Kevesebb garancia, jobb hozamkilátások – így működnek a befektetési egységekhez kötött életbiztosítások

Richter Ádám

A garantált kamat egyszerre áldás és átok. A garancia ára, hogy a kockázatot a biztosító viseli helyetted, és ez nincs ingyen. Ez ott mutatkozik meg, hogy alacsony hozamot ígérnek. Ha elfogadod, hogy nincs fix kamat, akkor viszont többszörös hozamot is el tudsz érni. Na, erre jók a befektetési egységekhez kötött életbiztosítások.

Legutóbbi cikkünk szólt a garantált életbiztosításokról, amik a megtakarítást vegyítik a kockázati életbiztosítással. Ezzel szemben a mostani cikk témáját adó befektetési egységekhez kötött (unit-linked) életbiztosítások sokkal inkább a megtakarítási-befektetési kategóriába esnek, ugyanakkor kockázati elemet is tartalmaznak. Akkor most hogy is van ez?

A garantált életbiztosítások esetében a garancia a szerződéses összegre szól. Az a megállapodás lényege, hogy befizetsz havi x összeget, cserébe a futamidő végén a szerződésben garantált összeget minimum megkapod. Ha menet közben lerokkansz vagy meghalsz, akkor is a teljes összeget kapod meg.

A befektetési egységekhez kötött életbiztosításoknál nincs szerződésben garantált összeg. Abban állapodtok meg, hogy mennyi pénzt fizetsz be (ezt később tudod változtatni), és hogy hány éven keresztül, a hozamteljesítmény már a te felelősséged (legalábbis részben). Ha menet közben lerokkansz vagy meghalsz, akkor az addig befizetett megtakarítást kapod meg adómentesen (te vagy a családod), plusz valamennyi kockázati térítést is kapsz, de ez nem lesz valami sok, mivel direkt minimális kockázati díjrészt fizetsz (legalábbis remélhetőleg). Vagyis technikailag életbiztosítással van dolgod, de a gyakorlatban ez egy megtakarítás.

Ez nem valami sok garancia, gondolhatnád, miért is választja ezt bárki?

A válasz egyszerű: a jobb hozamkilátások miatt. Miközben fix kamatra 2-3%-ot kínálnak, addig 6-8%-ot is elérhetsz, ha magad viseled a befektetésed kockázatát. Ez csak annyit jelent, hogy a biztosító csak egy lebonyolító, aki felületet ad a megtakarításod kezelésének. Nem garantál semmit, de nem is szab korlátot a hozamaidnak. Ez nem azt jelenti persze, hogy neked személyesen kell tőzsdézned; a biztosító azért ekkora szabadságot nem ad. Viszont a biztosító által megfizetett portfólió- és alapkezelők, egyszóval a befektetési szakértők felelősek azért, hogy minél jobb hozamokat termeljenek (őket nem szabad összekeverni a pénzügyi tanácsadókkal, ügynökökkel). Őket ezért fizetik, nekik ez a dolguk.

Mivel a tőled levont költségekből százalékosan részesednek, érdekük, hogy minél magasabb hozamokat érjenek el.

Neked tehát nem kell a befektetésekhez értened – majd értenek hozzá azok, akiknek ez a dolguk. Neked csak azt kell eldöntened, hogy mekkora a kockázatvállaló hajlandóságod. Ennél a módozatnál is dönthetsz úgy, hogy te nulla kockázatot szeretnél, de akkor ugyanúgy be kell érned 2-3% hozammal, mint ahogy a másik életbiztosítási típus esetében. Ha már legalább mérsékelten kockáztatsz, akkor átlagban elérheted a 6-8%-ot. Itt a kockázat annyit tesz, hogy el tudod viselni, hogy egyik évben 14%-os hozamod van, a másikban csak 2%, ami átlagban 8% hozam.

Ehhez persze idő is kell, amíg a gyengébb és a jobb évek kiegyenlítik egymást, és az átlaghozam elfogadható szintre kerül. Éppen ezért megtakarításos életbiztosítást 10 év alatt nem kötünk, sőt még optimálisabb 15-20 évben gondolkodni. Minél hosszabb időre kötöd, annál valószínűbb, hogy olcsóbb lesz (alacsonyabb lesz a költsége).

Az éves átlagköltséget egyébként a TKM, vagyis a Teljes Költségmutató adja meg százalékos formában, ami minden költségelemet tartalmaz. Az etikus életbiztosítási koncepció bevezetése óta a TKM-ek átlagos értéke sokat csökkent, így ezek a biztosítások olcsóbbak lettek, persze ez nem azt jelenti, hogy bármelyik jó választás lesz – még mindig vannak túl drágák.

Tudod, mit vállalsz

A korábban leginkább unit-linked biztosításokként emlegetett megtakarítások az egykori drágaságuk mellett azért kerültek negatív fénybe, mert rengetegen felmondták őket menet közben, mikor kiderült, mennyire költséges befektetést választottak. A TKM-ek világában viszont már mindenki tudja, mire számíthat (remélhetőleg), az viszont igaz továbbra is, hogy érdemes ezeket hosszú távon fenntartani, mert hosszú távra vannak kitalálva: a költségeket főleg az elején vonják le, így idő kell, míg ezeket visszatermeled.

Aki szeretne mindenféle kockázatot elkerülni, annak inkább a garantált kamat való, de aki 45-50 alatti, annál túlzott óvatosság lenne, ha nem a biztosítási egységekhez kötött verziót választaná (ha már a kettő közül választ).

A cikk alatt tudsz kérdezni. Ide kattints, ha ingyenes tanácsadásra lenne szükséged.

Ezt a cikket 1401 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

+36 1 585 8555