Kölcsönből finanszírozott karácsony: rövid ideig tartó boldogság

Gyimesi Henriett

Újra itt a december, ami azt jelenti, hogy ismételten azon kell törnöd a fejedet, hogy hogyan díszítsd fel a lakást, mi kerüljön az asztalra szenteste, és kinek mit adj karácsonyra. Ehhez azonban társul egy másik fontos kérdés is: miből finanszírozod mindezt? Szinte lehetetlen nem belefutni ebben az időszakban a személyi kölcsönöket hirdető reklámokba, pedig akár rosszul is elsülhet, ha hitelből fizeted az ünnepi kiadásokat.

Karácsony közeledtével egyre nehezebb elkerülni a csábítóbbnál csábítóbb személyi kölcsönöket hirdető ajánlatokat, amik arra biztatnak, hogy egy kis kölcsön pénzzel bármit megvehetsz majd: 2 méteres karácsonyfát tele dísszel, Michelin-csillagos éttermeket megszégyenítő ünnepi ételeket, és annyi ajándékot, hogy szilveszterig se tudjátok majd kibontani az összeset.

Ki ne szeretné mindezt megadni a családja számára? Persze aztán ahogy januárban elpakolod majd a díszeket, és a fát is leviszed a ház elé, döbbensz rá: egész évben fizetheted majd ezt a néhány napos dőzsölést. Biztos megéri tovább nyújtózkodnod, mint ameddig a takaród ér?

Csábító reklámok, könnyen teljesíthető feltételek, de mindennek ára van

Évről évre egyre többet költünk ebben az időszakban, ráadásul az év többi hónapjához képest is megugrik ilyenkor a kereskedelmi forgalom. A pénzintézetek pedig gondosan ügyelnek arra, hogy mindenki tudjon róla: nagyon szívesen adnak ők pénzt a karácsonyi kiadásokra. Félreértés ne essék, nem a Szentlélek szállta meg őket így az ünnepek közeledtével: ezt kamatostul vissza is kérik később.

Persze nagyon könnyű fejest ugrani egy ilyen ajánlatba: minden családtag drága ajándékra vágyik, nem lenne rossz a karácsonyi filmeket sem egy nagyobb tv-n nézni, és egyébként is,

a visszafizetéssel majd törődsz később, most a minél tökéletesebb ünnep megteremtése a legfontosabb.

És lássuk be, nem túl nehéz ilyen módon pénzt felvenni sem. Az igénylés után akár 3-4 munkanapon belül költheted az így kapott összeget, ingatlanfedezetre sincs szükséged, nagyjából csak a jövedelmed jellemzői határozzák meg, mennyit kaphatsz és milyen feltételekkel fizeted majd vissza azt. Viszont látnod kell a következményét: annak, hogy ebben a néhány napban még több mindent megengedhess magadnak, évekig fizeted majd az árát.

Könnyen jött pénznek tűnik, valójában egész évben a karácsonyi ajándékokat fizeted, ráadásul kamatostul

Személyi kölcsönök esetében nagyjából 10-25% körül mozog a THM, azaz a teljes hiteldíjmutató. Ez mutatja meg, hogy adott összeg felvétele után egy év alatt az általad elköltött pénzen felül mennyit is kell majd visszafizetned.

Ez azt jelenti, ha például 1 millió Ft-ot vennél fel 3 éves futamidőre nagyjából 13-4%-os THM-mel, a végén valószínűleg több mint 1 millió 200 ezer forintot fizetsz majd vissza. Ezalatt a 3 év alatt pedig előre láthatóan 30 ezer Ft-ot is meghaladó összeget kellene nélkülöznöd a fizetésedből havonta. A futamidő persze függ attól is, mekkora összeget igényeltél, és azt milyen havi részletekben fizeted vissza.

Ez pedig azt jelenti, hogy a többi hónap költségeit kell majd visszafognod, hiszen a fizetésed egy része ennek a törlesztésére fog elmenni.

Ezzel pedig akár adósságspirálba is sodorhatod magad, ha egy újabb hitel felvételével oldod meg ezt a helyzetet. Ráadásul különösen aggályos ezeknél a kölcsönöknél, hogy akár 100 ezret alig meghaladó fizetés esetén is milliókat adnak oda – persze megfelelően magas THM-mel, amit aztán kérdéses, hogy fizetsz majd vissza időben, miután ekkora fizetésből nehéz 30 ezreket hiányolni minden hónapban.

Akár nyaralás esetén veszed fel a következő kölcsönt, akár jövő karácsonykor nyúlsz újra ehhez a lehetőséghez, az eredmény ugyanaz lesz: évekig nem számolhatsz a teljes fizetéseddel. Ráadásul az is kérdéses, hol lesz ennek a vége, ha mindig hitelekből oldod meg az extra kiadásaidat. Így pont az a pénz esik ki, amit félretehetnél váratlan vagy nagyobb kiadásokra.

Eladósodás helyett gondolkozz inkább megtakarításban

Persze ha eddig nem megtakarítással készültél fel az év végi kiadásokra, valószínűleg már későn szólunk, de érdemes megfogadnod a jövőre nézve a tanácsunkat. Sokkal jobb helyzetbe hozhatod magad, ha a fizetésed azon részét, amit egy személyi kölcsön felvételét követően a hiteltörlesztőre fizetnél, inkább egy megtakarításba fekteted.

Az idei karácsonyra pedig azt ajánljuk, inkább fontold meg, hogy lefaragsz a tervezett költségeiden, minthogy adósságba verd magad.

Ha megtakarításba kezdenél, először indíthatsz egy megtakarítási számlával vagy bankbetéttel. Aztán, ha már hozzászoktál ahhoz, hogy rendszeresen teszel félre pénzt, már gondolkozhatsz hosszabb távú lehetőségekben is. Érdemes lehet utánanézned például az életbiztosításoknak, amivel lehetőséged van a banki kamatoknál magasabb hozamot is elérni.

Amennyiben szeretnél jobban utánajárni a témának, további érdekes és hasznos tartalmakat találhatsz a honlapunkon. Ha pedig személyes tanácsadás keretében egy szakértő segítségével járnál utána, számodra mi lenne a legjobb megoldás, arra is van lehetőség. Erre a linkre kattintva töltsd ki az adatlapunkat, ügyfélszolgálati munkatársunk pedig keresni fog, hogy időpontot egyeztethessetek.

Ezt a cikket 1293 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

+36 1 585 8555