Itt vannak a klasszikus életbiztosítások költségei

Verba György

2016 július 1-től érvénybe lépett az az MNB rendelet, amely kötelezővé teszi, hogy a biztosítók a vegyes biztosítások esetén is kimutassák az úgynevezett TKM mutatókat. Ez tulajdonképpen azt is jelenti, hogy össze tudunk hasonlítani egy unit linked és egy vegyes életbiztosítást is. Persze csak költség szempontból.

 

A megtakarításos életbiztosítások fajtái

 

Ahogy a bevezetőből is kiderül 2 nagy csoportra oszthatjuk a befektetési céllal indított életbiztosításokat a klasszikus vegyes életbiztosításokra, és a unit linked (befektetési egységekhez kötött) életbiztosításokra. Ahogy a nevükből is adódik elsősorban a befektetés módjában térnek el egymástól. Míg a vegyes életbiztosítások esetén nincs beleszólásunk abba, hogy mibe fektessék a tőkénket, addig a unit linked életbiztosítások esetén mi határozzuk meg a portfólió összetételét, amelyet utána szakemberek kezelnek. A vegyes életbiztosításnál pedig tulajdonképpen egy minimális lejárati összegre szerződünk. Nézzük, hogy milyenek a TKM mutatók!

 

A különböző életbiztosítások TKM mutatói

 

Készítettünk egy összehasonlító táblázatot, ahol a biztosítók egy-egy unit linked és vegyes életbiztosításának a TKM értékeit írtuk össze.

 

TKM értékek

TKM értékek

 

Az összes TKM mutatót ide kattintva találja. Szembetűnő, hogy számos biztosító nem is foglalkozik vegyes életbiztosításokkal, hanem csak unit linked típusúakkal. Ennek több oka is lehet, de elsősorban az itt látható számok miatt. TKM mutatóban a legtöbb helyen a unit linked életbiztosítások legfeljebb akkorák, mint a vegyesnél. Azaz a unit linked típusúak nem drágábbak, sőt.

Mindazonáltal mindig is hangoztatjuk, hogy nem érdemes kizárólag csak a költségek, vagy csak a hozamok alapján választani, komplexen kell vizsgálni ezeket a hosszú távú megtakarításokat.

 

Egy fokkal könnyebb választani

 

Ebben a cikkben az idén július 1-től életbelépő MNB rendelet hatásait vizsgáltuk meg. Ez egy nagyon jó kezdeményezés, hiszen kicsit könnyebbé teszi számunkra a választást az egyes megtakarításos életbiztosítások között. Viszont még mindig meglehetősen sok dolgot kell figyelembe venni, ezért érdemes szakértőhöz fordulni. Igényeljen tőlünk egy személyes konzultációt! Szakértőnk konkrét kalkulációkkal fogja segíteni Önt, hogy a megfelelő életbiztosítást szignózhassa.

Ezt a cikket 1605 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555