Így ne menj csődbe karácsonykor

Zubor Zalán

A karácsonyi időszakban sokan túlköltekeznek, és a következő év elején szembesülnek azzal, hogy túlvállalták magukat – különösen, ha hitelből vásároltak. Az alábbiakban bemutatunk néhány ötletet, amelyekkel csökkenthetjük a kiadásainkat az ünnepi szezonban is.

A november 29-i Black Friday-jal „hivatalosan” is elkezdődött a karácsonyi bevásárlási szezon. Az említett árkedvezmény-napot már jellemzően az árak jelentős emelkedése követi a boltokban, így ha nem sikerül a fekete pénteken megvásárolni az összes ajándékot, az ünnepi szezon igencsak megterhelheti a pénztárcánkat. Szerencsére azért vannak még lehetőségek, amivel csökkenthetjük a költségeinket.

Figyeljünk a szerződési feltételekre

A műszaki cikkek (tv-készülékek, tabletek, okostelefonok, laptopok, játékkonzolok) az utóbbi években rendre a legnépszerűbb karácsonyi ajándékoknak számítottak, ha azonban ilyesmit vásárolnánk, érdemes több dologra is odafigyelnünk. Ha okostelefont veszünk, mindig nézzük meg alaposan a szerződési feltételeket! Az eszközöket általában valamilyen előfizetéssel árulják, amit szintén érdemes figyelembe venni, amikor terméket választunk. Ahogy azt is, hogy az előfizetésekhez gyakran tartozik hűségidő, ami alatt például csak bizonyos összeg megfizetése mellett lehet szolgáltatót váltani.

Hűségidőt gyakran kell vállalni akkor is, ha részletre veszünk egy terméket. Bár csábítónak tűnhet, hogy még karácsony előtt „ingyen” a kezünkben lehet az ajándék, fontos tisztázni, hogy a részletfizetés ideje alatt számunkra és a megajándékozott személy számára teljesíthetők-e a hűségszerződés feltételei.

Nem éri meg hitelből ajándékozni

Sok üzletben találkozhatunk olyan termékekkel, amelyeket áruhitellel, 0 százalékos kamattal hirdetnek. Ezeket a konstrukciókat azonban általában csak pár hónapos futamidőre lehet igénybe venni, tehát ha mindenképpen ilyen veszünk, nagyon érdemes megfontolni, hogy a magas törlesztőrészleteket képesek leszünk-e fizetni, különösen a decemberi költekezés után, és akkor, ha valóban nem tudnánk a terméket egy összegben megvásárolni. Utóbbi esetben jó kérdés, tényleg fontos-e ennyire az erőnkön fölül ajándékozni. Ha bármilyen műszaki eszközt veszünk, fontos, hogy tisztában legyünk a vásárlói jogainkkal.

10 ezer forint bruttó vételár felett minden műszaki cikkre kötelezően vonatkozik legalább 1 év jótállás,

akkor is, ha a terméket akciósan vettük. Ha egy üzletben nem vállalják a garanciát, nem hajlandók jótállási jegyet adni, ott törvényt sértenek, és valószínűleg a termékek minőségében sem lehetünk biztosak – tehát ne kockáztassunk inkább, akkor sem, ha az árak nagyon kedvezőnek tűnnek. A jótállást mindenhol a vásárlási bizonylattal és a termékhez adott garanciajeggyel érvényesíthetjük, bruttó 10 ezer forint alatti vásárlások esetén pedig a vásárlási nyugta is elég a visszavásárláshoz.

Mire figyeljünk online vásárláskor?

A garancia az internetes áruházakban vett termékekhez is jár, már ha Magyarországon jogszerűen működő, megbízható oldalról vásároltunk. Nem lehetünk viszont ebben biztosak, ha olyan oldalról vásárolunk, aminek a tulajdonosa, üzemeltetője nem beazonosítható. A webshopoknál általában a lap alján találunk információkat az üzemeltetőről, ugyanitt olvashatjuk el a felhasználási feltételeket is, és léphetünk kapcsolatba az ügyfélszolgálattal, például garanciával kapcsolatos kérdések miatt – ha ezek a funkciók hiányoznak, nem megbízható oldalon járunk. Bár a karácsonyi szezonban inkább növekednek az árak, sok webshop az időszakban ingyen szállít házhoz, ezért

érdemes több webshop kínálatából válogatni, hiszen lehet, hogy nem jelent plusz költséget, ha nem mindent egy helyen veszünk meg.

Kevesen tudják, de internetes vásárlás esetén a fogyasztó a kiszállítástól számított tizennégy napon belül indokolás nélkül elállhat a vásárlástól, így visszavásárolhatja az eladó az ajándékot, ha tévedésből vásároltuk, vagy meggondoltuk magunkat. Az ajándékok visszavásárlására egyébként az ünnepek után is van lehetőség, számos bolt vállalja, hogy kicseréli a visszahozott ajándékokat más termékre, akkor is, ha annak nincs semmi hibája, csak nem nyerte el a megajándékozott tetszését.

Készítsünk költségvetést, legyen keret

Általános, nemcsak karácsonykor használható jó ötlet még a költségvetés készítése. Ha még nincs háztartási költségvetésünk, a legkönnyebben egy Excel-táblázatban készíthetünk ilyet. Az első lépés az elmúlt időszak kiadásainak és bevételeinek lejegyzése, beleértve a készpénzes kiadásokat is. Ennek segítségével megfigyelhetjük, mik voltak az esetleges felesleges kiadások, amikből spórolhatunk.

A karácsonyi kiadásokra érdemes egy keretet megszabni: az még nem probléma, ha a korábbi hónapokhoz képest a decemberi kiadások magasabbak lesznek, de a legjobb, ha ebben a hónapban sem megyünk mínuszba. A keretet megszabhatjuk az egész család számára, vagy személyenként is, akár az illetőkkel előzetesen megbeszélve a keretet. Az ajándékvásárlás mellett érdemes arra is figyelni, hogy az egyéb ünnepi kiadásokra (ételek, dekorációk, karácsonyfa) mennyi pénz megy el.

Ezt a cikket 933 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

+36 1 585 8555