Évente több mint kétezer ember hal meg közúti vagy otthoni balesetben

Gyimesi Henriett

Szinte nem telik el úgy hét, hogy ne hallanánk a hírekben arról, hogy tragikus végkimenetelű autóbaleset történt valahol. Éves szinten több mint 500-an halnak meg az utakon hazánkban, ráadásul ha ehhez hozzávesszük az otthoni balesetek okozta tragédiákat, a halálesetek a 2 ezret is meghaladják. Sok esetben ráadásul családapák, családanyák veszítik életüket, ezzel akár anyagilag is kilátástalan helyzetben hagyva azokat, akiknek egy ilyen a tragédia után kell tovább folytatni az életüket.

Minden évben több száz családdal történik meg az, hogy valamelyik szerettük elmegy otthonról, beül az autójába, de egy tragikus esemény következtében többet már nem tér haza: az előző évben egészen pontosan 563 halálos kimenetelű közlekedési baleset történt Magyarországon. Ráadásul ezek után nemcsak ennek a traumának a feldolgozása nehéz, de

sokszor anyagilag is kilátástalan helyzetbe sodorhatja egy-egy ilyen történés azokat, akik magukra maradnak.

Ráadásul ebben az esetben csak arról volt szó, amikor valaki autóbaleset következtében veszíti el az életét, halálos otthoni balesetekből ugyanakkor háromszor ennyi van egy évben: ilyenek például a lakástüzek okozta tragédiák, vagy a mérgezés okozta halálesetek, amelyeket többnyire gyógyszerek vagy tisztítószerek okoznak. A legrosszabbra mégis csak kevesen készülnek fel: persze érthető, hogy ilyen esetekről hallva a legkönnyebb azzal nyugtatni magunkat, hogy bármilyen nem várt, negatív esemény csak másokkal történhet meg, de sosem tudhatjuk, mit hoz a holnap. Pedig létezik olyan lehetőség, amivel legalább arra felkészülhetünk, hogy a családunk anyagilag ne kerüljön kilátástalan helyzetbe.

Tedd fel magadnak a kérdést: mi lenne a családoddal nélküled?

Különösen ha családfenntartó vagy, igaz az, hogy nem csak magadért felelsz: a családod hogyléte is függ attól, hogy veled mi történik. A mai családokra általánosságban igaz, hogy szükség van az anyagi biztonsághoz két keresetre. Bár senki nem szeret belegondolni, mégis fontos:

a te családod anyagilag mennyire kerülne nehéz helyzetbe, ha váratlanul elveszítenének téged?

Emellett már az jelentős problémát jelenthet anyagilag is, ha egy baleset során súlyos sérüléseket szenvedsz, vagy valamilyen komolyabb betegség miatt esel ki hosszú időre a munkából. Ha a közúti balesetek példájánál maradunk, 2018-ban például összesen 16 757 történt Magyarországon, ebből pedig 4 847 járt súlyos sérüléssel. Persze ebben az esetben legtöbbször csak bizonyos időre kell nélkülöznie a családodnak a teljes keresetedet, mégis komoly nehézségekhez vezethet még néhány hónap is.

Kockázati életbiztosítás mint megoldás

Van arra megoldás, hogy biztosítsd a családod számára azt, ha veled történne valami, legalább anyagi problémákkal ne kelljen azonnal szembenézniük. Éppen ilyen helyzetekre alkalmas a kockázati életbiztosítás, amivel pontosan az ilyen, fentebb említett váratlan eseményekre tudsz felkészülni. Ennek a legfontosabb jellemzője, hogy minden hónapban befizetsz egy bizonyos díjat, amiért cserébe csakis akkor fizetnek neked, ha

a futamideje alatt biztosítási esemény következik be: ez lehet halál, rokkantság, baleset és így tovább.

Mindössze 700 ezer kockázati biztosítást tartanak nyilván a különböző szolgáltatók, ebből pedig egyértelműen látszik, valójában sokan vannak azok, akik nem készülnek fel a legrosszabbra. Előfordulhat, hogy még neked sincs, pedig lehet, hogy gyermeked is van, esetleg hitelt fizettek minden hónapban, és a havi kiadások fedezését is nehezen lehetne megoldani akkor, ha a te kereseted gyakorlatilag egyik napról a másikra kiesne – márpedig a balesetek minden esetben váratlanul történnek meg.

Az már a megállapodás és a szerződés részleteinek függvénye, hogy mennyi a havidíj, milyen értékhatárig térít, ha bekövetkezik a baj, és milyen esetekben fizet.

Az értékhatár esetében azonban nem érdemes a minimummal tervezni: persze 1-2 millió forint is jól jön ilyen esetekben, de nem biztos, hogy sokáig, illetve sok mindenre elég lesz. Emellett az sem mindegy, milyen káreseményekre biztosítod be magad, mert például amennyiben csak közúti balesetre kötöd a szerződést, úgy egy otthon történt baleset vagy betegség esetén nem számíthatsz semmire. A biztosítási díj továbbá függhet bizonyos egyéb tényezőktől is mindezen túl: például életkortól, nemtől, egészségi állapottól, munkakörtől.

Kérd szakértő segítségét!

Ahogyan láthatod tehát, bizonyos helyzetek bekövetkeztekor egy kockázati életbiztosítás nagy segítséget nyújthat, tehát kétség kívül egy hasznos konstrukcióról van szó. Persze ahogyan arra ki is tértünk, számos pontot mérlegelned kell azzal kapcsolatban, hogy számodra milyen formában jelentené a legnagyobb megnyugvást egy ilyen szerződés. Éppen ezért, mielőtt választanál, ajánlatos szakértővel konzultálni a lehetőségekről.

Ezt a cikket 1189 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

+36 1 585 8555