Kevés embernek van életbiztosítása Magyarországon

Verba György

Sokan tartják úgy, hogy az életbiztosítások az emberek életének természetes részének kell lennie. Való igaz, ha belegondolunk akár megtakarításról beszélünk, akár a haláleseti védelemről, olyan hasznos szolgáltatások, amelyekre mindenkinek szüksége van. Mégis mindössze nagyjából 1,5 millió életbiztosításról tudunk. Pedig a választél elég széleskörű.

 

Nézzük meg milyen hasznos életbiztosításokat választhatunk!

 

A kockázati életbiztosítás

 

Ahogy már többször is írtuk ezek az életbiztosítások hivatottak a kieső jövedelmet pótolni. A legrosszabb esetben (meghalunk) a családunknak az innen kapott pénz biztosíthatja a nyugodt átmenetet egy kisebb költségvetésű életmódra.

 

Kevésbé rossz esetben pedig, ha kórházba kerülünk, műtét, stb., akkor kapunk anyagi szolgáltatást. Erre azért van szükség, mert ha táppénzre kerülünk, akkor az a fizetésünk 60%-a csak, tehát 40% bevétel kieséssel kell számolnunk, ha nincs egy jó kockázati életbiztosításunk. A minimálbéres vállalkozókról már nem is beszélve, nekik még fontosabb egy ilyen szerződés.

 

A garantált biztosítások

 

A megtakarításos életbiztosításokat két nagy csoportra oszthatjuk az ún. garantált, vagy klasszikus vegyes életbiztosításokra, és a befektetési egységekhez kötöttekre (unit linked). A garantált életbiztosítás ideális megoldás a maximálisan kockázatkerülő emberek számára. Itt ugyanis kapunk egy fix lejárati összeget, amit egy fix kamattal kapunk meg (jellemzően most ez 2-2,5%), és ha törik, ha szakad, ezt a pénzt megkapjuk, vagy többet. Ugyanis, ha a biztosító e feletti hozam ér el, akkor a garantált hozam feletti rész 80-100%-a is minket illet meg.  De a befektetés összeállításába nekünk nincs beleszólásunk.

 

A unit linked életbiztosítás

 

Ezt az életbiztosítást szoktuk befektetéses életbiztosításnak is hívni. Ez lényegében annyiban különbözik az előbb bemutatott megtakarítástól, hogy teljesen elkülönülnek a kockázati elemek és a befektetés. Mi magunk választjuk ki, hogy a biztosító kínálatából mibe fektessék be a pénzünket. És ezeknek az eszközalapoknak a hozama lesz a nyereségünk, nem egy előre garantált kamat. Így akár jobban is járhatunk, mint egy vegyes életbiztosítás esetén.

 

Az életbiztosítások nagyon hasznosak

 

Ebben a cikkben 3 életbiztosítás típust mutattunk meg, amelyre szükségünk lehet, illetve van. Olyanokat pedig nem is érintettünk, mint a balesetbiztosítás, az utasbiztosítás, vagy a szolgáltatás alapú egészségbiztosítás. Ebből a rövid felsorolásból is látszik, hogy a nyugodt élethez szükségünk van a biztosítók szolgáltatásaira, ezért igényeljen tőlünk egy személyes konzultációt! Életbiztosítási szakértőnk felkeresi Önt, és a lehető leghatékonyabb megoldásokat fogja az asztalára tenni.

Ezt a cikket 1802 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555