Így működnek a nyugdíj befektetések

Verba György

Mint minden befektetésnek a nyugdíj megtakarításnak is az a célja, hogy az általunk vállalt kockázat mellett minél nyereségesebb legyen. Ezért most górcső alá vettük a nyugdíj megtakarításokat befektetési szempontból, és tüzetesen megvizsgáltuk őket. Korábban itt értekeztünk a nyugdíj befektetésekről.

 

Milyen nyugdíj befektetéseket válasszunk?

 

Ahogy többször is jeleztük jelenleg 3 államilag támogatott nyugdíj előtakarékosság közül érdemes választani, hiszen a 20%-os adókedvezmény (ami ráadásul szintén befektetésre kerül) olyan előny, amit mással nem igazán lehet kompenzálni. Ez a 3 az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíj előtakarékossági számla, és a nyugdíjbiztosítás.

 

Az önkéntes nyugdíjpénztár

 

Befektetési szempontból azt érdemes tudni, hogy csak Magyarországon kibocsátott, vagy forintban determinált értékpapírokba lehet fektetni. Az általunk választható (általában 3 különböző) portfólió összetételét ezen felül az állam szigorúan szabályozza, így nem engedi a magas részvénykitettséget. Így egy esetleges részvényárfolyam emelkedést nem tudunk maximálisan kihasználni, valamint ugyan akkora kockázata van a hozamainknak, mint az állami nyugdíjunk, hiszen mindkettő a magyar gazdaságtól függ.

 

A nyugdíj előtakarékossági számla

 

Ez az a nyugdíj előtakarékosság, ahol csak rajtunk múlik a nyugdíj befektetésünk eredménye. A NYESZ egy olyan értékpapírszámla, ahol nekünk kell a befektetéseket intézni, ha nyereséget szeretnénk realizálni. Itt is csak magyar értékpapírokba lehet befektetni, de itt az állam nem kontrollálja, hogy milyen összetételű a befektetésünk. Csak azoknak javasolt, akik értenek a tőzsdéhez, és van idejük menedzselni saját nyugdíj befektetésüket.

 

A nyugdíjbiztosítás

 

Belecsapva a közepébe, a nyugdíjbiztosításon keresztül fektethetünk magyar és külföldi eszközalapokba is. Mi magunk állítjuk össze a portfóliónkat a biztosítók széles befektetési alap kínálatából, amelyet utána befektetési szakemberek igyekeznek sikerre vinni. Ha nem lennénk elégedettek a portfóliónk összetételével, akkor évente több alkalommal díjmentesen változtathatunk a portfólió összetételén.

 

Gondosan válasszunk nyugdíj befektetést

 

Megmutattuk, hogy a 3 preferált nyugdíj előtakarékosságnál hogyan alakul a befektetés. Van, ahol minden rajtunk múlik, van ahol semmit sem kell tennünk, és van egy középút, ahol annyira szólunk bele a befektetésbe, amennyire szeretnénk. Kérjen Ön is egy személyes konzultációt, ahol nyugdíj befektetési szakemberünk megmutatja, hogyan érdemes nyugdíj előtakarékosságot választani, és egy-két gyakorlati tipp is biztosan előkerül!

Ezt a cikket 2433 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555