a jó Biztosító befektetéses életbiztosítások esetén?

Ez már egy jóval fogósabb kérdés, mivel alapvetően ezeknek a konstrukcióknak a nagy többsége csak nevében életbiztosítás. (a hangsúly a befektetésen, a pénzkezelésen van) a befektetési egységekhez kötött életbiztosítás egy hosszú távú megtakarítási forma, 10 év alatt nem érdemes hozzányúlni. Alap esetben 3 dolgon múlik, hogy egy konkrét Unit linked életbiztosítás a jó kategóriába tartozik (10%), vagy a drága kategóriába (sajnos a pénzpiacon lévő Unit linked életbiztosítások 90%-a) A 3 lényeges tényező:

  1. a rugalmassági tényezők (visszavásárlás, bónuszok)
  2. a várható hozamok (utánanézni a www.moneymoon.hu oldalon érdemes)
  3. a TKM, vagyis a költségmutató (az MNB oldalon lehet megtalálni: http://www.mabisz.hu/images/stories/docs/tkm/tkm-adatbazis-20140107-publikacio.pdf )

Ahogy a kockázati életbiztosításoknál is jeleztük, az itt található javaslat a magyar állampolgárok nagy többségének jelenthet optimális megoldást.

Javaslat: Generali, Metlife, Uniqa

Egy szerződésen belül oldjuk meg a megtakarítást és a kockázati védelmet?

Ez a kérdés egy külön cikket is megérdemel. (Valószínűleg nem sokára meg is írjuk) Az alap filozófiánk ezzel kapcsolatban az, hogy költséghatékonyabb és tisztább, ha nem egy szerződésen belül van a két opció. A vegyes típusú szerződések kompromisszumos megoldások, ezért drágábbak és szolgáltatásban is alulmaradnak a külön-külön megkötött szerződéshez képest. Ezt egy példával tudnánk a legjobban illusztrálni:

Vegyük példának a modern technika egyik legújabb vívmányát a tabletet. A tableten lehet például internetezni, vagy filmet nézni. Ez abszolút hasznos, például ha hosszabb ideig utazunk (és nem vezetünk). De tegyük a szívünkre a kezünket, sokkal jobb egy nagy képernyős asztali gépnél internetezni, és sokkal nagyobb élmény HD-ben megnézni egy filmet.

Javaslat: Amennyiben szakértő által nem javasolt, ne egy szerződésen belül gondoskodjunk a megtakarításról és a kockázati védelemről.

Kössünk online biztosítást?

Az autókra vonatkozó kötelező biztosításoknál bevett szokás, hogy az emberek az internet segítségével online kötnek/váltanak biztosítást. Az élet- és ehhez hasonló biztosításokra egyelőre ez annyira nem jellemző szerencsére. Azért szerencsére, mert rengeteg bonyodalmat okozhatnak, a hibásan megadott adatok, a nem teljes körű tájékoztatás, illetve az hogy elég nehézkes megkérdezni, ha nem értünk valamit. Úgy gondoljuk, hogy az internet térnyerése jó dolog, de vannak olyan dolgok, amit nem az online világában kell elintézni.

Javaslat: Ha mindenáron szeretnénk online biztosítás kötni, akkor az említett kötelező biztosítás mellett a munkanélküliség biztosítást, az utasbiztosítást és esetleg a balesetbiztosítást kössük meg, de a kockázati életbiztosítás és a befektetéses életbiztosítás ennél összetettebb módozat, ehhez inkább kérjen szakértői segítséget!

Mi legyen az első lépés?

Most, hogy kiveséztük azt, hogy hol milyen életbiztosítást érdemes kötni, valamint szót ejtettünk ennek a módjáról is, és természetesen az online lehetőségekről, egy teendőnk van. Megtenni az első lépést: Megválaszolni az első kérdést, vagyis azt, hogy milyen célra szeretnék életbiztosítást kötni. Ha ez meg van, akkor úgy spórolhat magának sok időt és pénzt, hogy kér szakértőnktől egy személyes konzultációt, aki segít megtalálni Önnek a megfelelő életbiztosítást.

Ezt a cikket 2567 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555