Így fektess az ingatlanpiacba, ha nincs saját lakásod

Richter Ádám

A csapból is az folyik, hogy lakáspiaci boom van, az árak az egekbe szöktek, így most igazán jól jár az, akinek nagyvárosi ingatlanja van, és esetleg eladná vagy kiadná. Részesedni szeretnél a lakáspiac sikeréből, de nincs saját ingatlanod? Ezzel a módszerrel anélkül is beszállhatsz az üzletbe.

Májusban a másfél szobás, 30-35 négyzetméteres budapesti garzonlakásokat átlagosan 542 ezer forintos áron hirdették négyzetméterenként. Vagyis 16-18 millió forintot simán elkérnek egy kisebb lakásért, de könnyű belefutni olyan hirdetésekbe, ahol a lakásár a 30-40 milliót is megugorja (igaz, a vevők sokszor alkudnak az árból, de ez még így is magas).

Jól lehet most a lakásokon keresni, nem véletlen, hogy az egyik legnagyobb ingatlanközvetítő szerint a vevők 42%-a befektetési céllal vesz lakást. Viszont aki most venne hasonló céllal ingatlant, annak nincs könnyű dolga. Az árak annyira az egekbe szöktek, hogy ilyenkor már talán túl késő beszállni, mert túl drágán jutnál lakáshoz. De nem ez az egyetlen mód arra, hogy részesülhess a felpörgött ingatlanpiac hozamaiból.

Ezt csináld, ha nincs saját lakásod (és akkor is, ha van)

A válasz előtt jöjjön egy kis magyarázat. Annyit még a laikusok is tudnak, hogy a tőzsde, a kötvény és a bankbetét befektetésre valók. Ezeket értékpapíroknak hívják. Úgy működnek, hogy megveszel belőlük valamennyit, és optimális esetben hozamot termelnek neked.

Viszont itt jön mindjárt az első probléma: külön-külön ezek az értékpapírok nem olyan olcsók. Százezer forinton lehet, hogy kapsz mindössze két részvényt egyetlen cégen belül. Ez egyrészt darabra is elég kevés, másrészt egyetlen cégbe fektettél minden pénzt. Mennyivel kockázatkerülőbb lenne, ha legalább száz részvényt tudnál venni különféle cégekben és iparágakban, nemde? Sőt még jobb lenne, ha kötvényeket és bankbetéteket is vehetnél mellé. Na, pont ez a befektetési alap lényege.

A befektetési alapok tulajdonképpen egy értékpapírcsomagot jelentenek, amikben lehetnek részvények, kötvények és bankbetétek vegyesen. Egy ilyen alapban lehet akár kétszázféle részvény és ilyen-olyan kötvények, bankbetétek is tömegesen. Ilyenkor abból a pénzből, amiből egy darab részvényt kapnál, vehetsz egy olyan csomagot, ami értékpapírok százaiból áll. Vagyis az alapkezelő fogja a pénzed, és szétszórja a piac különböző szegmensei közt, vagyis diverzifikálja a befektetésed a kockázatminimalizálás és a profitmaximalizálás érdekében.

Hogy lesz ebből ingatlanpiaci befektetés?

Itt jönnek a képbe az ingatlanpiaci befektetési alapok. Ezeknek szintén az a lényege, hogy kevés pénzért cserébe kapsz egy jól diverzifikált ingatlanpiaci portfóliót. Mit jelent ez? Az ingatlanba fektető alapnak érdekeltségei lehetnek irodaházakban, hotelekben, ipari épületekben, fejlesztési telkekben és lakóingatlanokban is. Vagyis hiába nincs saját befektetési ingatlanod, mégis részesülsz a dübörgő piac hozamaiból.

Gondolj csak a Corvin sétány épülő irodáira, a Váci út, az Etele tér vagy az Árpád híd mellett folyó építkezésekre: ezek legtöbbjében valamelyik ingatlanalapnak érdekeltsége van. Idén 130 000 négyzetméternyi irodaházat adtak át, és ez még csak a kezdet. 2017 és 2019 között nagyjából 680 000 négyzetméternyi épületet fognak átadni a tervek szerint.

Hogyan tudsz ingatlanalapba fektetni?

A befektetési egységhez kötött életbiztosítások lehetővé teszik, hogy befektetési alapokhoz férhess hozzá. Azért hívják csak őket életbiztosításnak, mert elenyésző mértékben kockázati elemet is tartalmaznak baleset vagy halál esetére, de fő profiljuk a befektetés, illetve a megtakarítás. Ezeken keresztül különösebb erőfeszítés nélkül fektethetsz be a magyar ingatlanpiacba, mindössze akár havi 10-20 ezer forintból.

Mondok jobbat: a külföldi ingatlanpiacba is befektethetsz. Választhatsz olyan eszközalapot, ami európai ingatlanokba fektet. De még a kontinensről is kiléphetsz, és akár az újabban látványosan felpörgő ázsiai piacra is viheted a pénzed. Kína, Hong Kong, Tajvan, Szingapúr és Malajzia egyre aktívabb befektetőkké válnak, és ha sikert érnek el, abból te is részesülhetsz.

Miért ne lehetnél te is befektető?

Ha érdekel, hogy különösebb szakmai tudás nélkül hogyan tudsz az ingatlanpiac részese lenni a befektetési életbiztosításokon keresztül, akkor írj nekem! Ha egyelőre csak kérdeznél, akkor is írj bátran, és készséggel válaszolok.

Ezt a cikket 1319 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555