Így győződhetsz meg arról, valóban fizetni fog-e a biztosítód

Richter Ádám

Sokan nem tudják, milyen esetekben fizet nekik a biztosító, emiatt bizalmatlanná válnak, és nem biztosítják be magukat az élet veszélyei ellen. Vagy ha mégis megkötik a biztosítást, nem tudják, hogy mi szerepelt pontosan a szerződésben, amit aláírtak. Neked nem szabad ebbe a gyakori hibába esned. Adunk néhány tanácsadói tippet, amire egy életbiztosítás megkötésekor figyelned kell.

A kockázati életbiztosítások baleset, betegség és halál esetén téríthetnek. A szolgáltatás magában foglalhat műtéti, rokkantsági és egyéb kompenzációkat is. Ha lejár a biztosítási időszak, és nem történt káresemény, akkor a biztosítás kifizetés nélkül megszűnik.

Biztosan életbiztosítást kötöttél?

Vigyázni kell azonban, mert lehet, hogy a biztosítási szerződés tartalmaz egy olyan kitételt, mely szerint csak akkor térítenek műtét, rokkantság vagy halál esetén, ha mindez baleset következménye. Ilyenkor nem is életbiztosításról van szó, csak egy balesetbiztosításról. Hiába kerülsz kórházba súlyos betegség miatt, a szerződés értelmében nem fizethet a biztosító kórházi napi térítést. Arról is listát szoktak közölni, milyen jellegű műtétek esetén jár a térítés.

A kórházi térítésnél érdemes odafigyelni, hogy hányadik naptól fizet a biztosító. Valamelyik már az első naptól, valamelyik csak a negyedik naptól vagy a tizediktől kezdődően. Egyes biztosítói szolgáltatások előírhatják azt is, hogy legalább négy napot kórházban kell töltened, hogy a folyósítás jogossá váljon.

A biztosításoknak sok fajtája van. Olyan is létezik, ami a baleseteken belül kizárólag a közlekedési balesetekre vonatkozik. Így ha otthoni balesetet szenvedsz el, például elesel, elcsúszol, áramütés ér vagy megégeted magad, akkor a közlekedési balesetbiztosítás nem fog téríteni, hiába kerülsz esetleg kórházba. Márpedig a balesetek többsége otthon történik. Körülbelül háromszor annyian halnak meg otthoni balesetben, mint a közutakon.

A kínálat bőséges, ezért is nehéz választani

Létezik még lakás-, vagyon-, műszaki, felelősség- és utasbiztosítás is, és akkor még a befektetéssel kombinált életbiztosítások vagy a nyugdíjbiztosítások temérdek fajtáját és altípusát még nem is említettem. Hogy egyetlen példán keresztül szemléltessem, mennyire nem mindegy a biztosítási szerződés szövegezése, vegyük alapul most csak a lakásbiztosítást. Lehet, hogy a teljes kárt megtérítik betöréses lopás esetén, lehet, hogy csak félmillió forintig fizetnek. Lehet, hogy megszabják, mekkora arányban térítenek műszaki cikkeket, és lehet, hogy kérnek tőled önrészt is.

Az alacsony ár nem minden

Egy biztosítás meglepően olcsó lehet amiatt is, mert valójában nem életbiztosítás, csak valamilyen balesetbiztosítás. Vagy lehet, hogy tartalmaz olyan kikötéseket, amik alaposan leszűkítik a térítendő károk listáját. Az alacsonyabb ár sokszor kevesebb biztonságot nyújt.

Előbb mindig tájékozódj

Fontos, hogy tisztában légy azzal, milyen szerződést írsz alá. Meg kell bizonyosodnod arról, hogy az adott biztosítás valóban olyan dolgokra nyújt védelmet, amikre szeretnéd. Persze ez nem könnyű. Sokféle biztosítás nyújt sokféle szolgáltatást, így nehéz őket átlátni, összehasonlítani meg végképp nem könnyű. Ezért sem árt szakértőket bevonni, akik évek tapasztalatával a hátuk mögött átlátják a teljes piacot, és figyelmeztetnek a potenciális buktatókra.

Szeretnél még több hasonló tippet kapni?

Ha biztosítás megkötésén gondolkodsz, vagy csak kérdésed lenne, akkor írj nekem, és egy ingyenes tanácsadás keretében további tippekkel látlak el.

Ezt a cikket 1872 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

+36 1 585 8555