Így készülj fel arra, ha beperelne az ügyfeled

Gyimesi Henriett

Gondolkoztál már azon, hogy mi lenne, ha munkád során valamilyen véletlen hiba következtében akár milliókat kellene megfizetned az okozott kárért? Meg tudnád fizetni például az azzal járó költségeket, ha árufuvarozás közben megromlik az árud vagy ellopják azt, esetleg orvosként egy műhibaper miatt kell bíróság elé állnod, vagy komoly gondot okozna az, hogy miből és hogyan? Sokan ebbe már csak akkor gondolnak bele, ha bekövetkezik a baj. Pedig létezik megoldás: egy szakmai felelősségbiztosítással előre felkészülhetsz egy ilyen nem várt kiadásra.

Biztosítást kötni azt jelenti, hogy idejében felkészülünk egy-egy előre nem látható, nem tervezett eseményre. Akár egy indokolatlan kártérítési igény, akár egy valóban elkövetett szakmai hiba olyan költségekkel terhelhet meg egy céget vagy vállalkozást, amit sokszor csak nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem tud önmaga finanszírozni. Ez pedig akár a jövőbeni működést is veszélyeztetheti.

Éppen emiatt élnek egyre többen a szakmai felelősségbiztosítás lehetőségével, hogy elkerüljék azt, hogy egy esetleges kár, vagy perköltség megfizetésének kötelezettsége miatt csődbe menjenek. Sokan azonban még mindig nem foglalkoznak ezzel, pedig a legtöbb szakmában szinte napi szinten megvan annak a lehetősége, hogy egy véletlen hiba súlyos következményekkel jár majd.

Mit foglal magába a szakmai felelősségbiztosítás?

A szakmai felelősségbiztosítással arra készülhetsz fel, ha munkád során, vagy azzal összefüggésben kárt okozol más személynek vagy cégnek. Ugyan már sok szakmában kötelező a felelősségbiztosítás, azonban a legtöbb cégnek akkor is érdemes lenne kötnie, amennyiben számára csak opcionális. Ezzel ugyanis egy előre nem tervezett, akár milliós nagyságrendű költségtől menekülhetnének meg.

Egy ilyen felelősségbiztosítással a szolgáltatói tevékenység körében okozott szakmai műhibák esetére szerezhetsz védelmet.

Ilyen bekövetkezése esetén megtéríti a feltételek szerint meghatározott dologi károkat, személyi sérülési károkat, és a tisztán pénzügyi veszteségeket – olyan esetben, ha a biztosított azokért a magyar polgári jog szerint felelősséggel tartozik. Legyen szó akár egy ügyfélnek okozott kárról, akár perköltségről, a szakmai felelősségbiztosítás egyaránt hasznos lehet. Azzal azonban érdemes tisztában lenni, hogy egy ilyen típusú biztosítás saját kárt nem térít meg: csak olyan esetekre vonatkozik, amikor vagy a te céged okoz kárt másnak, vagy más okoz kárt neked.

Egyes szakmák esetében milyen kockázatoktól védhet a szakmai felelősségbiztosítás?

Természetesen az egyes szakmák esetén különböző kockázatok merülhetnek fel, amelyek megvalósulása esetén szükséges lehet egy szakmai felelősségbiztosítás. Éppen ezért létezik többféle konstrukció, mert nem minden esetben ugyanarra van szükség. Más megtérítendő károk merülhetnek fel egy könyvelő, egy orvos vagy akár egy mérnök esetében.

Egy könyvelő számára például a szakmai felelősségbiztosítás olyan esetekre terjedhet ki, ha az ügyfelet szakmai hiba következtében kár éri

– ilyen például, ha hatósági bírságot vetnek ki rá ilyen okból kifolyólag. Ráadásul ilyen esetben ennek megléte akár az ügyfelek bizalmát is erősítheti a könyvelőirodával szemben, mert tudják, hogy egy előre nem látható hiba esetén is lesz, aki helytáll az okozott károkért.

Ugyanakkor egy orvos is nagy hasznát veheti. Manapság már Magyarországon is egyre gyakoribbá váltak az orvosi műhibaperek, egy esetleges pervesztés esetén pedig akár több tízmillióra is rúghat a kártérítés. De a mérnöki munka is rejthet kockázatokat magában: ilyen esetben a mérnöki és tervezői művezetéssel okozott károkra terjedhet ki a biztosítás. A szerződés megköthető akár az összes tervezési teljesítésre, de egy-egy projektre is. Külön elérhető kivitelezők, műszaki vezetők számára nyújtott biztosítás is, mely során a vállalat építőipari munka irányítására, ellenőrzésére terjedhet ki a védelem.

Megemlítendő még a CMR biztosítás, ami a nemzetközi közúti árufuvarozók felelősségbiztosítása.

Ennek keretében a biztosító a közúton fuvarozott áruk elvesztése vagy megsérülése miatt keletkezett károkat téríti meg, amennyiben a fuvarozó a CMR egyezmény alapján azokért felelősséggel tartozik. Leggyakoribb káresemények ebben az esetben például a ponyvabeázás, az áru megromlása vagy a fuvarozó hibájából bekövetkezett közúti baleset miatti árusérülés.

Mindezek mellett érdemes külön kitérni az ügyvezetők biztosítására is, ugyanis 2014. március 15. óta a Polgári Törvénykönyv szigorúbb szabályokat alkalmaz a vezető tisztségviselőkkel szemben, emiatt komoly problémát jelenthet ennek a hiánya is. A jogszabályok értelmében a vezető tisztségviselők személyes vagyona is veszélybe kerülhet akkor, amikor az általuk vezetett társulás valakinek kárt okoz, miután az ügyvezetők már nem csak a céges vagyonukkal felelnek ilyen esetben.  

Kérd szakértő segítségét!

Világos tehát, hogy számos olyan szakmai tevékenység van, melynek végzése komoly felelősséggel jár, és egy nem várt káresemény bekövetkezésekor akár igen magas költségek léphetnek fel. Érdemes ezekre idejében felkészülni, a szakmai felelősségbiztosítás pedig éppen ebben nyújt segítséget.

Azonban ahogy láthattad, a különféle szakmák esetében különböző konstrukciók szerint kötik meg a szerződést, valamint a havonta befizetendő díj, a káresemények térítésének összeghatára is nagyon különböző lehet. Éppen ezért azt ajánljuk, hogy a döntés előtt alaposan járj utána a különböző lehetőségeknek, ehhez pedig érdemes lehet szakértő segítségét is kérned. 

Ezt a cikket 741 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555